Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кралица ябълка и 7 вълшебни десерта с нея

Нови и по-различни от познатото Снимка: iStock
Нови и по-различни от познатото
Ябълкови розиКрасиви и подходящи дори и за начинаещи. Ябълки според броя на гладните се нарязват с много остър нож или белачка на тънки спирали. Подреждат се в плоска тава, покрита с хартия за печене, и се мажат с разбито яйце. След това се поръсват със смес от захар (може и кафява) и канела и се пекат в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Сервират се леко охладен със сметана или сладолед. Снимка: iStock
Ябълкови рози

Красиви и подходящи дори и за начинаещи. Ябълки според броя на гладните се нарязват с много остър нож или белачка на тънки спирали. Подреждат се в плоска тава, покрита с хартия за печене, и се мажат с разбито яйце. След това се поръсват със смес от захар (може и кафява) и канела и се пекат в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Сервират се леко охладен със сметана или сладолед.
Ябълков кейк със сайдер и глазураТози кейк е изключително лесен за приготвяне, а изглежда впечатляващо заради глазурата. За тестото смесваме 300 грама захар с 300 грама брашно, чаена лъжичка сода бикарбонат, чаена лъжичка канела и щипка сол. Когато сухите съставки се омесят добре, прибавяме три яйца, чаша ябълков сайдер и 3-4 ябълки на кубчета. Печем във форма за кейк в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Приготвяме си глазурата в дълбока касерола на среден котлон от чаша ябълков сайдер, щедра лъжица масло, 50 грама захар и 50 грама мед. Махаме от котлона, когато се сгъсти, и поливаме кейка. Оставяме за няколко часа на хладно и сервираме. Снимка: iStock
Ябълков кейк със сайдер и глазура

Този кейк е изключително лесен за приготвяне, а изглежда впечатляващо заради глазурата. За тестото смесваме 300 грама захар с 300 грама брашно, чаена лъжичка сода бикарбонат, чаена лъжичка канела и щипка сол. Когато сухите съставки се омесят добре, прибавяме три яйца, чаша ябълков сайдер и 3-4 ябълки на кубчета. Печем във форма за кейк в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Приготвяме си глазурата в дълбока касерола на среден котлон от чаша ябълков сайдер, щедра лъжица масло, 50 грама захар и 50 грама мед. Махаме от котлона, когато се сгъсти, и поливаме кейка. Оставяме за няколко часа на хладно и сервираме.
Баварска ябълкова тортаМалко по-различният ябълков десерт. Приготвяме основата му от 150 грама масло, 150 грама захар и чаша брашно. Смиламе в блендер и застиламе дъното на форма за печене. Отгоре изсипваме смес от 250 грама крема сирене със 150 грама захар и едно яйце. Над сместа от сирене редим 6 ябълки, нарязани на тънки резенчета. Поръсваме с канела и малко захар и печем в загрята на 170 градуса фурна до златисто. Сервираме тортата добре охладена. Снимка: iStock
Баварска ябълкова торта

Малко по-различният ябълков десерт. Приготвяме основата му от 150 грама масло, 150 грама захар и чаша брашно. Смиламе в блендер и застиламе дъното на форма за печене. Отгоре изсипваме смес от 250 грама крема сирене със 150 грама захар и едно яйце. Над сместа от сирене редим 6 ябълки, нарязани на тънки резенчета. Поръсваме с канела и малко захар и печем в загрята на 170 градуса фурна до златисто. Сервираме тортата добре охладена.
Сладък хляб с ябълкиЗа начало белим и почистваме 2-3 големи ябълки и ги режем на кубчета. Нареждаме ги в застлана с хартия за печене тава, поръсваме със захар и запичаме на 160 градуса до карамелена коричка. В купа смесваме 2 чаши брашно, чаша захар, лъжичка бакпулвер и 6 супени лъжици разтопено масло. После прибавяме 2 яйца, половин чаша прясно мляко, канела и ябълките. Разбъркваме до получаването на лепкаво тесто, изсипваме във форма за хляб и печем на 170 градуса до златиста коричка. Хлябът е вкусен както топъл, така и студен. Снимка: iStock
Сладък хляб с ябълки

За начало белим и почистваме 2-3 големи ябълки и ги режем на кубчета. Нареждаме ги в застлана с хартия за печене тава, поръсваме със захар и запичаме на 160 градуса до карамелена коричка. В купа смесваме 2 чаши брашно, чаша захар, лъжичка бакпулвер и 6 супени лъжици разтопено масло. После прибавяме 2 яйца, половин чаша прясно мляко, канела и ябълките. Разбъркваме до получаването на лепкаво тесто, изсипваме във форма за хляб и печем на 170 градуса до златиста коричка. Хлябът е вкусен както топъл, така и студен.
Ябълкови палачинкиТова са ефирни и много плодови палачинки, които децата ще харесат. За тях настъргваме една голяма ябълка и към нея намачкваме един омекнал банан. Добавяме едно яйце, 200 милилитра прясно мляко, 150 грама брашно, пакетче бакпулвер и малко канела. Разбиваме с миксер и печем в намаслен тиган малки пухкави палачинки. Сервираме с пудра захар, мед или кленов сироп. Снимка: iStock
Ябълкови палачинки

Това са ефирни и много плодови палачинки, които децата ще харесат. За тях настъргваме една голяма ябълка и към нея намачкваме един омекнал банан. Добавяме едно яйце, 200 милилитра прясно мляко, 150 грама брашно, пакетче бакпулвер и малко канела. Разбиваме с миксер и печем в намаслен тиган малки пухкави палачинки. Сервираме с пудра захар, мед или кленов сироп.
Пудинг от ябълки и хляб3-4 големи ябълки се почистват и режат на едри кубчета, след което се овалват в малко разтопено масло и 2 чаши захар. Смесват се с 4-5 филии хляб на кубчета, разпределят се в купички за печене и се заливат със смес от 6 яйца, 4 чаши прясно мляко, ванилов екстракт, канела и индийско орехче. Пудингите се пекат на 170 градуса до покафеняване. Сервират се, поръсени със стафиди, ядки, карамелен сос или кленов сироп. Снимка: iStock
Пудинг от ябълки и хляб

3-4 големи ябълки се почистват и режат на едри кубчета, след което се овалват в малко разтопено масло и 2 чаши захар. Смесват се с 4-5 филии хляб на кубчета, разпределят се в купички за печене и се заливат със смес от 6 яйца, 4 чаши прясно мляко, ванилов екстракт, канела и индийско орехче. Пудингите се пекат на 170 градуса до покафеняване. Сервират се, поръсени със стафиди, ядки, карамелен сос или кленов сироп.
Ябълков чипсЗдравословен и лесен чипс за похапване пред телевизора или следобед в офиса. За него 2-3 ябълки се почистват от семките и се режат на много фини кръгчета. Овалват се в смес от пудра захар и канела и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в добре загрята на 220 градуса фурна за около 40-45 минути и се сервират веднага. Снимка: iStock
Ябълков чипс

Здравословен и лесен чипс за похапване пред телевизора или следобед в офиса. За него 2-3 ябълки се почистват от семките и се режат на много фини кръгчета. Овалват се в смес от пудра захар и канела и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в добре загрята на 220 градуса фурна за около 40-45 минути и се сервират веднага.

Септември е и пазарът вече се изпъстри с ябълки.

Едри зелени плодове с по-кисел и по-свеж вкус се редуват с яркочервени ябълки, налели в себе си сладостта на лятото. Само чакат да ги грабнем в пазарската си торба и да ги претворим в нещо вкусно.

С ябълки можем да си направим добре познатите пайове, печени пълнени ябълки, захаросани ябълки като от панаирите...

Но какво друго, ново и различно можем?

В галерията горе сме събрали 7 по-интересни рецепти с ябълки.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените