Фрийк шоу: Гиганти и мъничета в спорта

Преди по-малко от век в иначе цивилизования Западен свят процъфтявал един неособено хуманен бизнес. Човешки създания с причудливи природни аномалии били показвани от град в град, а зловещите пътуващи изложби били популярни като фрийк шоу.

Мъжът-гущер, жената с брада и сиамските близнаци - хората се тълпели и развързвали щедро кесиите си, за да се докоснат до необикновеното. За да се удивят, погнусят и изплашат до смърт едновременно.

Днес индивидите, благословени и прокълнати с крайни генетични отклонения, все още будят страхопочитание. Само че с напредъка на науката медиците разбират далеч по-детайлно тяхното състояние. И в някои случаи дори ги лекуват успешно.

В наши дни прекалено високите момчета правят кариера в баскетбола, а дребничките момичета стават например отлични гимнастички. Да, те отново привличат многобройна публика, но вече не са затворени в клетки. И слава Богу!

Нещо повече - най-добрият футболист в света също е жертва на природно отклонение. Малко след като навършва 11 години, Лионел Меси е приет в болница заради хормонален дисбаланс. Опасността да не прибави нито сантиметър към тогавашния си момчешки ръст (140 сантиметра) е напълно реална.

След терапия с хормона на растежа Лео се "извисява" до сегашните си 169 сантиметра. Но според експертите част от невероятните му умения с топката се дължат именно на ниския център на тежестта.

Само няколко дни преди Коледа от този свят си отиде най-тежкият спортист на планетата - Емануел Ярброу. 52-годишният исполин, който мачкаше (буквално) съперниците си в джудото, сумото и дори американския футбол, почина на 52-годишна възраст в американския град Ричмънд.

В галерията ще научите повече за Еманеул и останалите звезди от спортното "фрийк шоу".

#1 Буквен бълвоч 27.12.2015 в 13:06:12

Ярубо почива на 21 декември 2015...

Новините

Най-четените