Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Нито капка разхищение с тези седем коктейла от остатъци

С тях ще изненадате и себе си, и околните... Снимка: iStock
С тях ще изненадате и себе си, и околните...
Зимно "Белини"Често покрай правенето на разнообразни бисквити и сладки изостават сладка и конфитюри, които впоследствие отлежават по шкафовете. Вместо това можете да ги превърнете в свеж коктейл, подходящ дори и за брънч. Наричаме го зимно "Белини" заради наличието на пенливо вино и плодове, а и защото звучи артистично.

На дъното на висока чаша за шампанско слагате лъжичка от изостаналото сладко и отгоре наливате добре охладено пенливо вино. Разбъркайте съвсем леко, за да пусне сладкото/ конфитюрът своя вкус. Снимка: iStock
Зимно "Белини"

Често покрай правенето на разнообразни бисквити и сладки изостават сладка и конфитюри, които впоследствие отлежават по шкафовете. Вместо това можете да ги превърнете в свеж коктейл, подходящ дори и за брънч. Наричаме го зимно "Белини" заради наличието на пенливо вино и плодове, а и защото звучи артистично.

На дъното на висока чаша за шампанско слагате лъжичка от изостаналото сладко и отгоре наливате добре охладено пенливо вино. Разбъркайте съвсем леко, за да пусне сладкото/ конфитюрът своя вкус.
Ракия СънрайзВ оригинала си този коктейл е с южноамериканския еквивалент на ракията – писко. Вие можете да използвате и хубава, не твърде ароматна ракия, или водка, а освен това ще оползотворите белтъци, ако са ви останали (и само ако са наистина пресни!). Белтъкът придава изненадваща плътност на коктейла, не го пропускайте.

В шейкър с лед смесвате твърдия алкохол - ракия или водка - като предвиждате по около 30 грама на човек. Добавяте прясно изцеден лимонов сок или сок от лайм - отново по около 30-40 грама на човек, както и белтъка и малко захарен сироп/ захар. Разбивате много силно до образуването на приятна пяна и сипвате в ниски чаши. Снимка: iStock
Ракия Сънрайз

В оригинала си този коктейл е с южноамериканския еквивалент на ракията – писко. Вие можете да използвате и хубава, не твърде ароматна ракия, или водка, а освен това ще оползотворите белтъци, ако са ви останали (и само ако са наистина пресни!). Белтъкът придава изненадваща плътност на коктейла, не го пропускайте.

В шейкър с лед смесвате твърдия алкохол - ракия или водка - като предвиждате по около 30 грама на човек. Добавяте прясно изцеден лимонов сок или сок от лайм - отново по около 30-40 грама на човек, както и белтъка и малко захарен сироп/ захар. Разбивате много силно до образуването на приятна пяна и сипвате в ниски чаши.
Афогато по Джейми ОливърДа, Джейми е известен с това, че не хвърля храна. В случая той предлага хитър начин да употребим изостанали и поизсъхнали коледни сладкиши – щолен, кекс или друг десерт без пълнеж. Сладолед на дъното на кутията - о, да, също ще влезе в работа!

На дъното на огнеупорна чаша натрошавате от сладкиша като количеството е на вкус. Следват около 30 милилитра коняк, след който доливате със силно еспресо. Топка сладолед, ако имате останал, придава още по-празничен вид на коктейла. Можете да експериментирате и с подправките - канела, карамфил, кафява захар, а защо не и малко черен пипер. Снимка: Unsplash
Афогато по Джейми Оливър

Да, Джейми е известен с това, че не хвърля храна. В случая той предлага хитър начин да употребим изостанали и поизсъхнали коледни сладкиши – щолен, кекс или друг десерт без пълнеж. Сладолед на дъното на кутията - о, да, също ще влезе в работа!

На дъното на огнеупорна чаша натрошавате от сладкиша като количеството е на вкус. Следват около 30 милилитра коняк, след който доливате със силно еспресо. Топка сладолед, ако имате останал, придава още по-празничен вид на коктейла. Можете да експериментирате и с подправките - канела, карамфил, кафява захар, а защо не и малко черен пипер.
Цитрусов "Том Колинс""Том Колинс" е добре познат коктейл от джин, тоник, захарен сироп и лимонов сок. Сега, тъй като най-вероятно вкъщи разполагате с изобилие от цитруси, които заплашват да се развалят, можете да ги употребите, като добавите цитрусов вкус към коктейла си. 

На чаша се падат по 60 грама джин, 10 милилитра захарен сироп и тоник до под ръба на чашата. Към това прибавяте сок от цитруси - каквито имате, но все пак е добре да има и лимон за кисела нотка. Корите от цитрусовите плодове придават и цвят, и допълнителен вкус, така че не ги пропускайте. Снимка: Pexels
Цитрусов "Том Колинс"

"Том Колинс" е добре познат коктейл от джин, тоник, захарен сироп и лимонов сок. Сега, тъй като най-вероятно вкъщи разполагате с изобилие от цитруси, които заплашват да се развалят, можете да ги употребите, като добавите цитрусов вкус към коктейла си.

На чаша се падат по 60 грама джин, 10 милилитра захарен сироп и тоник до под ръба на чашата. Към това прибавяте сок от цитруси - каквито имате, но все пак е добре да има и лимон за кисела нотка. Корите от цитрусовите плодове придават и цвят, и допълнителен вкус, така че не ги пропускайте.
Коктейл от цвеклоМного е вероятно да ви се намира глава цвекло, която така и не е била претворена на витаминозна салата. Имате възможност да го превърнете в един интересен коктейл, който няма да се хареса на всички, но тези, на които им допадне, ще питат за още. Сокът от червено цвекло можете да приготвите в сокоизстисквачка или блендер, след което го оставяте на хладно поне за 30 минути. 

Оттам нататък в шейкър с лед смесвате водка, сока от червеното цвекло и лимонов сок на вкус. Сипвате в подходящи чаши и доливате с пенливо вино или шампанско в зависимост от наличностите по шкафове и хладилници. Снимка: Unsplash
Коктейл от цвекло

Много е вероятно да ви се намира глава цвекло, която така и не е била претворена на витаминозна салата. Имате възможност да го превърнете в един интересен коктейл, който няма да се хареса на всички, но тези, на които им допадне, ще питат за още. Сокът от червено цвекло можете да приготвите в сокоизстисквачка или блендер, след което го оставяте на хладно поне за 30 минути.

Оттам нататък в шейкър с лед смесвате водка, сока от червеното цвекло и лимонов сок на вкус. Сипвате в подходящи чаши и доливате с пенливо вино или шампанско в зависимост от наличностите по шкафове и хладилници.
КалимочоОще една комбинация, която няма да допадне на всеки, но си заслужава да опитате. Кой знае, може да е новият ви любим коктейл… Освен това е идеален начин да използвате червеното вино, докато е годно за пиене и все още не се е окислило до степен, в която става вече повече за оцет. 

Към около 100 милилитра червено вино прибавяте около 50 милилитра кола и гарнирате със сок от лайм и резенчета лайм. Разбъркайте внимателно, за да не разгазирате напитката. И тук има възможност да експериментирате с добавките – различни резенчета плодове, цитруси, канела или малко карамел. Снимка: iStock
Калимочо

Още една комбинация, която няма да допадне на всеки, но си заслужава да опитате. Кой знае, може да е новият ви любим коктейл… Освен това е идеален начин да използвате червеното вино, докато е годно за пиене и все още не се е окислило до степен, в която става вече повече за оцет.

Към около 100 милилитра червено вино прибавяте около 50 милилитра кола и гарнирате със сок от лайм и резенчета лайм. Разбъркайте внимателно, за да не разгазирате напитката. И тук има възможност да експериментирате с добавките – различни резенчета плодове, цитруси, канела или малко карамел.
Следколеден "Ню Йорк Сауър"Последната ни идея също е в насока как да оползотворите червеното вино, вместо да го съсипвате. Ще ви стигнат 50 милилитра качествено червено вино и 30 милилитра бърбън (уиски или коняк в краен случай). В шейкър с лед изсипвате алкохолните напитки, добавяте малко захарен сироп и разбивате силно. 

След това наливате в ниска чаша и допълвате с цитрусов сок по избор. Някои добавят и белтък към сместа, който, както вече казахме, прибавя изненадващо приятна плътност на коктейлите. Гарнирайте по избор с цитрусови кори, резенчета или коктейлни черешки, ако ви се намират. Снимка: Instagram
Следколеден "Ню Йорк Сауър"

Последната ни идея също е в насока как да оползотворите червеното вино, вместо да го съсипвате. Ще ви стигнат 50 милилитра качествено червено вино и 30 милилитра бърбън (уиски или коняк в краен случай). В шейкър с лед изсипвате алкохолните напитки, добавяте малко захарен сироп и разбивате силно.

След това наливате в ниска чаша и допълвате с цитрусов сок по избор. Някои добавят и белтък към сместа, който, както вече казахме, прибавя изненадващо приятна плътност на коктейлите. Гарнирайте по избор с цитрусови кори, резенчета или коктейлни черешки, ако ви се намират.

Празниците имат няколко сериозни "странични ефекта". Сред тях са излишните килограми, умората от тежките трапези, трудното влизане обратно в кондиция...

Остатъците от празничното пиршество обаче могат да се окажат истинско проклятие.

И докато изобретателните кулинари измислят все нови и нови начини да не хвърлят храната, а да я превърнат в апетитно ястие, с алкохола нещата невинаги стоят така. Същото може да се каже за изостанали дреболии като парче кекс, няколко белтъка, цитрусови плодове на ръба на развалянето.

Всъщност тези наглед непотребни продукти могат да се превърнат в прекрасен следпразничен коктейл, който да консумирате с удоволствие и мярка.

Именно сега, когато дори и времето и температурите предполагат по-дълъг престой у дома, е идеалният момент да се развихрите с шейкъра в ръка. А за някои питиета дори не ви трябва шейкър, толкова лесно се приготвят.

Затова в галерията сме събрали седем коктейла от останали ви съставки, с които да изненадате себе си и околните.

 

Най-четените