Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Традициите са, за да се спазват: Три вкусни предложения за трапезата на Сирни заговезни

Празникът бележи началото на Великденските пости и е съпроводен от богата трапеза Снимка: iStock
Празникът бележи началото на Великденските пости и е съпроводен от богата трапеза

Преди да настъпи Пролетното равноденствие, което от някои символично се приема за началото на новата година, е добре да се простим със старите си грешки и да започнем начисто.

В българския празничен календар имаме специално отреден ден - Сирни заговезни или познат повече като Прошка.

Празникът бележи началото на Великденските пости, винаги се чества в неделя (точно 49 дни преди Великден) и е съпроводен от различни обичаи и богата трапеза. В различните региони на България Сирни заговезни е известен още с имената Проклади, Сирница, Масленица и Ората, които се свързват с различните обреди, които се изпълняват.

След този ден хората, решили да спазват Великденския пост, трябва да изключат от менюто си всички продукти от животински произход - яйца, мляко, сирене, кашкавал и други, затова на празничната маса се слагат ястия, приготвени предимно от млечни храни, за да се хапне "като за последно".

За Сирни заговезни има различни традиции като най-важната от тях е искането на прошка, която, както всички знаем, по стар обичай се прави от по-младите към по-старите. Въпреки че в съвремието тази йерархия може да не се спазва строго, е сякаш облекчаващо за човек, щом ритуалът бъде изпълнен.

Сигурно като дете всеки в семейството си се е радвал най-много, когато дойде моментът за "хамкането".

То представлява вързани на червен конец варено яйце или халва, като целта е да бъдат уловени само с уста, без помощта на ръцете. Обичаят се изпълнява обикновено от децата, а който победи и захапе лакомството, ще бъде здрав през цялата година, както гласи поверието.

Когато вечерята приключи, идва време за забавления. Тогава се палят големи огньове, които навремето са се правили във високи местности, далече от къщите. Момчетата прескачат огъня за здраве, а през това време момичетата играят хора.

Друг интересен обичай в деня на Прошка е хвърлянето на запалени стрели в дворовете. Тогава, ако някой ерген харесва девойка, го показва по този начин - със самоделно направен лък изстрелва запалена стрела в двора на къщата ѝ и така тя и цялото ѝ семейство разбират, че има кандидат за ръката ѝ.

Сигурно всичко това днес звучи твърде архаично, но на много места из България продължават да се спазват част от тези обичаи.

Днес обаче ще наблегнем на празничната трапеза, защото е по-различна от другите подобни дни в годината.

Месото се изключва от менюто напълно, но за сметка на това може да се консумират всички млечни продукти и риба. Царица на вечерята е баницата със сирене, която има същото значение, както бобът и сармите на Бъдни вечер.

Днес ще ви дадем няколко интересни предложения, с които да разнообразите трапезата на Сирни заговезни, а защо не и да впечатлите семейството и приятелите си. Традициите са за това - за да се спазват, но с нотка на съвременен привкус, ястията могат да станат вълнуващо вкусни.

А ето и кои са те.

Печена риба в кора от морска сол

Много лесен и бърз начин за винаги вкусно приготвена риба.

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • До 1.5 кг морска риба с бяло месо (ципура или лаврак например)
  • 3-4 резена лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • 1-2 стръка пресен босилек
  • 2 кг едра морска сол
  • 2 белтъка
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 230 градуса. Ако рибата не е почистена предварително, почистете я от вътрешностите и люспите, измийте я и я подсушете. След това я намажете отвътре и отвън със зехтина и я овкусете с черния пипер. Във вътрешността на рибата поставете лимоните и босилека.

В купа смесете морската сол и белтъците, докато солта се овлажни равномерно. В тава върху хартия за печене разпределете част от сместа, върху нея - рибата, която след това плътно покрийте с останалата сол. Ястието трябва да се пече около 30 мин.

След като го извадите от фурната, оставете да почина за 10 мин. и чак тогава сервирайте.

Рибата може да се поднесе с гарнитура от задушени или печени на скара зеленчуци или прясна салата.

Домашно крема сирене с подправки

Снимка: iStock

Разядката е чудесен момент да настроите стомаха на гостите си за основното ядене, а приготвена у дома, тя винаги е най-вкусна.

Нужните продукти са:

  • 1 литър пълномаслено прясно мляко
  • 1 лимон
  • Сол на вкус
  • По една щипка сух босилек, риган и мащерка

Начин на приготвяне:

Изсипете млякото в тенджера и го загрейте на средна температура на котлона. Когато заври, прибавете сока на лимона и изключете печката. След малко ще забележите как от пресеченото мляко започва да се образува извара. Прецедете я през тензух и цедка, след което я изплакнете за кратко със студена вода. Изцедете отново.

Сложете изварата в кухненски робот или блендер, овкусете със сол и разбъркайте добре сместа с уреда. Финалният резултат трябва да е пухкаво и леко крема сирене, което е готово за мазане върху крекери, сухари или просто върху топла питка.

За да стане по-апетитно, прибавете подправките и разбъркайте внимателно с лъжица. Пожелание може да се прибави и чесън за пикантен вкус.

Оризов пудинг

Снимка: iStock

Пухкав, сладък и въздушен - това представлява оризовият пудинг, спряган за големия брат на млякото с ориз.

Нужните продукти за 4 порции са:

  • ¾ чаша бял ориз
  • 2 ч.ч. мляко
  • 1/3 ч.ч. захар
  • ¼ ч.л. сол
  • 1 разбито яйце
  • 2/3 ч.ч. златни стафиди
  • 1 с.л. масло
  • ½ ч.л. екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

Сложете в тенджера чаша и половина вода и я сложете на котлона. След като заври, прибавете ориза и разбъркайте.

Намалете температурата на слаб огън, покрийте съда и оставете да къкри за 20 мин. Отцедете ориза, когато е готов, върнете го в тенджерата и прибавете ½ от млякото, захарта и солта.

Гответе на средна температура, докато сместа се сгъсти и стане кремообразна. Сложете останалото мляко, яйцето и стафидите. Не забравяйте през цялото време да разбърквате непрекъснато, за да не загори оризът.

Отстранете от котлона и прибавете маслото и ванилията. Оризовият пудинг е готов, а при желание, може да поръсите с малко канела.

 

Най-четените