Ако из Instagram видите смугъл мъж, който готви огромни количества месо с още по-огромна усмивка - това няма кой друг да е, освен Бурак Йоздемир.
Бурак е изключително добър в приготвянето на барбекю, шишове, които повече приличат на мечове и саби, както и на дълбоки тави със сарми и други изкушения, които след това обръща сръчно върху поднос.
Някои сравняват шеф-готвача със Salt Bae - колега на Йоздемир на име Нурсет Гьокче, който се прочу със соленето на пържоли отвисоко. Всъщност обаче за повечето потребителите в социалните платформи Бурак е по-сръчен, а и по-симпатичен.
Йоздемир има скромен произход - роден е в турския град Яйлададжи, точно до границата със Сирия.
Семейството му е с арабски корени, а градчето има малко над 5100 жители. Бащата на Бурак има малък магазин за платове, само че търговията не стига, за да издържа семейството.
Затова фамилията се мести в Истанбул, където отваря малък ресторант в квартал Шишли.
Районът е почти на брега на Босфора и е изпълнен с луксозни хотели, лъскави бутици и елитни посетители. Йоздемир са невероятни късметлии, за да успеят да отворят заведение именно там и бизнесът бързо започва да процъфтява. Бащата на Бурак не е най-добрия готвач на света, но дядото е ножар и храната е негова втора страст.
Именно благодарение на дядо си младият мъж започва да навлиза в тънкостите на турската кухня, каквато приготвя и до днес в заведенията си. "Старая се храната ми първо да се хареса на очите, а след това - и на стомаха", обяснява Йоздемир пред Milliyet.
Готвенето за него е и терапия. Бурак не крие, че работи в кухня от съвсем малък, но това не му тежи, напротив - научил се е да възприема приготвянето на разнообразни ястия като игра. И до днес възприема тенджерите, тиганите, тавите и шишовете като играчки, които само чакат да посегне към тях.
Колкото до емблематичната му усмивка, Йоздемир казва, че в света има достатъчно негативна енергия и така той иска поне малко да балансира.
Менюто в ресторантите на Бурак е типично турско - салати като късър и чобан салата, мезета като сарми и мухамара, кюфтета, пълнени меса, кебапи, шашлици, шишове, мешани скари. Място намират и булгурът, пилафът, кадаифът, казан диби и баклавата.
Ресторантчето на баща му е с 15 маси, докато през 2015 г. готвачът вече има четири собствени ресторанта, които движи напълно сам. И все още не е толкова известен, колкото е в момента, защото страни от социалните мрежи.
Отново в разговора си за Milliyet Йоздемир признава, че е срамежлив и страни сериозно от суетата, защото работата му е единственият приоритет в живота за момента. Всичко се променя, когато негов приятел го кани в свое видео за Instagram само като гост и като помощник.
Изведнъж всички започват да питат кой е този усмихнат мъж и не може ли да има още клипове с негово съдържание. Интернет славата помага на Бурак да разшири бизнеса си и извън Турция, като в момента той има заведения и в Дубай и Катар, гледа също към разширяване към Европа.
Турският шеф-готвач е категоричен, че никога не е получавал пари за реклама в каналите си и едва ли би го направил, защото това би било "позор за собствената ми компания".
"Да стана разглезен ме плаши. Бил съм беден и знам, че мога отново да стана беден. Смятам, че човек не бива да вярва прекалено в парите", обяснява Йоздемир. Той допълва, че идва от среда, в която никой не е бил богат и затова мечтата му никога не са били парите, а да притежава бранд с името си.
Бурак не води живот на звезда на кулинарната сцена. Откровен е, че никога не е опитвал алкохол и цигари и единственият му порок е наргилето и то много рядко.
Ястието, което най-много обича да приготвя, е кебап в глинени делви. Рецептата е от Кападокия и се прави от големи парчета агнешко месо, домати, чушки, лук и подправки. Сред другите му специалитети са агнешките ребра, пълнените агнешки плешки и кюнефето - вид десерт от кадаиф, прясно сирене и шамфъстък.
Сега Бурак има 1000 служители в шестте си ресторанта и, според собствения му сайт, посреща до 5000 гости на ден в обектите си. Баща му му помага със счетоводството, а сестра му управлява социалните му профили.
Бурак Йоздемир е сред първите, отзовали се на място след опустошителните земетресения в Турция и Сирия от 6 февруари тази година.
Той пристига с каравана за готвене и веднага започва да прави храна за оцелелите. В останалото време помага за разчистване на отломките, пренася одеяла и чували с дрехи и гледа да е полезен с каквото може.
Единствените критики, които готвачът получава, са, е напоследък доста е вдигнал цените и ресторантите му не са по джоба на всеки посетител. На това Йоздемир има своя логичен отговор - цената на месото, основният продукт в менютата му, е момента е такава.
"Имаме и ястия в менюто, които са напълно достъпни", убеден е Бурак.