Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Когато животът ни поднесе лимони... си правим тези 7 свежи десерта с лимони

Ще допаднат дори и на онези, които не обичат да похапват сладко Снимка: iStock
Ще допаднат дори и на онези, които не обичат да похапват сладко
Лимонов пайСвеж, лесен, лек… какво повече да иска човек от един пай? За по-лесно може да се използва кора готово бутер тесто, която се разстила във форма за печене на пай, дупчи се с вилица по дъното и се запича леко за 5 минути. През това време в дълбока купа разбиваме четири яйца с 300 грама захар.

Трябва да се получи лек и въздушен крем. Към него прибавяме 180 милилитра пълномаслена течна сметана и 300 милилитра пресен лимонов сок и разбиваме отново с миксера. Изсипваме върху кората и печем на 150 градуса за около 40 минути. Оставяме за една нощ в хладилник, за да стегне паят. Снимка: iStock
Лимонов пай

Свеж, лесен, лек… какво повече да иска човек от един пай? За по-лесно може да се използва кора готово бутер тесто, която се разстила във форма за печене на пай, дупчи се с вилица по дъното и се запича леко за 5 минути. През това време в дълбока купа разбиваме четири яйца с 300 грама захар.

Трябва да се получи лек и въздушен крем. Към него прибавяме 180 милилитра пълномаслена течна сметана и 300 милилитра пресен лимонов сок и разбиваме отново с миксера. Изсипваме върху кората и печем на 150 градуса за около 40 минути. Оставяме за една нощ в хладилник, за да стегне паят.
Лимонов кърдТръпчив и пухкав, кърдът може да се хапва отделно или да гарнира друг десерт. В малък дълбок тиган разтопяваме 125 грама масло с половин чаша захар и половин чаша лимонов сок, като внимаваме да не се карамелизира захарта. След това прибавяме 3 яйца и щедра щипка сол и разбъркваме отново. 

След около 6 до 8 минути кремът ще започне да се сгъстява. Това е моментът, в който да го изсипем в керамичен или стъклен съд, да го покрием с фолио или капак и да го оставим на хладно място, за да си отпочине поне за 2-3 часа. Снимка: iStock
Лимонов кърд

Тръпчив и пухкав, кърдът може да се хапва отделно или да гарнира друг десерт. В малък дълбок тиган разтопяваме 125 грама масло с половин чаша захар и половин чаша лимонов сок, като внимаваме да не се карамелизира захарта. След това прибавяме 3 яйца и щедра щипка сол и разбъркваме отново.

След около 6 до 8 минути кремът ще започне да се сгъстява. Това е моментът, в който да го изсипем в керамичен или стъклен съд, да го покрием с фолио или капак и да го оставим на хладно място, за да си отпочине поне за 2-3 часа.
Лимонови бисквитиТези бисквити се приготвят за под 30 минути – бъркане на сместа и печене. В купа разбиваме 125 грама меко масло със 100 грама захар и кората на един лимон. Добавяме едно яйце и 50 милилитра лимонов сок и бъркаме отново. Най-накрая прибавяме 300 грама брашно, едно пакетче бакпулвер и шипка сол. 

Оформяме меко, не много лепкаво тесто, което завиваме в свежо фолио и оставяме за 30 минути настрана. После оформяме кръгли плоски бисквити, редим ги на хартия за печене и печем на 180 градуса за около 15 минути. Оставяме бисквитите да се охладят поне за няколко часа. Снимка: iStock
Лимонови бисквити

Тези бисквити се приготвят за под 30 минути – бъркане на сместа и печене. В купа разбиваме 125 грама меко масло със 100 грама захар и кората на един лимон. Добавяме едно яйце и 50 милилитра лимонов сок и бъркаме отново. Най-накрая прибавяме 300 грама брашно, едно пакетче бакпулвер и шипка сол.

Оформяме меко, не много лепкаво тесто, което завиваме в свежо фолио и оставяме за 30 минути настрана. После оформяме кръгли плоски бисквити, редим ги на хартия за печене и печем на 180 градуса за около 15 минути. Оставяме бисквитите да се охладят поне за няколко часа.
Лимоново сорбеТова охладяващо сорбе се прави елементарно, а с правилната украса е „Уау!“. На котлона се загряват 250 милилитра вода, в които се изсипват 250 грама захар и се бърка до получаването на хомогенна течност. Оставяме я да се сгрее достатъчно, но без да ври, след което добавяме кората на един лимон и сокът на поне 2-3 лимона. 

Отново разбъркваме много добре с дървена лъжица или силиконова шпатула и оставяме сместа леко да се сгъсти. След това изсипваме в подходящ съд и прибираме в камерата. Разбъркваме на всеки 30 минути, за да не се образуват кристалчета. След около 5 часа сорбето е готово. Снимка: iStock
Лимоново сорбе

Това охладяващо сорбе се прави елементарно, а с правилната украса е „Уау!“. На котлона се загряват 250 милилитра вода, в които се изсипват 250 грама захар и се бърка до получаването на хомогенна течност. Оставяме я да се сгрее достатъчно, но без да ври, след което добавяме кората на един лимон и сокът на поне 2-3 лимона.

Отново разбъркваме много добре с дървена лъжица или силиконова шпатула и оставяме сместа леко да се сгъсти. След това изсипваме в подходящ съд и прибираме в камерата. Разбъркваме на всеки 30 минути, за да не се образуват кристалчета. След около 5 часа сорбето е готово.
Лимонов кексМоже да е леко демоде, но лимонът пък прави този кекс лек и ефирен. В дълбока купа разбиваме 125 грама масло със 125 грама захар до пухкав крем. След това добавяме едно по едно четири яйца, 200 грама брашно, пакетче бакпулвер и кората и сока на два лимона. Отново разбиваме сместа – трябва да се получи гладко и лъскаво кексово тесто.

Изсипваме в намазнена форма за кекс и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. Проверяваме дали кексът е готов с клечка за зъби. Можем да приготвим на среден котлон и захарна глазура от чаша вода, малко лимонов сок и чаша пудра захар. Снимка: iStock
Лимонов кекс

Може да е леко демоде, но лимонът пък прави този кекс лек и ефирен. В дълбока купа разбиваме 125 грама масло със 125 грама захар до пухкав крем. След това добавяме едно по едно четири яйца, 200 грама брашно, пакетче бакпулвер и кората и сока на два лимона. Отново разбиваме сместа – трябва да се получи гладко и лъскаво кексово тесто.

Изсипваме в намазнена форма за кекс и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. Проверяваме дали кексът е готов с клечка за зъби. Можем да приготвим на среден котлон и захарна глазура от чаша вода, малко лимонов сок и чаша пудра захар.
Лимонов мусКутия маскарпоне от 250 грама, половин чаша течна сметана, половин чаша захар и сокът от 4-5 лимона – това е всичко, което ни трябва за този мус. Плюс миксер, с който той да се разбие, за да стане въздушен и пухкав. Сервираме украсен с лимонови резени и лимонови корички. Снимка: iStock
Лимонов мус

Кутия маскарпоне от 250 грама, половин чаша течна сметана, половин чаша захар и сокът от 4-5 лимона – това е всичко, което ни трябва за този мус. Плюс миксер, с който той да се разбие, за да стане въздушен и пухкав. Сервираме украсен с лимонови резени и лимонови корички.
Захаросани лимонови коричкиХрупкаво и интересно – това са захаросаните лимонови корички. Корите от 6-7 лимона се сваряват до омекване в около литър вода – трябва да станат меки и почти прозрачни. След това ги нареждаме на кухненска хартия и оставяме до пълното им изсъхване. После в купа смесваме 2 супени лъжици лимонов сок с три чаши захар. 

Изсипваме коричките в буркан, поливаме със захарта и разтръскваме добре. В следващите 24 часа разклащаме буркана, когато се сетим, за да полепне добре захарта. След това коричките са готови за похапване. Снимка: iStock
Захаросани лимонови корички

Хрупкаво и интересно – това са захаросаните лимонови корички. Корите от 6-7 лимона се сваряват до омекване в около литър вода – трябва да станат меки и почти прозрачни. След това ги нареждаме на кухненска хартия и оставяме до пълното им изсъхване. После в купа смесваме 2 супени лъжици лимонов сок с три чаши захар.

Изсипваме коричките в буркан, поливаме със захарта и разтръскваме добре. В следващите 24 часа разклащаме буркана, когато се сетим, за да полепне добре захарта. След това коричките са готови за похапване.

Когато животът ни поднесе лимони, си правим лимонада, нали така?

Е, въобще не е задължително да е точно лимонада. Лимоните на пръв поглед може да са кисели и тръпчиви, но всъщност са подходящи не само за свежа лимонада.

От тях могат да се приготвят също толкова свежи десерти, които са особено подходящи за все по-топлото време.

Сладкишите с лимони ще допаднат дори и на онези, които не обичат да похапват сладко.

Затова седем идеи за десерти с лимони можете да видите горе в галерията.

 

Най-четените