Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Имамбаялдъ - пълнените патладжани, от които и имамът припада

Да, толкова са вкусни Снимка: iStock
Да, толкова са вкусни

Да, историята на имамбаялдъ е позната.

Тя гласи, че веднъж съпругата на един турски имам му приготвила пълнени патладжани със зеленчуци, а той припаднал, когато опитал ястието - толкова вкусно било то.

Има и една малко по-екзотична легенда, според която имамът се оженил за дъщеря на търговец на зехтин. Младата туркиня била изкусна готвачка и го смаяла с пълнени патладжани, които приготвяла и в следващите дни. Само на тринадесетия ден зехтинът за рецептата свършил и на мъжа му станало лошо от ужас как ще се сготвят патладжаните.

А има и трета версия - че в имамбаялдъ има толкова богати съставки и зехтин, че пестеливият имам припаднал.

Снимка: iStock

И в трите легенди има доза логика. Имамбаялдъ наистина е невероятно апетитно ястие, но е и факт, че патладжанът е от онези зеленчуци, които обичат и поглъщат много мазнина, за да станат вкусни.

Самият патладжан произхожда от Южна Азия, където пълнените зеленчуци са на почит във всякакви форми.

Постепенно традицията се е пренесла и на запад и по време на Османската империя се появяват разновидностите на имамбаялдъ или пълнен патладжан.

За рецептата претендират и по европейските части на Средиземно море. Гърците имат свой вариант на пълнени патладжани, италианците имат капоната, където патладжаните и другите зеленчуци обикновено са на кубчета. Французите добавят и гъби в пълнените патладжани.

Имамбаялдъ е ястие, което може да се яде както топло от фурната, така и охладено.

Снимка: iStock

Може да се сервира със свежо сирене тип фета, в други домакинства пък го поднасят с ориз, а в трети - със свежа салата. Въпреки че имамбаялдъ е постна рецепта, тя е невероятно засищаща, особено при положение, че патладжанът предварително леко се запържва.

Хубавото е, че патладжани вече има целогодишно, а доматите в краен случай биха могли да са от консерва.

А ето и как да си приготвим 4 порции неустоима имамбаялдъ:

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 4 средни по-продълговати патладжана
  • 2 средни домата или 300 грама домати на кубчета от консерва
  • 2 червени чушки или една червена и една зелена - на парчета
  • 3 големи глави лук - на не много ситно
  • 5-6 скилидки чесън - на ситно или настъргани
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • Зехтин
  • Сол, черен пипер, връзка пресен магданоз, кимион

---

И още нещо вкусно и апетитно с патладжани - гръцка мусака:

---

Начин на приготвяне на имамбаялдъ:

Патладжаните се обелват на ивици, разполовяват се, повърхността им се нарязва с остър нож на ромбове и, ако са от по-горчив сорт, се оставят да се отцедят с малко сол за 30 минути.

В тиган с малко зехтин половинките патладжан се запържват с разреза надолу и после се подреждат на кухненска хартия, за да се отцедят. През това време в дълбок съд приготвяме плънката, като първо запържваме лука и чесъна.

После добавяме доматите, доматената паста и чушките и готвим, докато зеленчуците омекнат и сместа се сгъсти. Подправяме със сол, пипер, две трети от магданоза на ситно и кимиона. По желание можем да добавим и малко канела.

---

Още една рецепта за апетитни пълнени зеленчуци с ориенталски привкус - ето тук:

---

Патладжаните се подреждат в леко намаслена тава за печене и върху тях се разпределя плънката.

В сместа може да се сложи един малък морков на ситни кубчета, за да внесе още малко сладост, или люта чушка на ситно за пикантна имамбаялдъ. Най-вероятно от нея ще остане малко, така че се разпределя около пълнените зеленчуци и ястието се пече на 180 градуса за 40-50 минути или до кафеникав загар.

Имамбаялдъ се сервира с останалия наситнен магданоз и за гарнитура - прясно сирене, ориз или салата.

Колкото до онези, които не сядат на масата, без да има месо в основното ястие, за тях можем да приготвим и имамбаялдъ с кайма или много ситно накълцано месо. Традиционно трябва да е агнешко, телешко или овнешко, но все пак бихме могли и да импровизираме с кайма смес.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените