Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Край на сармите! Мързеливи рецепти, които изискват минимум усилия

Край на сармите! Мързеливи рецепти, които изискват минимум усилия Снимка: iStock

Сарми, боб, сарми, боб, руска салата и някоя пържола между тях. Общо взето така изглеждаше менюто на повечето българи в последните две седмици.

Неуморният труд около печката и "чистата съвест", че ще му мислим, когато свършат празниците, всяка година водят до прекомерна умора от преяждане и болки в кръста заради неизброимите часове, прекарани в кухнята. Добрата новина обаче е, че този букет от пиршества на маса и почти никакво движение е към своя край и е време да се върнем към по-нормален начин на живот (поне до Великден).

Това значи, че отново възниква досадният въпрос какво да приготвим за вечеря. Естествено, за ястията трябва да се изискват минимум усилия, да са разнообразни и да носят наслада за небцето.

Затова днес сме ви подготвили точно такива рецепти, с които хем да имате повече време за почивка след вечеря, хем да изненадате близките си със своята креативност.

Януари и без това се усеща като най-тежкият месец в годината. Защо да го усложняваме допълнително?

Фритата с паста и рукола

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 200 гр спагети
  • 2 с.л. масло
  • 4 слайса бекон
  • 8 яйца
  • ½ купичка пармезан
  • 100 гр рукола
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 170 градуса. Сварете спагетите в подсолена вода до твърдост "ал денте", което се равнява на около 8-9 минути. През това време разтопете 1 с.л. от маслото в термоустойчива касерола или в по-дълбока и малка тава. Към него прибавете нарязания бекон и запържете, докато не стане хрупкав.

Яйцата, пармезанът, солта и пиперът на вкус се смесват в купа, а след това към тях се слага беконът и мазнината, в която е запържен.

Когато спагетите се сварят, отцедете водата и ги сложете в същия термоустойчив съд с останалата 1 с.л. масло. Бъркайте, докато маслото не се разтопи напълно и покрие пастата. Към нея изсипете яйчената смес и разклатете леко съда, за да се разпредели равномерно. Преместете ястието във фурната и печете около 25-30 мин. Ще познаете, че фритата е готова, когато придобие златист цвят.

Сервирайте топла с гарнитура от овкусената със зехтин, сол и черен пипер рукола.

Къри от черна и червена леща със сирене панир (на снимката горе)

Нужните продукти са:

  • 2 с.л. масло
  • 2 ситно нарязани глави лук
  • 2 ситно нарязани скилидки чесън
  • 250 мл кокосово мляко
  • 400 мл зеленчуков бульон
  • 200 гр черна леща
  • 200 гр червена леща
  • 1 с.л. куркума
  • 1 щипка карамфил
  • 1 щипка бахар
  • 2 сушени листа къри
  • 200 гр нарязано на кубчета сирене панир

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в подходящ, голям съд и в него внимателно запържете лука и чесъна, докато омекнат. Прибавете подправките и гответе около минута.

Идва ред на кокосовото мляко, малко от зеленчуковия бульон и посочения грамаж черна леща. Покрийте и оставете да къкри 10 минути. Изсипете червената леща, още малко от бульона. Оставете отново да къкри за същото време, като периодично разбърквате и при нужда добавяте отново от бульона.

Отстранете листата къри и овкусете със сол и черен пипер. Преди сервиране прибавете нарязаното на кубчета сирене панир.

Пилешки пай с хрупкава коричка

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 2 с.л. слънчогледово олио
  • 1 с.л. масло
  • 4 обелени и нарязани на филийки средно големи моркова
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 бр. пилешки гърди
  • 500 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. царевично брашно
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 225 гр пресен грах
  • 1 синтно нарязана връзка магданоз
  • 200 гр бутертесто
  • Брашно
  • 1 разбит жълтък
  • 1 с.л. сусам
  • Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Най-подходящият съд за приготвянето на тази рецепта е касерола. В нея изсипете слънчогледовото олио и маслото и запържете лука и морковите с малко сол, докато омекнат. Добавете нарязаното пилешко месо и гответе 4-5 минути. Излейте пилешкия бульон и изчакайте да заври.

В отделна купичка смесете млякото и царевичното брашно до получаването на паста. Сложете го в къкрещия бульон, за да се сгъсти. Когато това стане, изсипете граха и магданоза. Подправете със сол и пипер на вкус.

Загрейте фурната на 170 градуса. Изсипете готовата плънка във форма за пай. Разточете леко бутер тестото върху набрашнена повърхност, след което го преместете върху тавата и покрийте с него пилешкото месо със соса. Намажете с жълтъка и поръсете сусама.

Печете пая с пиле за около 1 час и 10 мин., докато коричката му не придобие златист цвят и не стане хрупкава.

Най-четените