Ренета Илиева е атрактивна личност и това си личи както по артистичния й външен вид, така и по забележителния интериор на Бюфетъ - ресторанта на ул. "Екзарх Йосиф" в София, който тя и сестра й създават преди пет години.
Ренета цял живот работи като сервитьорка, но в един момент решава, че е време да създаде нещо свое и заедно с приятел готвач се впускат в новото приключение. Получава им се, както си личи по интереса към мястото. Затова резервацията е задължителна, а тя вече може да бъде направена онлайн, през сайта или приложението на Dineout.
Всички много се впечатляват най-напред от обстановката в Бюфетъ. Вътре има какво ли не - от стари семейни портрети, през снимки на Мерилин Монро до обувки по стените и много велосипеди във всякакви форми, размери и позиции.
Когато поискаш сметката, тя пристига, сложена в ученическа книжка. Ако не си виждал бележник от години, ти става някак мило.
Всъщност човек първоначално може да се обърка и да реши, че е попаднал в антикварен магазин. И това далеч не би било случайно впечатление. Ренета ни разказва защо:
Имахте ли конкретен план за интериора, който спазихте, или с времето просто се получи така?
Нямахме план. Всичко стана с времето. Запознахме се с антикваря в църквата до нас - „Св. Параскева" - и оттам станаха нещата с интериора. Чинии, чаши... Първоначално не знаех кaк ще се получи. Нещата непрекъснато се променят, добавяме нови.
Хората много харесват интериора и ни питат откъде черпим тази енергия. Всички снимат. Аз не съм измислила топлата вода, в никакъв случай. Но ако не беше този интериор, нямаше да има такъв наплив, убедена съм, въпреки че менюто ни е чудесно.
Какви хора идват?
Различни. От офисите през деня много хора обядват тук. За тези, които идват всеки ден, има и отстъпки. Много чужденци идват също.
Не знаем българи ли ги водят. Според мен има много хостели, а и в Trip Advisor от 900 ресторанта сме на 120 и някое си място. Не знам какво ни вдигна на това място...
Онзи ден имахме немци, 6 човека, прекрасни момчета. Всеки ден идват чужденци. Днес имахме 3 двойки. Преди това пък от една туристическа агенция ни доведоха една група от 18 човека, от 60 до 80-годишни. Нахраниха се добре и си тръгнаха.
Какво би препоръчала от менюто? Има ли специални летни предложения?
Понякога в петък и събота разнообразяваме менюто. От традиционното меню бих препоръчала салатите. Салата със спанак, със сушен домат, с кашкавал. Нашите дресинги са по-специфични. Пържените кюфтета „на мама", шкембето, ребрата - това са нещата, които и зима, и лято предлагаме и за които хората идват. Традиционна българска кухня. И пържените картофки със сирене. На всяка маса има по три порции.
Как си обясняваш бума на кулинарни предавания и интереса на хората към готвенето напоследък?
Не гледам телевизия, а и самата аз не готвя никога. Не съм имала печка даже вкъщи. Истината е, че и едни яйца не мога да направя. А като съм тук понякога ми се ядат съвсем други неща - хамбургери, принцеси....
Може ли една храна да е и здравословна, и полезна? Напоследък хората търсят по-здравословна кухня.
Не знам. Мисля, че не. Допреди две години всичко се ядеше. Аз имам и магазин за био храни и фрешове. Но виждам, че хората, които идват тук, в Бюфетъ, не се съобразяват с тези неща. Хапват свинско. Има достатъчно места в София, където да седнеш според вкуса си.
Как протича един твой ден?
Сервирам. Работя по цял ден. Аз и сестра ми. Имаме и персонал, защото трябва и да почивам, все пак. Не знам какво щях да правя, ако не беше това. Много харесвам работата, която съм си избрала.
Сега пих една ракия с една салата... Повечето чужденци (защото станаха много в последно време) сами търсят вече ракия. Знаят за нея, чували са и си поръчват.
Българинът има ли вече навика да си резервира маса или идва в последния момент и разчита на късмет?
Има вече, да. Като цяло се понаучиха да си запазват. Както и не се злоупотребяват със забраната за пушене. Излизат навън. При нас идват приятни, културни хора.
Постоянно правят резервации и онлайн през Dineоut. Mомчетата oт апликацията дойдоха на място, запознахме се. Перфектни. Вече при нас идват и много хора от уста на уста. Реклама почти не съм правила. За чужденците - не знам. Те като минават, понеже са малко неориентирани, като загледат интериора, може би просто влизат. Всички снимат.
Много хора правят тържества тук. И сватби, и абитуриентски балове.
Кажи нещо за татуировките си, имаш доста.
От 20 години са ми, на 18 се татуирах. Аз си ги харесвам. Те са ми стари. Нося си ги. Последната ми е ето тази (на слепоочието) и всички ме упрекнаха, че е на лицето. Нямам любима. Това пък е часовникът на Омега (на ръката). Срещала съм всякакви реакции.
Питам я за колелото, което виси над бара. Казва, че е чисто ново и работи, може да се свали и да се кара. Една супер симпатична котка се разхожда отвън. Хранят я и тя е доволна, като някак си естествено се вписва в духа на мястото. Миналата седмица изпратили 4 малки котета за чужбина, където им намерили стопани.
Човек може да снима много неща в Бюфетъ и пак да му убегне нещо. Но най-хубаво е, когато седнеш да се нахраниш вътре. Двете неща просто вървят ръка за ръка.
Можете да си запазите маса за вечеря или обяд в Бюфетъ с един клик в Dineout.
Dineout е удобна онлайн платформа, която ви позволява да резервирате маса в заведение само с няколко клика. Когато резервирате с Dineout, печелите точки и ги разменяте за ваучери за отстъпка до 100 лева.
В Dineout разглеждате пълните профили и менютата на подбрани ресторанти в София и големите градове на страната. Получавате потвърждение за резервацията си незабавно, без обаждания по телефона и допълнителни усложнения.