Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Калимера! Време е за гръцки мезета с тези 7 горещи рецепти

При това още преди да сме се ориентирали към лятото в Гърция Снимка: iStock
При това още преди да сме се ориентирали към лятото в Гърция
Панирани калмариТайната на хубавите, хрупкави гръцки калмари е, че за тях се използва само пшенично брашно. САМО. ПШЕНИЧНО. БРАШНО. За четирима около масата трябват 8 изчистени от ципата туби калмари, сол, пипер, мъничко червен пипер и достатъчно брашно за овалване. Изтупват се от излишното брашно и се пържат в силно сгорещено олио до златисто. Сервират се с лимон. Снимка: iStock
Панирани калмари

Тайната на хубавите, хрупкави гръцки калмари е, че за тях се използва само пшенично брашно. САМО. ПШЕНИЧНО. БРАШНО. За четирима около масата трябват 8 изчистени от ципата туби калмари, сол, пипер, мъничко червен пипер и достатъчно брашно за овалване. Изтупват се от излишното брашно и се пържат в силно сгорещено олио до златисто. Сервират се с лимон.
Лозови сармиВ Гърция лозовите сарми са малки, тънки като пурички и са за мезе. В зехтин се запържва на ситно нарязана голяма глава лук и се прибавят 2 чаши ориз, който се запържва, докато стане стъклен. Добавят се връзка магданоз, копър и мента на ситно, както и перата на връзка зелен лук. Посолява се, слага се и черен пипер и се налива чаша вода, за да омекне оризът. Като е готов, се завиват тънки сарми с лозови листа и се варят в дълбока тенджера до омекване. Сервират се студени с кисело мляко. Снимка: iStock
Лозови сарми

В Гърция лозовите сарми са малки, тънки като пурички и са за мезе. В зехтин се запържва на ситно нарязана голяма глава лук и се прибавят 2 чаши ориз, който се запържва, докато стане стъклен. Добавят се връзка магданоз, копър и мента на ситно, както и перата на връзка зелен лук. Посолява се, слага се и черен пипер и се налива чаша вода, за да омекне оризът. Като е готов, се завиват тънки сарми с лозови листа и се варят в дълбока тенджера до омекване. Сервират се студени с кисело мляко.
ТарамосалатаПресен хайвер вече има в много от големите супермаркети, така че е време за тарамосалата. 120 грама пресен хайвер се изсипват в блендер или голяма купа на миксер и се разбиват с 200 грама галета или натрошен стар хляб и една глава лук на много ситно. Постепенно, на тънка струйка, се добавят 300 грама зехтин, докато хайверът поеме мазнината. Накрая се подправя с лимонов сок и се сервира с хляб, маслини и лимонови резени. Снимка: iStock
Тарамосалата

Пресен хайвер вече има в много от големите супермаркети, така че е време за тарамосалата. 120 грама пресен хайвер се изсипват в блендер или голяма купа на миксер и се разбиват с 200 грама галета или натрошен стар хляб и една глава лук на много ситно. Постепенно, на тънка струйка, се добавят 300 грама зехтин, докато хайверът поеме мазнината. Накрая се подправя с лимонов сок и се сервира с хляб, маслини и лимонови резени.
Чушки с фетаТук можем да ползваме както сладки, така и леко люти зелени чушки. Пълнежът е от около 300 грама сирене фета, което се намачква с чесън, зехтин, риган, сол, червен и черен пипер. Чушките се почистват от семките и се пълнят със сиренето с помощта на малка лъжичка. Оставят се за час-два в хладилник да стегнат и се поднасят. Снимка: iStock
Чушки с фета

Тук можем да ползваме както сладки, така и леко люти зелени чушки. Пълнежът е от около 300 грама сирене фета, което се намачква с чесън, зехтин, риган, сол, червен и черен пипер. Чушките се почистват от семките и се пълнят със сиренето с помощта на малка лъжичка. Оставят се за час-два в хладилник да стегнат и се поднасят.
КефтедесОтново малки и лесни за похапване с пръсти. Правят се от 600 грама телешка или агнешка кайма, която се омесва с 2 големи глави червен лук на ситно, 1 голям домат на ситно, връзка мента на ситно, малко галета, сол, пипер и кимион. След омесване каймата се оставя да почине поне няколко часа, след което от нея се правят малки кюфтенца, овалват се в брашно и се пържат. Отцеждат се на кухненска хартия и се сервират. Снимка: iStock
Кефтедес

Отново малки и лесни за похапване с пръсти. Правят се от 600 грама телешка или агнешка кайма, която се омесва с 2 големи глави червен лук на ситно, 1 голям домат на ситно, връзка мента на ситно, малко галета, сол, пипер и кимион. След омесване каймата се оставя да почине поне няколко часа, след което от нея се правят малки кюфтенца, овалват се в брашно и се пържат. Отцеждат се на кухненска хартия и се сервират.
МалиджаноНещо като кьопоолу, нещо като баба гануш, но не точно. 2 големи патладжана се пекат до омекване във фурната или на нагорещена плоча, белят се и се отцеждат. В купа се режат на ситно глава червен лук, 3-4 скилидки чесън и връзка магданоз. Прибавя се патладжанът, половин чаша зехтин, сол, пипер и кимион и се намачква грубо с вилица. Сервира се с хляб, маслини, сирене фета. Снимка: iStock
Малиджано

Нещо като кьопоолу, нещо като баба гануш, но не точно. 2 големи патладжана се пекат до омекване във фурната или на нагорещена плоча, белят се и се отцеждат. В купа се режат на ситно глава червен лук, 3-4 скилидки чесън и връзка магданоз. Прибавя се патладжанът, половин чаша зехтин, сол, пипер и кимион и се намачква грубо с вилица. Сервира се с хляб, маслини, сирене фета.
Кюфтета от тиквичкиПри нас картофите са повече на почит, а при гърците – тиквичките. Освен класиката пържени тиквички южните комшии приготвят и апетитни кюфтета за мезе. Около килограм тиквички се белят, стържат и посоляват обилно. Отцеждат се и се смесват с чаша натрошена фета, чаша галета и 2 яйца. Ако сместа е много рядка – добавя се още галета. Подправя се с магданоз и мента, оформят се плоски кюфтета и се пекат в малко зехтин на силно загрят тиган. Сервират се с чеснов сос. Снимка: iStock
Кюфтета от тиквички

При нас картофите са повече на почит, а при гърците – тиквичките. Освен класиката пържени тиквички южните комшии приготвят и апетитни кюфтета за мезе. Около килограм тиквички се белят, стържат и посоляват обилно. Отцеждат се и се смесват с чаша натрошена фета, чаша галета и 2 яйца. Ако сместа е много рядка – добавя се още галета. Подправя се с магданоз и мента, оформят се плоски кюфтета и се пекат в малко зехтин на силно загрят тиган. Сервират се с чеснов сос.

Ако тръгнем да спорим с гърците кой има по-добри и по-апетитни мезета, като нищо може да стане лек локален конфликт. Ние се фукаме с нашенското кьопоолу, колбаси, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Те ни отговарят с малиджано, панирани морски дарове и фета.

И с още редица вкусни предложения, които си вървят и с узо, и с бира, а на родна почва съвсем спокойно можем да ги придружим и с родните ракия, бира и вино. При това още преди да сме се ориентирали към лятото в Гърция.

7 рецепти за гръцки мезета можете да видите горе в галерията.

••• А кои са най-обичаните български мезета - вижте тук:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените