Ако нямате подправки, които заемат дъното на някой шкаф или кутия от незапомнено време, значи вероятно не готвите.
Трупането на различни аромати става неусетно - сдобиваме се с нови и нови я за някоя по-екзотична рецепта, я като сувенир от пътуване в чужбина. И ги забравяме с години.
Добрата новина е, че подправките не се развалят, или поне не по обичайния за повечето храни начин.
Когато остареят, те не стават опасни за консумиране, но проблемът е, че губят качествата си - вкуса и аромата си. Причината е, че етеричните масла в тях се изпаряват с остаряването им. Така вкусът - и смисълът от тях, изчезва, а подправените ястия нямат нужния характер и стават безлични.
••• Още храни с по-дълъг живот от "официалния":
Общо, различните видове подправки остават качествени за различно дълго време, но добрата новина е, че то е доста дълго. Смлените подправки и сушените билки са с най-добро качество от 1 до 3 години, а целите зърна или други части - цели 2 до 5 години.
Това не означава, че трябва да изхвърлите куркумата и гарам масалата, които отлежават от първия опит за къри преди години. А че ако стигнете до втори, е добре да сложите по-голямо количество, ако държите на по-интензивен вкус.
Как обаче да разберете дали подправките все още са достатъчно свежи, за да бъдат използвани и да придадат търсения аромат?
Вземете щипка от подправката, разтрийте между пръстите си и подушете. Ароматът трябва да е силен и свеж. Ако е слаб или изобщо липсва - изхвърлете я, защото е станала безполезна.

Подобен е и тестът с вкус - опитайте и ако той не е отчетлив, подправката е загубила качествата си.
Има и визуални белези - ако цветът е блед и безжизнен или са се формирали бучки - съдържанието на това пликче няма място в храната.
Макар че трайността в добро "здраве" на подправките е доста голяма, има фактори, които могат да ускорят процеса по загубата на вкус. Ако подправките се съхраняват на топло или светло място, това разрушава етеричните масла в тях. Затова е добре те да стоят в шкаф далеч от печката.
Пликчетата или бурканчетата не бива да се оставят отворени.
Така до съдържанието им достигат въздух и влага, а резултатът е че то по-лесно става на бучки и изветрява.
Ако подправките все още дават признаци на живот, но и на лека загуба на аромат, има начини да подсилите вкуса им. Целите подправки могат да бъдат съживени с топлина - като се запекат в сух тигана. Така се освобождават маслата в тях и съответно - уханието.
••• Как да изберем зехтин:
Смлените пък могат да дадат максимума, ако се затоплят в мазнина или бульон още в началото на готвенето. Това ще изведе вкуса им на преден план.
За да не стига дотам, избягвайте да купувате големи количества, особено от подправки, които не ползвате често, избирайте цели зърна или пръчки по възможност, и внимавайте с уж удобните дозатори с капачка и дупки като на солница. Именно те задържат най-лесно влага, особено ако ръсите от тях директно в горещо или вряло ястие. Резултатът е, че екзотичният сувенир става на неизползваеми бучки за нула време.