Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Българското вино в три от най-харесваните сорта

И кой е фаворитът? Снимка: iStock
И кой е фаворитът?

Когато става въпрос за вино, небцето на потребителя е най-добрият показател.

В света на виното често посредствени сортове и бутилки получават от специалистите високи оценки, докато истински съкровища не са толкова прехвалени.

Докато непредубеденият консуматор винаги, ама винаги е честен.

Затова щом говорим за най-харесваните български вина, отново ще се доверим на независими оценки.

И по-точно на оценките, дадени от потребителите на кулинарната платформа Taste Atlas.

Там оставят отзиви предимно чужденци, посетили конкретна дестинация и опитали от нейните местни специалитети и питиета, а отзивите им са незаменим ориентир.

Така туристите ни показват какво най-много им харесва от родната ни кухня и вино, но и насочват и останалите пътешественици да пробват именно тези храни и напитки.

А ето и трите сорта вино, оценени най-високо:

Трето място - Димят

Снимка: iStock

Димят е сорт бяло грозде, за което се смята, че е с изцяло български произход.

В България се среща най-вече по Черноморието, Тракийската низина и Североизточна България - Русенско. От Димят се получават сладки, много ароматни и предимно десертни вина, подходящи за съчетаване със сирене, кашкавал, леки мезета, пиле, риба и леки десерти.

Виното си подхожда и с ястия със сметана като паста, ризото и пиле в сметанов сос. При отпиване някои усещат във виното дъх на ванилия и понякога - на цитруси.

Енолозите наричат Димят и "Балканското Шардоне", макар че родният сорт има сериозни разлики с Шардонето.

От Димят се приготвя и ракии, както и българско бренди.

Второ място - Памид

Снимка: iStock

Памид е един от най-древните сортове червено грозде за Балканския полуостров.

Характерен е за Южна България, за Гърция и част от Северна Македония, както и за Северна Турция. В не много далечно минало в България това е бил най-популярният сорт грозде, но площите му с годините притеснително намаляват.

От Памид се получават нежни вина с прозрачен рубинен цвят и с ниска киселинност.

Най-добре е вината да се консумират млади и да се съчетават с пиле, немазно свинско и сирена. Виното от Памид е подходящо за консумация дори и при по-топло време, върви си и леко охладено.

От сорта се произвеждат и превъзходни розета - само от Памид или като купаж.

Фаворитът - Мавруд

Снимка: iStock

Маврудът е сред най-високо ценените местни сортове червено вино.

Има известни спорове дали е изконно български сорт, или можем да го приемем по-скоро като балкански сорт. Вирее чудесно в по-топлата Южна България, която дава необходимата плътност и сладост на гроздето.

От него се получава плътно червено вино с наситен рубинен цвят, наситено на танини и аромат, в който се намират горски плодове и черница. Други откриват следи от билки и от тревист вкус.

Мавруд се комбинира със силна храна - червени меса, скара, гювечи и ястия с плътен сос, сарми и капама.

Виното от Мавруд е звездата на зимната трапеза, защото освен с невероятния си вкус се хвали и със свойството да сгрява стомаха и цялото тяло.

Обикновено от сорта не се произвеждат купажи - вкусът на Мавруда не бива да бъде "задушаван" с други сортове.

 

Най-четените