Алуминиевото фолио е неизменно в почти всяко домакинство. За увиване на ястия, за покриване при печене и дори за почистване на скарата - то се ползва постоянно.
И вероятно всеки път, когато посегнем към него, се чудим защо двете му страни изглеждат различно.
И как да ги обърнем според това как ще го употребим.
Едната си страна листът алуминиево фолио е блестящ, а от другата е матов. Но трябва ли да поставяме фолио с блестящата страна нагоре или надолу - например ако покриваме с него тава, която слагаме във фурната?
••• Още важни въпроси:
Първо - на какво се дължи значителната разлика в начина, по който изглеждат двата вида повърхности на листа алуминиево фолио?
Това е резултат от производствения процес на този артикул.
За да добие познатия на потребителя вид, алуминиевото фолио се валцува, т.е. преминава през два вала, за да стане тънко. При тази обработка се прилага топлина и напрежение, за да се изтегли фолиото до тънкост, достатъчна да се получат съответните листове. Производителите обаче правят два листа метал едновременно, за да се гарантира, че ще са достатъчно здрави и няма да се скъсат лесно.
Страната, която е в контакт с друг лист фолио, изглежда матова.
Другата обаче, която е докосвала машината, е била гланцирана от нея и е блестяща. И въпреки че двете страни изглеждат различно, те са направени от един и същ материал.
Затова и готовото фолио отразява топлината еднакво и от матовата, и от блестящата страна.
Тоест няма значение коя страна на фолиото използвате - и двете са еднакво подходящи и ефектът върху готвенето ще бъде идентичен. Разлика няма - можете да ползвате фолиото от която страна ви харесва.
••• Още съвети:

