Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ястията с изостанали варени яйца, от които да си оближете пръстите

Бисквити, разядка или цяла вечеря - вариантите са много Снимка: iStock
Бисквити, разядка или цяла вечеря - вариантите са много

Празниците са чудесно нещо - почивни дни, срещи с любими хора и отрупани маси с най-различни вкуснотии.

Но рядко се замисляме, че количеството храна, което приготвяме, обикновено е твърде много и след края на празничния тур с роднините, хладилникът се пръска по шевовете.

По Великден обаче се появява и друг проблем - несметното количество боядисани яйца, достатъчно да изхрани футболен отбор поне за месец.

Накрая, в чуденето си какво точно да направим с тях, защото срокът им за изяждане не е безкраен, в голямата си част те завършват в кофата за боклук.

Затова тази година решихме да ви дадем няколко вкусни идеи, с които хем да изненадате семейството си у дома, хем да предотвратите изхвърлянето на така красивите празнични яйца.

Знаете ли, че освен в яйчена салата, варените яйца могат да се използват за сладкиши, разядки и дори основни ястия? Доказателство за това са множеството рецепти, които биха ви изненадали истински. Днес подбрахме за вас няколко от тях, за да задействаме въображението ви и да превърнем трапезата ви в изключително преживяване, дори след края на Великден. Ето ги и тях:

Бисквити с парченца шоколад

Снимка: iStock

230 гр. масло на стайна температура

130 гр. кафява захар

30 гр. бяла захар

2 ч.л. ванилов екстракт

2 твърдо сварени яйца

1 ч.л. сол

1 ч.л. сода бикарбонат

300 гр. универсално брашно

250 гр. шоколадов чипс

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и я оставете настрани.

В купа смесете маслото и кафявата захар и разбийте с миксер до получаването на пухкава смес. Добавете ваниловия екстракт и нарязаните на ситно сварени яйца. Продължете да разбивате с миксера. Идва ред на содата, солта, брашното, след което отново повторете разбъркването с уреда. Изсипете шоколадовия чипс и го смесете с шпатула добре с готовото тесто.

Използвайте супена лъжица за мярка, като загребете с нея от бисквитената смес. Една лъжица се равнява на една бисквита. Оформете леко с ръце в овална, плоска форма и сложете в подготвената тава за печене. Повторете, докато тестото не свърши. Печете бисквитите 10 минути до златисто.

Яйчен пастет

Снимка: iStock

4 твърдо сварени яйца

120 гр. сирене

2 с.л. олио

1 ч.л. черен пипер

1 с.л. горчица

Сол на вкус

Начин на приготвяне:

В блендер сложете яйцата и останалите продукти. Блендирайте до получаването на гладка смес. Яйченият пастет може да се яде на закуска върху препечена филийка или като разядка, по време на вечеря.

Дяволски яйца

Снимка: iStock

6 твърдо сварени яйца

3 с.л. майонеза

1 ч.л. дижонска горчица

1 ч.л. ябълков оцет

Сол и черен пипер на вкус

Червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:

Разрежете твърдо сварените яйца внимателно на половини. Отстранете жълтиците и ги сложете в купа. Намачкайте ги с вилица, след което прибавете майонезата, горчицата, оцета, солта и пипера на вкус. Разбъркайте до получаването на гладка смес.

С помощта на лъжица напълнете с готовата плънка празнините от извадените от белтъците жълтъци. За по-изтънчен вид може да използвате шприц. Завършете предястието като поръсите с червения пипер.

Шотландско яйце

Снимка: iStock

6 яйца (4 твърдо сварени и 2 сурови)

140 гр. универсално брашно

130 гр. натрошен на ситно корнфлейкс

200 гр. сурова наденица

Олио за пържене

Горчица

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Махнете ципата на наденицата и изсипете каймата в купа. Разпределете я на 4 равни части. Вземете една от тях и я разстелете равномерно по дължината на дланта си. След това сложете едно от сварените яйца по средата и внимателно разпределете каймата около него. Не бива да остава непокрита част. Повторете с останалите три яйца.

Разбийте суровите яйца в купа. В две дълбоки чинии изсипете по отделно брашното и натрошения корнфлейкс. Панирайте увитите в кайма яйца, като спазвате следната последователност - брашно, разбити яйца, корнфлейкс.

В дълбока тенджера изсипете олио за пържене. Пуснете яйцата едно по едно и гответе, докато не придобият златист загар. След като са готови, ги оставете на кухненска хартия, за да се отцедят добре от мазнината. Подправете шотландските яйца леко със сол и черен пипер и сервирайте с голяма лъжица горчица или друг сос по ваш вкус.

   

Най-четените