Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пивки петъци: Кафето става най-вкусно, когато му сложиш ирландско уиски

За своите 80 години история ирландското кафе се е превърнало в абсолютна класика Снимка: Webcafe
За своите 80 години история ирландското кафе се е превърнало в абсолютна класика

На празника на ирландците - Деня на Св. Патрик, няма как да не посветим седмичния си коктейл на нещо тематично.

И тъй като "Ирландската бомба" е твърде... агресивна напитка за лежерния следобед, а ние като сайт имаме специална връзка с кафето, изборът беше повече от логичен.

Ирландското кафе е перфектната напитка за сегашния все още хладен сезон, защото глътка от него може да прогони всеки намек за студ. То е силно, но меко, сладко, но със специфичен "удар" и сгрява не само тялото, но и душата.

Тази проста комбинация от кафе, ирландско уиски, захар и сметана е придобила такава огромна популярност, че може да я срещнете буквално навсякъде по света. А това такъв факт говори сам по себе си за качеството на напитката.

За разлика от много подобни класики, ирландското кафе има своят ясен създател. Въпреки това на него може да се гледа като на най-известния представител от цяла една линия на коктейли, датираща още от средата на XIX век.

"Пивки петъци"

Рубрика на Webcafe.bg, в която ви срещаме с познати и непознати коктейли, за да завършвате седмицата по един приятен начин.

По това време комбинацията между кафе, твърд алкохол и сметана е позната сред кафетата на Виена, а също така има своите почитатели в Северна Германия и Дания.

Подобни напитки са кръщавани с общо Pharisäer или Fiaker (зависи от региона).

Във Франция смесите на кафе и спиртни напитки носят името "глория", като те дори са споменавани от писатели като Оноре дьо Балзак и Гюстав Флобер в техни произведения.

Снимка: Webcafe

Оригиналът на ирландското кафе обаче е измислен от бармана Джо Шеридан, работещ в бара до летище Фойнс порт в началото на 40-те. Летището, особено по време на Втората световна война, е използвано като междинна спирка за много самолети от САЩ.

Така много пътници от Америка са принудени да чакат с часове за презареждане на самолетите с гориво или за нови полети, които да ги отведат към желаната им дестинация. Те прекарват времето си в ресторанта, където Шеридан е главен барман.

Именно в такава ситуация, в един студена зимна вечер през 1943 г. се появява ирландското кафе.

Шеридан гледа как премръзналите американци чакат, докато полетът им бива отложен заради лошото време, и в пристъп на емпатия решава да им сервира кафе с "нещо специално", което да ги сгрее.

Според легендата, един от пътниците изненадан го погледнал и попитал: "Хей, приятелю, това бразилско кафе ли е?", на което барманът отговорил категорично: "Не, това е ирландско кафе!". Така се родило и името на този коктейл с кафе, а с времето популярността на напитката само расте - благодарение както на стратегическата позиция на летище Фойнс порт, така и на грабващия и стоплящ вкус.

През 1956 г. Шеридън лично сервира ирландско кафе на една от най-големите звезди в историята - Мерилин Монро, а фотограф успява да запечата за историята този момент.

Резултатът им се получава толкова добър, че скоро Ирландското кафе става толкова популярно, че започва да се предлага първо в целия Сан Франциско, а после, подобно вдъхновен от уискито вирус, и в цяла Америка.

За да си приготвите у дома този коктейл, ви трябват няколко прости съставки:

  • 50 мл ирландско уиски
  • 120 мл чисто, горещо кафе
  • 50 мл течна сметана (охладена)
  • 1 чаена лъжичка захар (ако обичате по-сладко, можете да сложите и повече)

В свареното кафе сложете чаена лъжичка захар и разбъркайте, докато захарта се разтопи. След това излейте вътре уискито, но без да разбърквате. Накрая добавете сметаната, като използвате обратната страна на лъжицата, за да се задържи тя на повърхността. Пийте, докато кафето още е горещо.

Само няколко години по-рано напитката е "прелетяла океана" благодарение на американския журналист и писател Стантън Делаплан, който е толкова въодушевен от ирландското кафе, че заедно със своя добър приятел - бармана Джак Коплър - се опитват да пресъздадат вкуса на коктейла в бар Buena Vista Cafe в Сан Франциско.

Понякога сметаната просто потъва и не можеш да направиш нищо, освен да разбъркаш и да пиеш така. Вкусът е все така добър! Снимка: Webcafe
Понякога сметаната просто потъва и не можеш да направиш нищо, освен да разбъркаш и да пиеш така. Вкусът е все така добър!

Ако случайно сметаната ви все пак потъне, не се притеснявайте, коктейлът ще е все така вкусен. Просто разбъркайте малко, за да се смеси за по-хомогенен вкус. Ако все пак искате да придадете този фотогеничен вид на коктейла, не е грешно да използвате и бита сметана от флакон. Поръсете с малко настърган шоколад и успехът е гарантиран.

Експерименти и вариации по този коктейл има изключително много - от вида използвано кафе, през съотношението на основните съставки, та до вида сметана, който се използва.

Интересен експеримент е да се пробва комбинацията от сироп от кафе, уиски и сметана, която се пие охладена с лед.

В Испания ирландското кафе (café irlandés) понякога се сервира на пластове - най-отдолу ирландско уиски, отгоре кафе, а най-отгоре - сметана. За подобно приготвяне обаче се изисква или специално устройство, или много, много опитна ръка.

В някои барове в Югоизточна Азия сервират ирландското кафе като комбинация само от айс кафе и уиски, но без сметана.

Снимка: Webcafe

Онези, които търсят повече "характер" в тази напитка, могат да използват ирландски крем (бейлис) вместо сметана. Или комбинация от двете.

Има различни варианти на коктейла според използвания алкохол - келтско кафе (с шотландско уиски), ямайско кафе (с ямайски ром), руско кафе (с водка), мексиканско кафе (с текила), българско (с ракия) и т.н. Особено добра е комбинацията между меко бренди, кафе и сметана.

---

Ако си приготвите този коктейл, споделете снимката с резултата с нас - тагнете ни в сторито си в Instagram или ни я изпратете на .

 

Най-четените