Празниците са чудесно нещо - почивни дни, срещи с любими хора и отрупани маси с най-различни вкуснотии.
Но рядко се замисляме, че количеството храна, което приготвяме, обикновено е твърде много и след края на празничния тур с роднините, хладилникът се пръска по шевовете.
По Великден обаче се появява и друг проблем - несметното количество боядисани яйца, достатъчно да изхрани футболен отбор поне за месец.
Накрая, в чуденето си какво точно да направим с тях, защото срокът им за изяждане не е безкраен, в голямата си част те завършват в кофата за боклук.
Затова тази година решихме да ви дадем няколко вкусни идеи, с които хем да изненадате семейството си у дома, хем да предотвратите изхвърлянето на така красивите празнични яйца.
Знаете ли, че освен в яйчена салата, варените яйца могат да се използват за сладкиши, разядки и дори основни ястия? Доказателство за това са множеството рецепти, които биха ви изненадали истински. Днес подбрахме за вас няколко от тях, за да задействаме въображението ви и да превърнем трапезата ви в изключително преживяване, дори след края на Великден. Ето ги и тях:
Бисквити с парченца шоколад
230 гр. масло на стайна температура
130 гр. кафява захар
30 гр. бяла захар
2 ч.л. ванилов екстракт
2 твърдо сварени яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
300 гр. универсално брашно
250 гр. шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и я оставете настрани.
В купа смесете маслото и кафявата захар и разбийте с миксер до получаването на пухкава смес. Добавете ваниловия екстракт и нарязаните на ситно сварени яйца. Продължете да разбивате с миксера. Идва ред на содата, солта, брашното, след което отново повторете разбъркването с уреда. Изсипете шоколадовия чипс и го смесете с шпатула добре с готовото тесто.
Използвайте супена лъжица за мярка, като загребете с нея от бисквитената смес. Една лъжица се равнява на една бисквита. Оформете леко с ръце в овална, плоска форма и сложете в подготвената тава за печене. Повторете, докато тестото не свърши. Печете бисквитите 10 минути до златисто.
Яйчен пастет
4 твърдо сварени яйца
120 гр. сирене
2 с.л. олио
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. горчица
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
В блендер сложете яйцата и останалите продукти. Блендирайте до получаването на гладка смес. Яйченият пастет може да се яде на закуска върху препечена филийка или като разядка, по време на вечеря.
Дяволски яйца
6 твърдо сварени яйца
3 с.л. майонеза
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. ябълков оцет
Сол и черен пипер на вкус
Червен пипер за поръсване
Начин на приготвяне:
Разрежете твърдо сварените яйца внимателно на половини. Отстранете жълтиците и ги сложете в купа. Намачкайте ги с вилица, след което прибавете майонезата, горчицата, оцета, солта и пипера на вкус. Разбъркайте до получаването на гладка смес.
С помощта на лъжица напълнете с готовата плънка празнините от извадените от белтъците жълтъци. За по-изтънчен вид може да използвате шприц. Завършете предястието като поръсите с червения пипер.
Шотландско яйце
6 яйца (4 твърдо сварени и 2 сурови)
140 гр. универсално брашно
130 гр. натрошен на ситно корнфлейкс
200 гр. сурова наденица
Олио за пържене
Горчица
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Махнете ципата на наденицата и изсипете каймата в купа. Разпределете я на 4 равни части. Вземете една от тях и я разстелете равномерно по дължината на дланта си. След това сложете едно от сварените яйца по средата и внимателно разпределете каймата около него. Не бива да остава непокрита част. Повторете с останалите три яйца.
Разбийте суровите яйца в купа. В две дълбоки чинии изсипете по отделно брашното и натрошения корнфлейкс. Панирайте увитите в кайма яйца, като спазвате следната последователност - брашно, разбити яйца, корнфлейкс.
В дълбока тенджера изсипете олио за пържене. Пуснете яйцата едно по едно и гответе, докато не придобият златист загар. След като са готови, ги оставете на кухненска хартия, за да се отцедят добре от мазнината. Подправете шотландските яйца леко със сол и черен пипер и сервирайте с голяма лъжица горчица или друг сос по ваш вкус.