Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Гръцка мусака - стоплящата насред зима класика

Бавно и разточително ястие от Гърция с арабски корени Снимка: iStock
Бавно и разточително ястие от Гърция с арабски корени

Арабската дума "мусака" означава "студено, изстудено". В някои диалекти обаче може да значи и "сочно" и да се отнася за ястие с богат сос.

А гърците знаят как да направят мусаката сочна и, противно на оригиналното ѝ име, сгряваща и с толкова обилни, взаимно допълващи се вкусове.

Гръцката мусака не се ограничава само до комбинацията от картофи, кайма и подправки, както е в България.

В тази мусака традиционно има както картофи, така и патладжан, а в някои домакинства влагат и тиквички.

Снимка: iStock

Както каймата, така и зеленчуците се запържват един по един, нарязани на тънки филийки, което ги прави по-апетитни и по-наситени с вкус. А накрая се завършва с кадифен бешамелов сос и настъргано жълто сирене.

Как обаче класическият френски бешамел се озовава в гръцката мусака и дори понякога се прехвърля и в българската мусака?

Според гръцката кулинарна авторка Аглая Кремези причината е, че към края на Османската империя в двореца Топкапъ в Истанбул се озовава готвач-франкофил. Именно той влага като финална добавка бешамел в запечените ястия със зеленчуци и месо, като именно заради него се намира бешамел и в легендарния Султан кебап. Въпросният готвач е отговорен и за поръската от жълто сирене, грюер или друго подобно.

Друг задължителен полъх от Изтока е канелата в соса с кайма и домати - тя не е за пропускане, макар че често вярваме, че канелата е запазена само за десерти.

Снимка: iStock

И още нещо много важно - докато българската мусака често се приема за бързо ястие, то гръцката мусака се готви бавно и е по-скоро уикенд рецепта.

Рецепта, идеална и за студените дни, в които ни се заседява в кухнята повече и имаме желанието и търпението за по-засукани ястия.

Както припомня пък Аглая Кремези, въпреки че гръцката мусака около 1920 г. вече се среща подробно разписана в кулинарните книги, всяко гръцко домакинство си има своя рецепта.

Някои гъркини прибавят чушки в соса с каймата, други спорят само телешка кайма ли се слага, или в наши дни е напълно приемливо да използваме кайма смес. И кайма ли да използваме, или фино скълцано месо?

Дискусиите могат да обхванат и бешамела, който може да се приготви с прясно мляко, както е класическата му рецепта, или с кисело мляко за повече свежест и лекота. Абсолютен компромис трудно може да има, затова пристъпваме към рецептата, както е описана в блога My Greek Dish.

---

Хапва ви се нещо свежо? Салата "Цезар", каквато не сте опитвали например:

---

Как да си сготвим стопляща гръцка мусака у дома? Ето как:

Необходими продукти:

  • 6-7 средно големи патладжана
  • 5-6 големи картофа
  • 750 грама кайма - телешка или смес
  • 400 грама смлени домати
  • 2 супени лъжици доматена паста
  • 2 глави лук на ситно
  • 1 голям морков на ситно
  • 1 стрък целина на ситно
  • 2-3 скилидки чесън на ситно
  • ½ връзка магданоз на ситно
  • Подправки - сол, пипер, карамфил и задължително канела

За бешамела:

  • 900 милилитра прясно мляко
  • 120 грама брашно
  • 120 грама масло
  • 2 жълтъка
  • Сол, пипер, индийско орехче и канела
  • Жълто сирене тип грюер, пармезан или кефалотири
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Започваме със зеленчуците като ги белим и режем на тънки филийки или колелца. Посоляваме ги леко и ги оставяме да се отцедят в гевгир за поне 30 минути. След това запържваме в мазнина от поне няколко пръста и отцеждаме на кухненска хартия.

Преминаваме към соса с кайма - на дъното на дълбок тиган запържваме лука и чесъна, след което прибавяме моркова и целината. След като зеленчуците се запържат, слагаме каймата и бъркаме, докато стане "на трохи". Тук е моментът да изсипем и чаша червено вино и да оставим да се изпари алкохолът.

Накрая прибавяме доматите, доматената паста, подправките и магданоза. За повече вкус можем да пуснем и пръчка канела. Когато сосът се сгъсти, го отстраняваме от котлона.

Накрая правим и бешамела - в маслото запържваме брашното, докато покафенее и придобие приятен цвят.

Наливаме внимателно прясното мляко, като бъркаме непрекъснато, за да не стане на бучки, и махаме от котлона.

Слагаме двата жълтъка и подправяме със сол, пипер, канела и индийско орехче.

Пристъпваме към сглобяването на гръцката мусака - на дъното на намаслена тава слагаме половината картофи и половината патладжани. Изсипваме половината от месната смес и повтаряме процедурата.

Накрая изсипваме бешамела и запичаме на 180 градуса за около час-час и нещо.

Малко преди да извадим мусаката, слагаме настърганото сирене и запичаме, за да се получи коричка. Гръцката мусака се оставя да изстине, за да може да се реже на правилни парчета, и се сервира.

---

Ето и един десерт като за шейхове с аромат на рози:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените