Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

В Рим като римляните: 8 типични храни, които да опитаме във Вечния град

Пастата и пицата са само началото Снимка: iStock
Пастата и пицата са само началото
Карбонара
Да, кухнята на Рим не се изчерпва с паста и пица, но това не значи, че не бива да опитате емблематичната за района на столицата паста „Карбонара“. 
Това е доста „младо“ ястие на не повече от век и цял свят има какви ли не собствени прочити на смятаната за оригинална рецепта. Което значи, че е просто задължително „Карбонара“ да се опита така, както смятат за правилно по родните места на пастата с яйца и гуанчале. Снимка: iStock
Карбонара

Да, кухнята на Рим не се изчерпва с паста и пица, но това не значи, че не бива да опитате емблематичната за района на столицата паста „Карбонара“.

Това е доста „младо“ ястие на не повече от век и цял свят има какви ли не собствени прочити на смятаната за оригинална рецепта. Което значи, че е просто задължително „Карбонара“ да се опита така, както смятат за правилно по родните места на пастата с яйца и гуанчале.
Шкембе
Любовта към този продукт далеч не се изчерпва с границите на Балканския полуостров. Trippa alla Romana е обичано и типично за италианската столица ястие.
Представлява задушено в доматен сос шкембе, поръсено щедро със сирене пекорино. Снимка: iStock
Шкембе

Любовта към този продукт далеч не се изчерпва с границите на Балканския полуостров. Trippa alla Romana е обичано и типично за италианската столица ястие.

Представлява задушено в доматен сос шкембе, поръсено щедро със сирене пекорино.
Супли
Те напомнят на доста по-известните аранчини от Сицилия, но са си типично за Рим похапване. Представляват изпържени топки, пълнени с ориз, доматен сос и моцарела. Идеални са за закуска на крак на улицата, но се сервират и като предястие в заведенията. Снимка: iStock
Супли

Те напомнят на доста по-известните аранчини от Сицилия, но са си типично за Рим похапване. Представляват изпържени топки, пълнени с ориз, доматен сос и моцарела. Идеални са за закуска на крак на улицата, но се сервират и като предястие в заведенията.
Салтимбока
Това ястие от рулца телешко и прошуто, гарнирани със салвия е на особена почит в Рим. Буквално означава „скача в устата“, но всъщност изпържените и засушени във вино апетитни парчета месо се топят в устата. Ядат се горещи и с парче хляб, защото сосът е великолепен. Снимка: iStock
Салтимбока

Това ястие от рулца телешко и прошуто, гарнирани със салвия е на особена почит в Рим. Буквално означава „скача в устата“, но всъщност изпържените и засушени във вино апетитни парчета месо се топят в устата. Ядат се горещи и с парче хляб, защото сосът е великолепен.
Волска опашка
Coda alla vaccinara – задушената волска опашка, е иконата в кухнята на Рим и региона. Месото се задушава дълго с домати и вино, а за божествения вкус допринасят кедрови ядки, стафиди, карамфил и понякога дори шоколад. Снимка: iStock
Волска опашка

Coda alla vaccinara – задушената волска опашка, е иконата в кухнята на Рим и региона. Месото се задушава дълго с домати и вино, а за божествения вкус допринасят кедрови ядки, стафиди, карамфил и понякога дори шоколад.
Артишок
Този зеленчук е синоним на кухнята на Рим. Предлага се във всяко заведение, обикновено под формата на carciofi alla guidea – пържен артишок. Предястието е хрупкаво отвън, но с кремообразна сърцевина и не бива да се пропуска. Снимка: iStock
Артишок

Този зеленчук е синоним на кухнята на Рим. Предлага се във всяко заведение, обикновено под формата на carciofi alla guidea – пържен артишок. Предястието е хрупкаво отвън, но с кремообразна сърцевина и не бива да се пропуска.
Пица 
Типичната за тази част на Италия пица романа е с тънко и хрупкаво тесто. Топингите могат да са сос маринара, артишок, прошуто и дори картофи. 
Освен в заведения, пица може да се хапва и на крак и се продава на правоъгълни парчета. Снимка: iStock
Пица

Типичната за тази част на Италия пица романа е с тънко и хрупкаво тесто. Топингите могат да са сос маринара, артишок, прошуто и дори картофи.

Освен в заведения, пица може да се хапва и на крак и се продава на правоъгълни парчета.
Качо е пепе 
Един от най-семплите видове паста е нещо, което задължително трябва да се опита в Рим. Спагетите със сирене и чер пипер са характерна за града паста, а магията на вкуса им идва от пекориното, което е основната съставка на това ястие. Снимка: iStock
Качо е пепе

Един от най-семплите видове паста е нещо, което задължително трябва да се опита в Рим. Спагетите със сирене и чер пипер са характерна за града паста, а магията на вкуса им идва от пекориното, което е основната съставка на това ястие.

Не си бил в Рим, ако не си опитал храната. По няколко пъти на ден, на крак, в заведение, за обяд или вечеря - престъпно е да си в Италия и да не пробваш колкото може повече от кулинарните изкушения на Ботуша.

Столицата на Италия предлага всевъзможни ястия и места за похапване, доста от които насочени към туристите. В тях има риск да не попаднеш на автентична кухня и нещо типично за региона на Рим. Или пък то да е закътано сред дебело меню, покриващо кухнята на кажи речи целия полуостров.

Освен това както и в останалата част на Италия, пастата и пицата далеч не са основен и единствен гвоздей в кулинарната програма на региона и е непростимо за се ограничаваме само с тях.

За да не попаднете в капана, в галерията горе показваме и горещо препоръчваме някои от характерните за Рим храни, които и жителите на Вечния град обожават.

 

Най-четените