Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Великденски козунак с фурми

Ако искате да опитате рецептата на Хани Таук, предлагаме ви съставките. Снимка: Ирена Игнатова
Ако искате да опитате рецептата на Хани Таук, предлагаме ви съставките.
Онова, което не можем да ви предложим от разстояние, е приятната му компания и удоволствието да замесите козунак, съпътстван от безброй интересни истории. Снимка: Ирена Игнатова
Онова, което не можем да ви предложим от разстояние, е приятната му компания и удоволствието да замесите козунак, съпътстван от безброй интересни истории.
Великденски козунак с фурми Снимка: Ирена Игнатова

Посрещането на гост с хляб и сол, опитването на залък хляб, потопен в мед, захранването с хляб и вино - независимо колко различни традиции има за всеки етап от живота, хлябът винаги играе ключова роля в тях.

Ароматът на прясно изпечен хляб е най-вкусният знак, че си вкъщи, а споделянето му - синоним на приятелство и приемане.

Приготвянето на хляб има символно значение и стои в основата на серия събития, организирани от Мрежа Хлебни къщи и Мулти култи колектив, под надслов "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории".

Първото от тях ни събра с група позитивни любители кулинари, с които над купи с брашно и мая се опитвахме да докараме вкуса на съвършения козунак. Какъв по-хубав начин да се настроиш за Великден?

Тънкостите на приготвянето му и тайните си съставки сподели ливанецът Хани Таук, който от години живее в България. Той е майстор на здравословните печива и сладкиши и всеки, който поне веднъж се е оказвал в сладкарницата му Caramel.bg, познава усещането - когато сладкишът се топи върху езика ти и искаш "само още една хапка".

Хани е архитект по образование, но по призвание е сладкар. Именно тази страст го отвежда във Франция и Италия, където изучава тънкостите на занаята, преди България да го спечели с природата, хората и духа си.

Той ни сподели рецептата си за постен козунак с фурми, който можем да си хапваме дори в дните преди Великден, без да изпитваме угризения. Важно за правенето на козунак е времето - колкото по-дълго му отделите, толкова по-вкусен ще стане. Време трябва за замесването, време трябва за втасването, време трябва и за почивка - не за вас, а за тестото. Резултатът обаче си заслужава, защото хлябът се превръща в магия.

Ако искате да опитате рецептата на Хани, предлагаме ви съставките. Онова, което не можем да ви предложим от разстояние, е приятната му компания и удоволствието да замесите козунак, съпътстван от безброй интересни истории.

325 гр бяло брашно
175 гр пълнозърнесто брашно
50 мл царевично олио
150 мл хладка вода
100 гр захар
1 пак суха мая или 1/2 кубче мая
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. канела
100 гр орехи
120 гр.паста от фурми

Малко слънчогледово олио за доомесване на козунака.

Всичко се замесва на меко тесто и се оставя да втаса до удвояване на обема си, след което се премесва. Разделя се на две части и към всяка се добавят нарязани орехи и парченца паста от фурми. Сплита се на красива плитка, отново втасва около 1 час.

Втасалите вече козунаци се намазват с смес от олио и вода, поръсват се с захар, сусам или бадеми по избор.

Пекат се на 160 градуса с вентилатор около 20 минути.

 

Най-четените