Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Торта с форма на торс без ръце и крака и няколко рецепти от Дъф Голдман

Торта с форма на торс без ръце и крака и няколко рецепти от Дъф Голдман Снимка: Getty Images
Торта с форма на торс без ръце и крака и няколко рецепти от Дъф Голдман Снимка: Getty Images

Ако гледате "Бъди срещу Дъф" - състезанието между двама от най-популярните телевизионни сладкари, най-вероятно сте на страната на Дъф Голдман - защото прави по-изпипаните, творчески торти, не се изхвърля, земен е и не изглежда като обичайния шеф-гадняр, с каквито са пълни телевизиите.

И, за разлика от Бъди Валастро, умее да губи. Творец, а не бизнесмен, поне според телевизионния си образ.

Е, творчеството си има цена - по думите на самия Дъф, от чиято пекарна Charm City Cakes започва и телевизионният му успех, една сватбена торта там струва поне 1200 долара.

Но това е стойността на бутиковия продукт - когато някой поръча нещо по-лудо, като тортите, които само Дъф може да прави, цената е още по-висока, защото цялата пекарна трябва да се посвети на проекта. Не се приемат други поръчки и всички 17 души от персонала са заети с една-единствена торта.

Не знаем дали така е станало и през 2013 г., когато Дъф е правил тортата за втората инаугурация на Барак Обама. Тя все пак изглежда обикновено - предвид тортите, които Дъф прави - 7 етажа със звездите и герба на САЩ.

За собствената си сватба пекарят обаче вече се развихря - с "подводна" торта от няколко парчета, които ефирно висят от тавана. Да не говорим за всички кучета, коли, чудовища и всевъзможни фигури, претворени в торти от Дъф и екипа му.

Най-странната от тях обаче - според самия него, е поръчана от медицински сестри и е торта, представляваща манекена, който използват, за да се обучават. С всякакви рани и язви по него, при това е само торс, без ръце и крака. "Беше гнусно, но хората в медицината имат най-странното чувство за хумор, защото срещат смъртта всеки ден и просто трябва да се смеят, за да се съхранят", казва Дъф.

Освен това не смята, че е имало торта, която да не е могъл или искал да направи, особено по отношение на механиката и техническото изпълнение. Включително мотор в естествен размер с работещ дросел и едно към едно модел на детската игра Operation, с която е можело да се играе.

Отвъд шоуто, Дъф Голдман действително изглежда земен. Той е съдия в Детския пекарски шампионат по Food Network, издаде и детска книга за пекарство. Обича да рисува графити, както и да свири на бас китара. Кариерата си като пекар започва с торти, които прави вкъщи и продава по интернет, за да се издържа, докато основният му интерес е музиката.

"Откраднах няколко изображения от други декоратори на торти и ги сложих на моя сайт. Всеки път, когато някой поръчаше, например, жълтата торта с кафявата ивица и синьото цвете, я правех и сменях снимката с вече моята собствена", разказва Дъф пред радио Milk Street. И така, полека-лека, идват успехът, Charm City Cakes, посветеното на пекарната шоу Ace of cakes и Дъф става звезда.

Той е свирил в инди-рок бандата "... soihadto...", а след това в група на име Foigrock - съчетание от foie gras - гъши дроб, и rock and roll.

"Според мен в повечето професионални кухни има музиканти. Енергията, вибрациите са подобни и те привличат хората към групите. Не към музиката, а към групите, защото за да си в банда, трябва да умееш да съществуваш с други творци, а те понякога могат да са големи инати, защото си имат виждане за нещата", разсъждава Голдман.

И, за да е пълно клишето - Дъф не просто обожава да кара мотор. Той признава, че при катастрофа през 2012 година е загубил няколко пръста - явно на краката, но дори и това не го е спряло.

Логично, Дъф е фен на "Междузвездни войни" и собствената му любима торта е огромен R2-D2, който е направил за Джордж Лукас.

Понеже повечето от нас няма и да опитат подобна торта, камо ли да направят, Дъф споделя няколко по-прости и възможни рецепти, които са по силите на всеки, както и съвети за успех в кухнята.

Един от основните съвети, които той дава, е преди да започнем да правим сладки, да си подготвим кухнята и работното място - да почистим, да изхвърлим боклука, да измием приборите.

"След това си пуснете музика, извадете нужните съставки, прегледайте посудата и се уверете, че имате всичко нужно, а фурната е пусната. Трябва да имате всичко под ръка, така че, когато започнете, да не се налага да спирате, защото нямате яйца или купата е мръсна, а шпатулата - в миялната", обяснява той пред "Инсайдър" при представянето на книгата си за деца-пекари.

Тези малки неща са капани, които ви делят от успеха - доста хора се отказват по средата, защото трябва да мият купата на миксера и не им се занимава, обяснява Дъф.

Задължителното оборудване, което Голдман препоръчва, е електронен кантар за точно отмерване на съставките. Защото точната дозировка при печенето е изключително важна.

Например, ако имате везна, сложете на око поравно брашно в три чаши и ги премерете - ще установите, че всъщност тежат различно.

При някои рецепти - например за хляб, това не би било проблем, но ако искате да направите нещо по-сложно - като макарони, няма да се получи без наистина точни пропорции, обяснява Дъф. Другото полезно и евтино нещо според него е гумената шпатула. А по-амбициозните могат да си купят планетарен миксер с купа, който сериозно може да улесни живота - например при смесването на масло със захар.

Снимка: Getty Images

Всеки може да се научи да пече - просто не трябва да се плаши от крайния резултат, който трябва да постигне - например торта, която изглежда неизпълнима. "Разделете този голям проект на малки, отделни стъпки, които са лесно постижими и изведнъж всичко ще се окаже възможно", казва Голдман.

За начало, може да опитате с някои от най-лесните рецепти на Дъф Голдман.

Напукани шоколадови бисквити

Продукти за 6-8 бисквити:

125 гр. обикновено брашно

50 гр. неподсладено какао

1 ч.л. сода за хляб

Щипка сол

115 гр масло на стайна температура

100 гр обикновена захар

100 гр. кафява захар

1 яйце

1 ч.л. ванилов екстракт

150 гр. шоколадов чипс

Приготвяне:

Смесете брашното, какаото, содата и сложете щипката сол. Размесете маслото с двата вида захар, яйцето и ванилията. След това бавно смесете сухите и мокрите съставки на три етапа. Накрая добавете шоколадовия чипс като размесвате с дървена лъжица, тъй като тестото е лепкаво и плътно.

Сложете в хладилника за 2 часа. След това направете топки, като за всяка използвате по около една и половина чаени лъжици от сместа. Поръсете със захар. Печете за 12 минути на 180 градуса.

Мокровена торта

Продукти:

За блата

6 големи яйца

2 чаши и четвърт растително олио

Три четвърти чаша кристална захар, плюс една ч.л.

Три четвърти чаша кафява захар

2 чаши и четвърт обикновено брашно

2 ч.л. бакпулвер

1 и половина ч.л. сода за хляб

2 и половина ч.л. канела

Три четвърти ч.л. индийско орехче

Щипка карамфил

Три четвърти ч.л. сол

680 гр настъргани моркови

Три четвърти чаша стафиди

Три четвърти чаша нарязани орехи пекан - по желание

За крема:

4 чаши пудра захар

250 грама крема сирене на стайна температура

Чаша масло, размекнато

1 ч.л. ванилов екстракт

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете и поръсете с брашно две кръгли форми за торта от по 23 см. Смесете яйцата и олиото, добавете двата вида захар и объркайте добре. В друга купа смесете останалите съставки за тортата освен морковите, стафидите и орехите. Добавете сместа с брашното към тази със захарта и бъркайте до хомогенност. Добавете морковите, стафидите и орехите.

Разделете тестото и го сложете в двете форми. Печете 35-40 минути или докато клечката за зъби излиза чиста от центъра на тортата. Оставете да се охлади във формите за около 15 минути и извадете, за да охлади напълно.

За крема смесете всички съставки и бъркайте, докато стане гладък. Нанесете между двата блата, а след това и отстрани и върху тях, така че да покриете цялата торта.

Фокача

Продукти:

50 гр суха мая

850 гр обикновено брашно, плюс още, ако е нужно

600 гр. топла вода

Щипка сол

Царевично брашно за поръсване

Приготвяне:

В купа смесете маята с водата и изчакайте да шупне за около 7 минути. Добавете брашното - трябва да стане лепкаво и влажно тесто. Бъркайте, докато стане гладко и меко, но още е влажно и лепкаво. Добавете солта малко преди края на бъркането. Намаслете купа с олио или зехтин и сложете там тестото. Покрийте го и го оставете да се надигне за 1-2 часа на топло място. Трябва да удвои размера си.

Сложете го в хладилника за една нощ. На следващия ден сипете зехтин в тавичка с размери около 28 на 40 см. Зехтинът трябва да е доста - около половин см на дъното на тавата.

Поръсете го с царевично брашно. Сложете тестото и го разстелете хубаво по краищата. Намаслете и отгоре и го оставете да почине за още около 30 минути или докато удвои размера си. Загрейте фурната до 220 градуса. Пробийте с пръст дупки в тестото чак до дъното на тавата. Печете за 25-30 минути или докато хлябът придобие тъмен цвят, като целта е зехтинът на дъното да заври и за пържи долната част на фокачата.

За поръска може да се направи пюре от половин чаша босилек и три четвърти чаша зехтин, които да се излеят върху готовото за печене тесто. Преди печенето може да се сложи и червен лук и пармезан отгоре.

Самият Дъф казва, че ако трябваше да пече само едно единствено нещо до края на живота си, той би пекъл хляб. Като истински пекар.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените