6 ястия и напитки, които можете да направите с блендер

Блендерът и пасаторът са две крайно необходими неща във всяка кухня. Ако можете да съчетаете функциите им в един кухненски робот - най-добре. Но да имате технологията не е достатъчно, ако не можете да я оползотворите по най-добрия начин. Трябват ви и идеи.

Независимо че смятате, че вече сте пасирали какво ли не, има някои видове ястия, предястия - и забележете - алкохолни напитки, които вероятно не сте се сетили, че можете да създадете в домашни условия.

Коктейли за вечери с приятели, супи и бързи здравословни обеди - вижте 6 чудесни идеи как да използвате умно своя блендер, пасатор или кухненски робот.

Коктейли

Тук нямате нужда от специални знания. Ако събирате гости у дома, можете да ги изненадате приятно, като им приготвите нещо с алкохол и плодове: замразено ягодово дайкири например. То има само 4 съставки и представлява чудесна свежа напитка. Необходими са ви: половин килограм почистени ягоди, 200 грама лед, бял ром, сок от половин лайм. За украсата ви трябват нарязани ягоди, парченца лайм и разбира се - коктейлни пръчици!

Приготвя се много лесно: смилате в блендера ягодите, след което прецеждате през сито или цедка, за да се отстранят някои от семките. Връщате ягодите обратно в блендера и добавяте леда, рома и сока от лимон или лайм. Отново разбивате в блендера и насипвате в чаши за мартини. Нарежете парчета лайм или ягоди и ги наредете по ръба на чашата. Готово!

Смес за палачинки

Има много лесен начин да направите смес за палачинки, в която да няма топчета неразбито брашно - ужасът на готвача. Ако искате да си спестите усилията при бъркането, използвайте блендера. В него можете да разбиете яйцата, брашното и млякото в идеална смес. Ако ви се занимава, можете да добавите към готовите палачинки смес от пресни малини/къпини/боровинки, разбити отново в блендера или робота с малко захар и лед на дребни парченца. Това прекрасно се комбинира върху палачинка с пълнеж от сладко, мед, шоколад или плодов сладолед.

Фастъчено масло

Любимото на американците масло може да се приготви и в домашни условия и е чудесен вариант за вегетарианците или веганите. Можете да направите фастъченото масло в желаната консистенция, да го овкусите както искате - по-сладко или по-солено, и да го пазите в хладилника докато ви потрябва с ето тази проста рецепта: Затоплете фурната до 200 градуса. Сложете фъстъците в голяма тава и ги оставете в горещата фурна за около 10 минути. Разбърквайте, за да не залепнат. Когато станат златисти, ги махнете от печката и ги оставете да изстинат. Желателно е да махнете люспите им. След това сложете ядките в блендера или кухненския робот и добавете малко сол. Пуснете машината за около 5-6 минути, докато ядките се разбият. За да регулирате консистенцията добавете малко мазнина - най-добре олио - и отново пуснете блендера. Всичко, което ви е необходимо е около 400 гр ядки, 2 супени лъжички сол и 2-3 супени лъжички мазнина. Елементарно, нали?

Супи

Естествено, че с блендера можете да правите всякакви супи при това всiсезонно. Например тази много вкусна супа от картофи и моркови. Имате нужда от ½ кг картофи, обелени и нарязани на парченца, 300 гр моркови - изчистени и нарязани, 3 супени лъжички зехтин, 2 лука, нарязани на дребно, 2 главички счукан чесън, 1 литър бульон (или кубче, разтворено в литър вода), 100 мл. готварска сметана.

Затоплете печката до 220 градуса и наредете картофите и морковите в тавичка, залейте ги с малко зехтин и много подправки. Запечете ги за 25-30 минути, докато омекнат.

Междувременно запържете лука в тиган със зехтин на слаб огън за около 10 минути. Добавете чесъна и задушете още 1 минута, след което добавете разтворения бульон. Оставете да къкри 5-10 минути, докато лукът съвсем омекне. Отстранете от котлона.

Извадете зеленчуците от тавата и ги оставете да изстинат, след което ги преместете в бульона с лука. Разбийте всичко с блендера, докато се получи еднородна маса. Добавете сметаната, малко подправки и стоплете. Сервира се в купички, като отгоре можете да сложите топка сметана и черен пипер.

Сладолед

Как се прави с блендер ли? Трудното ще го извърши машината, а вие ще се насладите на добър резултат. Пробвайте ето тази рецепта: 200 грама подсладено кондензирано мляко, 600 мл. двойна (или плътна) сметана, подсладена ванилия за аромат. Сложете кондензираното мляко, сметаната и ванилията в дълбок съд. Разбийте с пасатора докато стане гъсто. Сипете във форма в хладилника - или в пластмасова кутия от сладолед или в тавичка, покрийте с прозрачно фолио и замразете.

Сосове

Разнообразието от сосове и дресинги, които можете да направите с пасатора или блендера е голямо. Всъщност можете да приготвите хумус или песто за спагети. Ето една лесна рецепта за хумус: Необходим ви е нахут, прясно изстискан лимонов сок, чесън, зехтин, тахан и по желание кориандър. Накиснете хумуса за 12 часа във вода. След това го варете, докато стане толкова мек, че да можете да го смачкате с пръсти. След като е сварен, залейте го със студена вода, за да паднат люспите. Смелете хумуса в блендер и добавете тахан.За всяка чаша нахут добавяйте по ¾ чаши тахан. Прибавете чесъна, лимоновия сок и малко вода, докато сместа стане кремообразна. Зехтинът се слага чак накрая, след като прехвърлите хумуса в чиния. Можете да добавите червен пипер и да разбъркате. Автентичният хумус не преседява в хладилник, а се яде веднага.

 

Новините

Най-четените