Тирамису е един от най-популярните италиански десерти в света.
Освен това "тирамису" е петата най-разпознаваема италианска дума сред европейците и се появява в речниците на цели 23 различни езика. Дали заради неговата простота или невероятен вкус, е почти невъзможно да намерите някой, който никога не е опитвал този десерт, особено в Италия.
Той е смятан за афродизиак, а митове разказват как зад измислянето му стои една Мадам - съдържателка на публичен дом.
Целта на десерта е била да решава проблемите, които евентуално биха възникнали в брачните задължения на съпруга (сещате се за какво иде реч).
Този е само един от множеството непотвърдени разкази за сладкото изкушение и както се случва и при много други популярни ястия, все още съществува спор кой да вземе титлата за за родното място на тирамисуто. Затова нека проследим историята му и да видим кои региони в Италия продължават с опитите да изяснят този казус.
Не е изненадващо, че зад измислянето на една от най-популярните рецепти в света стоят много легенди.
Една от тях е свързана с Тоскана, където се твърди, че десертът е изобретен в Сиена по време на посещението на великия херцог Козимо III Медичи. По това време бишкотеният сладкиш се наричал zuppa del duca (от итл. "супата на херцога").
След тази история се прехвърляме в Пиемонт или по-точно - в Торино. В тази част на Италия се набляга на съвсем друга версия, гласяща как тирамисуто е създадено за графа на Кавур - Камило Бенсо, след което е пренесено в Емилия-Романя от писателя Пелегрино Артуси, който описва подобна рецепта в книгата си "Наука за кухнята и изкуството да се храниш добре", публикувана през 1891 г.
Тези твърдения обаче не се считат за особено достоверни и са смятани за градски легенди.
Истинският спор възниква между регионите Венето и Фриули-Венеция Джулия, по конкретно в областите Тревизо и Удине.
В Тервизо посочват за рождено място на тирамисуто ресторант Le Beccherie в края на 60-е години по идея на сладкаря Лоли Лингуаното. Той преправя рецептата на типичния венециански десерт Sbatudin, който се състои от жълтъци, разбити със захар. Фриули-Венеция Джулия имат своя версия по въпроса.
Според тамошното население десертът се появява първо в хотел-ресторант Roma в град Толмецо през 50-е години.
Версията е потвърдена от най-високо ниво, тъй като Министерството на земеделието, горите и храните признава за родно място на тирамисуто Фриули-Венеция Джулия, добавяйки го в списъка с традиционните храни в региона.
Така спорът донякъде утихва, но само външно. Все пак горещата италианска кръв надали би се примирила с каквито и да било твърдения, различни от нейните вярвания.
Оригиналната рецепта за тирамису включва жълтъци, захар, маскарпоне, вино Марсала и бишкоти, напоени в хубаво италианско кафе.
През годините обаче рецептата се сдобива с много вариации, които се въртят около смяна на съставките и самото представяне на десерта. Може би най-впечатляващите варианти на тирамису са под формата на джелато и семифредо (фантастичен студен десерт), отдаващи заслужена почит към краля на италианските десерти.
Днес обаче ще ви предложим класическия вариант на десерта. Рецептата е лесна за изпълнение и не изисква кой знае какви умения в кухнята.
Тирамису по оригинална рецепта
Нужните продукти са:
- 300 гр бишкоти
- 500 гр сирене "Маскарпоне"
- 4 средно големи яйца
- 100 гр захар
- 300 мл висококачествено италианско еспресо
- 2 с.л. ром или вино "Марсала"
- Какао на прах (неподсладено)
Начин на приготвяне:
Пригответе керамичен съд с големина 30x19 см. Първо направете кафето и в него добавете рома или виното (ако десертът ще бъде консумиран от деца, не слагайте алкохола). Оставете топлата напитка настрани, за да се охлади.
Разделете белтъците от жълтъците в отделни купи и разбийте белтъците на сняг. Добавете захарта в жълтъците. Разбийте и тях добре до получаването на гладка смес. Сиренето "Маскарпоне" разбъркайте с лъжица, за да се отпусне. Изсипете го след това при яйчената смес със захарта. Идва ред на разбитите на сняг белтъци, които се прибавят внимателно към останалите съставки.
Време е да сглобите десерта. Потопете за една или най-много две секунди бишкотите една по една в кафето. Внимавайте да не прекалите с кисненето на бисквитите, защото така десертът ще стане твърде "сочен".
След като запълните първия ред с бишкоти в керамичната тава, разпределете върху тях част от крема. Повторете всичко отначало, докато не приключат съставките, като завършите най-отгоре с крема. Поръсете обилно с какаото през сито.
Десертът е готов! Оставете го в хладилника за 3 часа и след това сервирайте.