Едва ли има ястие, което по-силно да символизира спокоен и приятен ден, изпълнен с почивка и заслужено глезене. Солени, сладки, за закуска, брънч, дори обяд или десерт - всеки обича палачинки.
А повечето от нас обичат и да ги правят и да радват с тях и близките, и себе си.
Но едни и същи рецепти омръзват, колкото и да сменяме плънката, вида сладко, да минаваме от шоколад на сирене или на гениалната комбинация от сладко и солено.
Затова тук предлагаме няколко различни рецепти за палачинки, с които да разнообразите обичайната рецепта от яйца, мляко и брашно. Знаете - традиционните палачинки, които, да си признаем, и на нас се случва да не успеем да обърнем.
Американски палачинки
Това са палачинките за всеки, който изпитва ужас от обръщането на големите и тънки техни събратя. Те са леки и пухкави и безкрайно лесни.
Съставки:
200 гр. самонабухващо брашно(или обикновено)
1 чаена лъжица бакпулвер
1 яйце
300 мл мляко
Бучка масло
150 гр. боровинки
Олио или масло за пържене
Кленов сироп
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и бакпулвера в голяма купа и добавете щипка сол. Разбийте яйцето с млякото. Направете кладенче в центъра на сухите съставки и сипвайте постепенно млякото, докато стане еднородна, гъста смес. Това е основата на сместа и тя е напълно достатъчна за направата на палачинки.
За по-богат вкус може да смесите бучката разтопено масло с половината боровинки и да ги добавете към сместа. Или само едно от двете. Боровинките могат да бъдат заменени с всякакви плодове, стига да не са прекалено воднисти - например настъргана ябълка или круша.
Загрейте малко олио или масло в незалепващ тиган и сипете една голяма супена лъжица от сместа. Пържете заедно три или четири палачинки едновременно.
Когато след около 3 минути започнат да се появяват малки балончета върху горната част на палачинката, е време да я обърнете. Пържете 2-3 минути и от другата страна, докато стане златиста.
Сервирайте с остатъка от боровинките и кленовия сироп.
Бананови палачинки
Идеална рецепта за лесни американски палачинки с изостанали и потъмнели банани. Чудесни са с кленов сироп, запечени орехи и още банани.
Съставки:
350 гр. самонабухващо брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 омекнали банана
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
250 мл мляко
Масло или олио за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, бакпулвера и щипка сол в голяма купа. Отделно намачкайте бананите с вилица, докато станат на гладка каша и добавете към тях яйцата, ванилията и млякото. Направете кладенче в сухите съставки и постепенно объркайте до гъста смес.
В добре нагорещен тиган загрейте малко масло. Сипете 2-3 супени лъжици от сместа и пържете, докато започнат да се появяват мехурчета на горната страна на палачинката. След това обърнете и гответе още 1-2 минути и от другата страна.
Сервирайте с кръгчета банани, кленов сироп и запечените ядки.
Палачинки червено кадифе
Надграждаме американските палачинки в нюйоркски стил за неустоим, богат десерт или закуска.
Съставки:
200 гр самонабухващо брашно
2 с.л. какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. захар
½ ч.л. ванилов екстракт
230 мл мляко
3 яйца
25 гр разтопено масло, плюс още за пържене
Червена готварска боя - по желание
Начин на приготвяне:
Смесете всичко без боята в голяма купа и бъркайте, докато стане гъста, хомогенна смес. Ако желаете, добавете готварска боя, докато сместа стане червено-кафява.
Сложете малка бучка масло в незалепващ тиган на средна температура. Изсипете 2 супени лъжици от сместа и оформете в кръгла форма. Гответе 2-3 минути от едната страна и 1 минута от другата.
Японски палачинки
Те са високи и пружиниращи и различни от обичайните палачинки. Приятно разнообразие от това, с което сме свикнали.
Съставки:
150 гр. самонабухващо брашно
½ ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
2 яйца
1 с.л. олио
180 мл мляко
Капка ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, бакпулвера и захарта. Направете кладенче в центъра и добавете яйцата и олиото. Разбъркайте и постепенно добавете млякото, по възможност с тел за разбиване, за да се смесят добре течните и сухите съставки. Може да се използва и блендер за разбиването.
Накрая добавете и ванилията. Сместа е най-добре да не престоява и трябва да се използва веднага.
Загрейте незалепващ тиган на ниска температура и сложете в него един или два незалепващи готварски пръстена с височина около 3,5 см. Покрийте тигана и пръстените с малко олио - колкото да не залепне тестото. Сипете смес в пръстените, но в не повече от ¾ от обема им.
Покрийте пръстена с капак и гответе палачинките за около 10 минути на ниска температура. Горният им край трябва да се покрие с мехурчета и да изглежда сух по краищата.
Обърнете ги внимателно. Най-лесно е ги вдигнете и обърнете върху капака заедно с тигана. Гответе от другата страна още 1-2 минути.
Сервирайте с топинг по желание.
Картофени палачинки
Не може само сладки палачинки, нали? Ето рецепта за останалото от вечерта картофено пюре, което отдавна е изгубило цялата си прелест, а така ще го върнете към живот.
Съставки:
250 гр. студено картофено пюре, или намачкани картофи, или 2 сурови картофа
75 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
125 мл мляко
1 с.л. накълцан див лук
1 с.л. олио
Бучка масло
Начин на приготвяне:
Ако нямате готово пюре или вече сварени картофи, сварете двата картофа. Изсушете добре и намачкайте. След обработката остатъкът трябва да тежи 250 гр.
Смесете брашното и бакпулвера с охладените картофи. Разбъркайте с яйцата и млякото и добавете сместа с картофите, както и лука. Бъркайте, докато тестото стане гладко.
Нагрейте незалепващ тиган на средна температура. Сложете олио и малко масло. Когато станат горещи, изсипете супена лъжица от сместа. Гответе за около минута, докато долната страна стане златистокафява и се появят малки мехурчета. Обърнете и изпържете и от другата страна.
Могат да се ядат така, но за пълен разкош и обилна закуска, може да поднесете с бъркани яйца и препечен бекон.
Палачинки с царевица
Тези солени палачинки могат да бъдат и обяд, и вечеря, ако се комбинират с бъркани яйца и чоризо, например.
Съставки:
140 гр обикновено брашно
50 гр полента или царевично брашно
2 ч.л. бакпулвер
125 мл мляко
2 яйца
140 гр. зърна царевица
Шепа кориандър или магданоз
Олио за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, полентата, бакпулвера, млякото и яйцата добре и добавете щипка сол. Прибавете и царевицата и магданоза.
В добре загрят тиган сложете от сместа, така че палачинката да стане широка около 8-10 см. Гответе по 3-4 минути на страна, докато станат златисти. Поръсете с магданоз.