Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да се поглезим с различни и лесни палачинки

И всички те се обръщат лесно Снимка: iStock
И всички те се обръщат лесно

Едва ли има ястие, което по-силно да символизира спокоен и приятен ден, изпълнен с почивка и заслужено глезене. Солени, сладки, за закуска, брънч, дори обяд или десерт - всеки обича палачинки.

А повечето от нас обичат и да ги правят и да радват с тях и близките, и себе си.

Но едни и същи рецепти омръзват, колкото и да сменяме плънката, вида сладко, да минаваме от шоколад на сирене или на гениалната комбинация от сладко и солено.

Затова тук предлагаме няколко различни рецепти за палачинки, с които да разнообразите обичайната рецепта от яйца, мляко и брашно. Знаете - традиционните палачинки, които, да си признаем, и на нас се случва да не успеем да обърнем.

Американски палачинки

Снимка: iStock

Това са палачинките за всеки, който изпитва ужас от обръщането на големите и тънки техни събратя. Те са леки и пухкави и безкрайно лесни.

Съставки:

200 гр. самонабухващо брашно(или обикновено)

1 чаена лъжица бакпулвер

1 яйце

300 мл мляко

Бучка масло

150 гр. боровинки

Олио или масло за пържене

Кленов сироп

Начин на приготвяне:

Смесете брашното и бакпулвера в голяма купа и добавете щипка сол. Разбийте яйцето с млякото. Направете кладенче в центъра на сухите съставки и сипвайте постепенно млякото, докато стане еднородна, гъста смес. Това е основата на сместа и тя е напълно достатъчна за направата на палачинки.

За по-богат вкус може да смесите бучката разтопено масло с половината боровинки и да ги добавете към сместа. Или само едно от двете. Боровинките могат да бъдат заменени с всякакви плодове, стига да не са прекалено воднисти - например настъргана ябълка или круша.

Загрейте малко олио или масло в незалепващ тиган и сипете една голяма супена лъжица от сместа. Пържете заедно три или четири палачинки едновременно.

Когато след около 3 минути започнат да се появяват малки балончета върху горната част на палачинката, е време да я обърнете. Пържете 2-3 минути и от другата страна, докато стане златиста.

Сервирайте с остатъка от боровинките и кленовия сироп.

Бананови палачинки

Снимка: iStock

Идеална рецепта за лесни американски палачинки с изостанали и потъмнели банани. Чудесни са с кленов сироп, запечени орехи и още банани.

Съставки:

350 гр. самонабухващо брашно

1 ч.л. бакпулвер

2 омекнали банана

2 яйца

1 ч.л. ванилов екстракт

250 мл мляко

Масло или олио за пържене

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, бакпулвера и щипка сол в голяма купа. Отделно намачкайте бананите с вилица, докато станат на гладка каша и добавете към тях яйцата, ванилията и млякото. Направете кладенче в сухите съставки и постепенно объркайте до гъста смес.

В добре нагорещен тиган загрейте малко масло. Сипете 2-3 супени лъжици от сместа и пържете, докато започнат да се появяват мехурчета на горната страна на палачинката. След това обърнете и гответе още 1-2 минути и от другата страна.

Сервирайте с кръгчета банани, кленов сироп и запечените ядки.

Палачинки червено кадифе

Снимка: iStock

Надграждаме американските палачинки в нюйоркски стил за неустоим, богат десерт или закуска.

Съставки:

200 гр самонабухващо брашно

2 с.л. какао на прах

1 ч.л. бакпулвер

1 с.л. захар

½ ч.л. ванилов екстракт

230 мл мляко

3 яйца

25 гр разтопено масло, плюс още за пържене

Червена готварска боя - по желание

Начин на приготвяне:

Смесете всичко без боята в голяма купа и бъркайте, докато стане гъста, хомогенна смес. Ако желаете, добавете готварска боя, докато сместа стане червено-кафява.

Сложете малка бучка масло в незалепващ тиган на средна температура. Изсипете 2 супени лъжици от сместа и оформете в кръгла форма. Гответе 2-3 минути от едната страна и 1 минута от другата.

Японски палачинки

Снимка: iStock

Те са високи и пружиниращи и различни от обичайните палачинки. Приятно разнообразие от това, с което сме свикнали.

Съставки:

150 гр. самонабухващо брашно

½ ч.л. бакпулвер

2 с.л. захар

2 яйца

1 с.л. олио

180 мл мляко

Капка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, бакпулвера и захарта. Направете кладенче в центъра и добавете яйцата и олиото. Разбъркайте и постепенно добавете млякото, по възможност с тел за разбиване, за да се смесят добре течните и сухите съставки. Може да се използва и блендер за разбиването.

Накрая добавете и ванилията. Сместа е най-добре да не престоява и трябва да се използва веднага.

Загрейте незалепващ тиган на ниска температура и сложете в него един или два незалепващи готварски пръстена с височина около 3,5 см. Покрийте тигана и пръстените с малко олио - колкото да не залепне тестото. Сипете смес в пръстените, но в не повече от ¾ от обема им.

Покрийте пръстена с капак и гответе палачинките за около 10 минути на ниска температура. Горният им край трябва да се покрие с мехурчета и да изглежда сух по краищата.

Обърнете ги внимателно. Най-лесно е ги вдигнете и обърнете върху капака заедно с тигана. Гответе от другата страна още 1-2 минути.

Сервирайте с топинг по желание.

Картофени палачинки

Снимка: iStock

Не може само сладки палачинки, нали? Ето рецепта за останалото от вечерта картофено пюре, което отдавна е изгубило цялата си прелест, а така ще го върнете към живот.

Съставки:

250 гр. студено картофено пюре, или намачкани картофи, или 2 сурови картофа

75 гр брашно

1 ч.л. бакпулвер

2 яйца

125 мл мляко

1 с.л. накълцан див лук

1 с.л. олио

Бучка масло

Начин на приготвяне:

Ако нямате готово пюре или вече сварени картофи, сварете двата картофа. Изсушете добре и намачкайте. След обработката остатъкът трябва да тежи 250 гр.

Смесете брашното и бакпулвера с охладените картофи. Разбъркайте с яйцата и млякото и добавете сместа с картофите, както и лука. Бъркайте, докато тестото стане гладко.

Нагрейте незалепващ тиган на средна температура. Сложете олио и малко масло. Когато станат горещи, изсипете супена лъжица от сместа. Гответе за около минута, докато долната страна стане златистокафява и се появят малки мехурчета. Обърнете и изпържете и от другата страна.

Могат да се ядат така, но за пълен разкош и обилна закуска, може да поднесете с бъркани яйца и препечен бекон.

Палачинки с царевица

Снимка: iStock

Тези солени палачинки могат да бъдат и обяд, и вечеря, ако се комбинират с бъркани яйца и чоризо, например.

Съставки:

140 гр обикновено брашно

50 гр полента или царевично брашно

2 ч.л. бакпулвер

125 мл мляко

2 яйца

140 гр. зърна царевица

Шепа кориандър или магданоз

Олио за пържене

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, полентата, бакпулвера, млякото и яйцата добре и добавете щипка сол. Прибавете и царевицата и магданоза.

В добре загрят тиган сложете от сместа, така че палачинката да стане широка около 8-10 см. Гответе по 3-4 минути на страна, докато станат златисти. Поръсете с магданоз.

 

Най-четените