Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пататник

Пататник Снимка: Стоян Георгиев
Пататник Снимка: Стоян Георгиев
Пататник Снимка: Стоян Георгиев
Пататник Снимка: Стоян Георгиев
Пататник Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Със сигурност и вие знаете рецепти за пататник, но вкъщи го правим по този начин.

Начин на приготвяне

Обелете картофите, измийте ги и настържете на едро ренде.

Прехвърлете в гевгир и притиснете с ръце, за да се отцедят.

В голяма купа разбийте разбийте яйцата, прибавете настърганото сирене и разбъркайте.

Добавете картофите, като изстисквате с ръце водата, ситно нарязания джоджен, черен пипер и 1 с л. сол.

Разбъркайте сместа много добре.

Разтопете маслото.

В подходящ съд за печене излейте половината масло и го разнесете добре по дъното и стените.

Изсипете картофената смес, подравнете и притиснете добре.

Сместа не трябва да е по-висока от 2- 2.5 сантиметра, за да може да се изпече добре.

Ако картофената смес е много, остатъкът изпечете в друг съд.

Печете пататника в предварително загрята до 220 градуса фурна 25-30 минути.

Трябва да се зачерви много добре и да добие хрупкава коричка и от двете страни.

Преди да разрежете, оставете да се охлади за 10 минути. Поднесете с кисело мляко с чесън и джоджен.

Пататника може да приготвите и на тиган, като разделите сместа на 2-3 части и пържите по 7-8 минути от всяка страна.

Добър апетит.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените