Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Содом и Гомор на турската закуска

Във Ван закуските приличат на банкет Снимка: iStock
Във Ван закуските приличат на банкет

Турската закуска е ястие с епични пропорции. Базирано е често на застрашително разнообразие от сирена, маслини, пържени яйца, сладка, препечени филийки, колбаси на грил, полети обилно с черен чай.

Това е сред най-почитаните кулинарни ритуали в страната - най-важното хранене за деня, което се приема сериозно в цяла Турция. И най-вече в източния град Ван.

Мястото е станало синоним за отрупаните маси сутрин. Във Ван има дълга улица от ресторанти, атрактивни с Van Kahvalti, или "Ванската закуска", състояща се от 20 до 30 блюда.

Снимка: iStock

Голямата звезда в менюто им е т.нар. отлу пейнир, което представлява натрошено овче сирене с див чесън. Към него върви турският хляб екмек във вид на широка багета, за чиято рецепта се говори, че е донесена в Истанбул от Франция.

Поднасят се още муртуга - традиционно ястие за Ван, което се приготвя от масло, мед и яйца, пържени яйца със задушено телешко, сладкиши, конфитюри и лешникова паста. Към порцията са включени още млечен каймак с мед и сладко от зелени орехи с карамфил и канела.

Снимка: iStock

Готвачите във Ван не пропускат да сложат на масата и своя версия на гръцкото дзадзики, което приготвят от кисело мляко, зелени чушки, краставици, магданоз, лук, чесън и масло. За разлика от гръцкото предястие ванското дзадзики е по-кремообразно и има жълтеникав оттенък.

Според турците обаче неповторимият му вкус се дължи на дивия чесън, известен в Турция като сирмо. Билката се бере от близките планини и винаги е прясна, преди да се прибави към някое ястие.

Млечните продуктите в деликатесите също не пътуват много, преди да стигнат до масите на ресторантите във Ван. Млякото за сирената и маслото с несравним аромат идват от животните, пасящи в близкото Анадолско плато.

Началото на сутрешните банкети във Ван от десетилетия е обект на спорове. Според някои ритуалът се появява в средата на XX век, когато фермерите от близките села започнали да донасят млечната си продукция в града, за да я продават.

Други смятат, че обилната закуска тръгва от вековете на Османската империя и се свързва с факта, че Ван е разположен на Пътя на коприната.

Съвременните турци разказват и трета версия за произхода на ритуала. Тя вярват, че масите са започнали да се отрупват с изграждането на първите "млечни къщи", където се сервирали ястия от мляко, сирене и хляб на трудещите се в млечната индустрия през 40-те години.

Каквато и да е истината за произхода на сутрешното угощение във Ван, традицията продължава да се спазва.

Правилата ѝ са прости - на масата не може да има по-малко от 9 чинии с храна, а задачата ви е да им се наслаждавате. Останалото може да почака.

 

Най-четените