Гай Фиери е от хората, които или биват харесани от пръв поглед, или точно обратното - ненавиждани до край.
Ако съдим по телевизионната му кариера, готвачът определено е натрупал повече позитиви, тъй като кулинарните му предавания по един от най-големите готварски канали вървят с небивал успех.
Освен това през 2019 г. Фиери става третата знаменитост от света на кулинарията, която получава звезда на Алеята на славата в Холивуд. Това обаче не го кара да се възгордее.
"Никога не съм се подготвял да бъда в телевизията и мисля, че хората го разбират. Там съм същия човек, какъвто съм и извън нея - просто Гай", казва пред Variety Фиери.
Интересното е, че той никога не е обучаван и за готвач. Учи хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт в университета в Невада, а след завършването си работи в популярна верига ресторанти в Калифорния.
Става истински известен, след като печели втория сезон на шоуто The Next Food Network Star, където се изправя в кулинарна битка пред солидно подготвени участници.
Предаването, с което започва телевизионната си кариера, носи името "Крайпътни ресторанти, закусвални и капанчета", в което Гай обикаля САЩ, посещавайки местни заведения за хранене.
Собствениците му предлагат най-добрите си ястия, които често са си истинска калорийна бомба. Не след дълго The New York Times осъжда предаването, като казва, че "шоуто не прилича толкова на кулинарно, колкото на добре структурирани риалити".
Независимо от критиката, Фиери жъне голям успех и именно "Крайпътни ресторанти, закусвални и капанчета", от десетките предавания, които последват след това, става най-дълго излъчваното в телевизионен ефир.
Но миналата година Гай успява да постигне нещо, за което сигурно мечтае всеки професионален готвач от малкия екран - подписва договор за 80 млн. долара за период от три години с американския кулинарен канал Food Network, което е с 50 млн. повече в сравнение с предишното му подобно споразумение.
И ето как Фиери успява да засенчи голяма част от колегите си, въпреки че никога не е посещавал кулинарна школа и не е притежавал звезди Мишлен.
Как започва всичко и какво стои зад успехите му, може да разберете в следващите редове.
Кулинарната му кариера започва от количка за бретцели
Гай е дружелюбен с всички и може би това е една от причините, поради които всичко го харесват.
Когато е на 10 години, заминава на почивка със семейството си в Тахо и там се случва нещо, което преобръща живота му. Там за първи път опитва бретцел, влюбва се във вкуса му и не след дълго започва сам да продава баварските гевреци.
Прави го със собственоръчно изработена количка, която баща му му помага да сглоби, а продажбите вървят толкова добре, че използва спестяванията си, за да замине на обучение във Франция.
Идеята за колоритната прическа на Гай не е негова
Нещото, което не се променя във визията на Фиери през всичките тези години, е косата. Упреците за прическата му стил края на 90-е не са никак малко, но хейтърите трябва да се успокоят, защото идеята за нея не е негова.
Когато готвачът среща съпругата си Лори Фиери през 1992 г., той изглежда съвсем различно. Тя споделя, че тогава Гай няма козя брада, косата му е тъмна и ходи всеки ден с костюм на работа - "Сега си казвам: "Къде е този мъж, за когото се омъжих?", коментира пред медиите тя.
Емблематичната си прическа Фиери получава от своя приятелка фризьор, която с негово позволение решава да импровизира. Виждайки в огледалото почти бяло русата си коса, той се ужасява.
Днес обаче няма намерение да се раздели с прическата си, въпреки че жена му би искала отново да види кестенявата му коса.
Храната, която Гай отказва да яде
Тъй като в голяма част от снимките на шоуто "Крайпътни ресторанти, закусвални и капанчета" Гай се храни с доста калорична храна, изненадващо е да научим, че Фиери започва деня си с прясно изцеден сок от плодове или зеленчуци и то от сокоизтисквачка, която е неизменна част от оборудването на екипа на предаването.
Храните, които Фиери обаче категорично отказва да яде, са черен дроб и забележете - яйца, но не в дресинг или сладкиши, а сготвени самостоятелно.
За щастия готвачът има късмета, че всички ястия, които пробва по време на снимките, се избират предварително, защото така успява да избегне доста неприятни изненади.
Антъни Бурдейн е ненавиждал Гай Фиери
Понякога думите по адрес на Фиери се изкачват високо по стълбата на сарказма.
Често се набляга на това, че той няма професионално образование в кулинарията, но все пак успява с таланта си да стане известен. Тази история е до болка позната, защото е част от житейския път и на други известни личности.
Когато обаче в заядливия тон на недоволните се включи самият Антъни Будейн и те нарече "глупак", летвата се вдига особено високо.
Двамата готвачи неведнъж са попадали в устата на медиите. Бурдейн нарича Гай "ниска топка" и е категоричен, че заслужава да понесе безмилостни подигравки.
Но когато тази словесна битка вече е факт, Фиери върви стремглаво към грандиозна кариера и не обръща внимание нито на Бурдейн, нито на останалите критици, а постиженията му днес са повече от доказателство за това.