Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

4 уютни рецепти с боб за вкусна есен

Боб на супа, боб на фурна, боб с месо... Снимка: iStock
Боб на супа, боб на фурна, боб с месо...

Студеното време предполага топли ястия. Ястия, които ни нашепват за домашен уют, засищат и носят комфорт, но не само на стомаха, а и на душата.

А какво по-уютно от купа с димящ боб?

Боб на супа, боб на фурна, боб с месо... много ги обичаме, но понякога ни омръзват и ни се иска нещо ново, но отново с боб. Добрите новини са две и първата е, че варива винаги се намират в шкафа под формата на пакет, буркан или консерва.

Втората е, че боб се яде навсякъде и сега ще ви предложим 5 апетитни и различни рецепти с него:

  • Салата киноа и боб
Снимка: iStock

Приготвяме киноата според указанията на опаковката като вместо гореща вода можем да използваме и бульон за по-интензивен вкус. Оставяме я да се охлади напълно и през това време приготвяме другите съставки.

В купа за салата изсипваме една глава червен лук на ситно и чаена лъжичка сол и намачкваме лука, за да си пусне сока.

След това слагаме и два зрели домата и една краставица на не много ситно и отново разбъркваме. Накрая прибавяме отцедените боб и киноа, подправяме със сол, ако е необходимо, и разбъркваме салатата. Оставяме я в хладилник за поне час, за да се обединят вкусовете.

Сервираме с пресен магданоз или пресен кориандър.

  • Печен боб с яйца
Снимка: iStock

В дълбок тиган загряваме малко мазнина и запържваме малка глава лук, няколко скилидки чесън и един морков на ситни кубчета. Подправяме със сол, пипер, червен пипер и, по избор, лют червен пипер и пържим до омекване на зеленчуците.

След това добавяме 400 грама боб от консерва или буркан, 400 грама грубо доматено пюре и връзка магданоз на ситно.

Оставяме да къкри за около 5-6 минути или до сгъстяване и чукваме яйца според броя на гладните. Готвим до готовност на яйцата по наш вкус - по-рохки или по-твърди. Сервираме веднага с хляб и поръсено с още магданоз.

По желание можем да добавим чушки, люти чушки, маслини, каперси.

  • Тортили с боб и царевица
Снимка: iStock

В голям и дълбок тиган запържваме малко зелен лук и 5-6 скилидки чесън на ситно и ги поръсваме с лют червен пипер на люспи и малко кимион. Веднага след това добавяме консерва боб от 400 грама, най-добре черен боб, както и сока от консервата.

Бъркаме енергично като леко мачкаме зърната боб - целта е да се разпукат, а не да станат на паста.

После изсипваме и 100 грама царевица - замразена или отцедена от консерва, и бъркаме отново, докато пълнежът се сгъсти. Можем да добавим и домат на кубчета или люта чушка. Когато сместа е достатъчно гъста, запичаме набързо тортила питки на сух тиган, пълним ги и завиваме.

Сервираме веднага с чеснов сос, доматена салца или гуакамоле.

  • Тосканска паста с боб
Снимка: iStock

Сваряваме пастата според указанията на опаковката, като през това време приготвяме и соса. За него запържваме няколко скилидки чесън на ситно в малко зехтин, след което добавяме 500 грама чери домати.

Когато доматите започнат да омекват, прибавяме и 500 грама спанак и 400 грама боб от консерва с течността му.

Готвим соса, докато доматите започнат да омекват и да освобождават соковете си, а течността започне да се изпарява.

Накрая изсипваме отцедената паста при соса с боб и разбъркваме, за да се смесят добре всички съставки. Сервираме пастата още гореща, поръсена с пармезан. Към соса бихме могли да сложим и малко течна сметана.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените