Когато става въпрос за вино, небцето на потребителя е най-добрият показател.
В света на виното често посредствени сортове и бутилки получават от специалистите високи оценки, докато истински съкровища не са толкова прехвалени.
Докато непредубеденият консуматор винаги, ама винаги е честен.
Затова щом говорим за най-харесваните български вина, отново ще се доверим на независими оценки.
И по-точно на оценките, дадени от потребителите на кулинарната платформа Taste Atlas.
Там оставят отзиви предимно чужденци, посетили конкретна дестинация и опитали от нейните местни специалитети и питиета, а отзивите им са незаменим ориентир.
Така туристите ни показват какво най-много им харесва от родната ни кухня и вино, но и насочват и останалите пътешественици да пробват именно тези храни и напитки.
А ето и трите сорта вино, оценени най-високо:
Трето място - Димят
Димят е сорт бяло грозде, за което се смята, че е с изцяло български произход.
В България се среща най-вече по Черноморието, Тракийската низина и Североизточна България - Русенско. От Димят се получават сладки, много ароматни и предимно десертни вина, подходящи за съчетаване със сирене, кашкавал, леки мезета, пиле, риба и леки десерти.
Виното си подхожда и с ястия със сметана като паста, ризото и пиле в сметанов сос. При отпиване някои усещат във виното дъх на ванилия и понякога - на цитруси.
Енолозите наричат Димят и "Балканското Шардоне", макар че родният сорт има сериозни разлики с Шардонето.
От Димят се приготвя и ракии, както и българско бренди.
Второ място - Памид
Памид е един от най-древните сортове червено грозде за Балканския полуостров.
Характерен е за Южна България, за Гърция и част от Северна Македония, както и за Северна Турция. В не много далечно минало в България това е бил най-популярният сорт грозде, но площите му с годините притеснително намаляват.
От Памид се получават нежни вина с прозрачен рубинен цвят и с ниска киселинност.
Най-добре е вината да се консумират млади и да се съчетават с пиле, немазно свинско и сирена. Виното от Памид е подходящо за консумация дори и при по-топло време, върви си и леко охладено.
От сорта се произвеждат и превъзходни розета - само от Памид или като купаж.
Фаворитът - Мавруд
Маврудът е сред най-високо ценените местни сортове червено вино.
Има известни спорове дали е изконно български сорт, или можем да го приемем по-скоро като балкански сорт. Вирее чудесно в по-топлата Южна България, която дава необходимата плътност и сладост на гроздето.
От него се получава плътно червено вино с наситен рубинен цвят, наситено на танини и аромат, в който се намират горски плодове и черница. Други откриват следи от билки и от тревист вкус.
Мавруд се комбинира със силна храна - червени меса, скара, гювечи и ястия с плътен сос, сарми и капама.
Виното от Мавруд е звездата на зимната трапеза, защото освен с невероятния си вкус се хвали и със свойството да сгрява стомаха и цялото тяло.
Обикновено от сорта не се произвеждат купажи - вкусът на Мавруда не бива да бъде "задушаван" с други сортове.