Жан дю Бари е най-обичаната, но и най-необичайната любовница на крал Луи XV. Напук на всички скандали, той я въвежда с почести в кралския двор и не се свени да се показва с нея дори и на най-изисканите приеми.
Самата мадам дю Бари има вкус към хубавия живот и хубавата храна. Бащата на Жан е бил готвач и тя от малка познава техниките на френската кулинария.
От друга страна обаче любовницата на краля намира кухнята в двореца за прекалено тежка и калорична. Тя не харесва ястията с изобилие от месо, мас и краве масло и предпочита по-леки и все пак апетитни храни.
Мадам дю Бари смята, че ястията стават вкусни през подправките, които им се добавят, а не заради калориите в тях.

Най-тежките блюда, които тя си позволявала, били броколи в сос бешамел и течен шоколад с черен и лют червен пипер. Последното тя смятала за ненадминат афродизиак и настоявала да се поднася редовно, макар че шоколадът бил невероятно скъп.
В останалото време Жан предпочитала постни храни без месо, затова кралят решил готвачите му да създадат супа специално по вкусовете на любовницата му.
••• А коя е супата, с която италианците се лекуват - четете тук:
Легендата гласи, че Луи XV прави нещо нечувано - наема жена-готвач, която да се погрижи за храната на Жан дю Бари.
Експериментът се оказва свръхуспешен и така се ражда "Крем дю Бари" - кадифена крем-супа от любимия зеленчук на Жан, карфиола. Супата се сгъстява с картоф и сметана, за да добие леката си, гладка и въздушна текстура.

Другият вариант е към нея да се прибави малко брашно или един жълтък.
В някои френски бистра се използва и комбинация от двете техники, защото така или иначе не се знае кой е оригиналът, роден в кухнята на крал Луи XV.
Постепенно в рецептата се появяват и други добавки като френски сирена, заквасена сметана, броколи, моркови и други.
Мадам дю Бари прави и още една малка революция, защото настоява супата да се сервира както топла през зимата, така и добре изстудена за лятото. Именно когато е студено, ястието разгръща пълните си вкусове на карфиола, праза, качествения бульон и сметаната.
••• Френската лучена супа - кулинарна класика:
Как да си приготвим супата на мадам дю Бари у дома? Като започнем с необходимите съставки за 5-6 порции:
- 700-800 грама карфиол
- 2 стръка праз - само бялата част, нарязана на ситно
- 100 грама течна сметана
- 60 грама масло
- 2 супени лъжици брашно
- 1 литър качествен зеленчуков бульон, най-добре домашен
- Сол, прясно смлян черен пипер и малко индийско орехче

Начин на приготвяне:
Карфиолът се почиства и внимателно се разделя на розички. В дълбока тенджера с дебело дъно изсипваме маслото и добавяме праза, като запържваме до омекване.
След това добавяме брашното и бъркаме енергично до получаването на гладка паста. Постепенно, на чаши, прибавяме и бульона и изсипваме и розичките карфиол.
Заделяме няколко розички за украса, а останалия зеленчук варим на среден огън за около 25-30 минути.
Когато усетим, че карфиолът е омекнал добре, в купа разбиваме жълтъците, сол, пипер, индийско орехче и сметаната.
Изсипваме черпак от горещата супа, за да темперираме жълтъците и сметаната, и изливаме сместа в тенджерата. Разбъркваме и опитваме дали подправките са достатъчно, след което пасираме до гладка крем-супа.
Заделените розички карфиол се запичат леко на сух тиган и супата се сервира, украсена с тях.
Ястието може да се поднесе и с лъжица заквасена сметана, сирене или магданоз. За лятото е по-подходящо охладено - най-добре за една нощ в хладилник.
••• Ето и още една идея за френска студена супа: