Skype се подслушва от години

Потребителите на услугата за гласови повиквания и текстови съобщения Skype от години са потенциален обект на следене от страна на спецслужбите, пише в свой материал руският в."Ведомости". Експерти коментират, че вече е възможно даже да се определи местоположението на компютъра или мобилното устройство, на което е стартиран Skype клиент.

Дълги години Skype се ползваше с добро име заради високото ниво на сигурност при предаване на съобщения и провеждането на гласови и видеоразговори. Това тихо се променило, след като Skype беше купена от Microsoft през 2011 г.

Американската компания вградила в услугата възможност даден акаунт да се превключи в режим на подслушване. Тогава криптиращите ключове, които потребителите си разменят, остават и на централния сървър, при което цялата комуникация става видима.

Според експерти по сигурността, цитирани от руското издание, тази възможност се използва от служби по целия свят и заради това много компании са забранили на служителите си да говорят по чувствителни въпроси в Skype. Конкретно за руските се знае, че не винаги се налага съдебно решение и в някои случаи достъпът се получава „при поискване".

Освен това, ФСБ изиска от Microsoft изходния код на Skype. С него агентите ще могат по-лесно да разработят интерфейси за подслушване и следене на конкретни лица. Спрямо IT гиганта има и друг натиск - Skype да се регистрира като телекомуникационна компания. Според руските закони, това би принудило Microsoft да пази и предоставя при нужда трафични данни на потребителите си.

Френските власти също настояват за „подобряване на сътрудничеството" в областта на следенето.

Новините

Най-четените