Невидимият прицел върху Борисов и Цветанов

Има ли реална опасност някой да гръмне действащия министър-председател или човека с най-висок рейтинг в България - неговия вътрешен министър и вицепремиер?

Винаги има, разбира се.

Първо, още навремето се говореше, че сръбският мафиот Сретен Йосич се е заканил да си го върне на Борисов за това, че като главен секретар на МВР последният го залови в България, пъхна го в ареста, а след това го екстрадира в Сърбия, където сърбинът още търка наровете. Макар и зад решетките, Сретен Йосич все още има достатъчно влияние в подземния свят от другата им страна.

Второ, в борбата си срещу престъпността Борисов и Цветанов би трябвало да са настъпили много интереси - не само престъпни, но и частни икономически интереси. Във времена на криза винаги може да се намери някой достатъчно заслепен и безотговорен бизнесмен, който да поръча убийството на тежка политическа фигура... или поне съдът по делото за убийството на Андрей Луканов се опита да ни убеди в това.

Но нещата никога не са такива, каквито изглеждат.

Борисов и Цветанов се борят срещу престъпността, да. Но как и с какъв резултат?

Като главен секретар на МВР навремето днешният премиер свърши наистина много - но главно по линията на Интерпол. Разбиваше международни престъпни мрежи и връзките им у нас, пресичаше контрабандни канали, особено на дрога, ловеше чужди бандити като Йосич, удряше жестоко фалшификатори на валута и крадци на кредитни карти - все дейности, които засягаха основно гражданите на ЕС, САЩ и понякога съседните ни държави. По отношение на местната престъпност положението беше: "Ние ги хващаме, те ги пускат!".

Какво се е променило, откакто партията на Борисов дойде на власт? В това отношение - общо взето, нищо. Цветанов наистина лови бандити, та ушите му пукат. Факт е, че в PR еуфорията, обзела МВР напоследък, се представят за големи акции и удари с вълнуващи имена дори и кокошкарски истории и арести. Но е факт, че полицията арестува и сериозни, опасни бандити. Обаче резултатът е почти същият: „Ние ги хващаме, те ги пускат!". Бандитите постоят 72 часа (или някой и друг ден повече) в ареста и после си излизат по живо по здраво. Сигурно даже вече е нещо като мода или професионално признание да те арестуват - ако не си минал през кауша, какъв бандит си ти?

Да, всички знаем, че съдебната система е виновна. Но сега вече ясно лъсна и вината на самото МВР - случайно или нарочно, то не може да събере никакви годни за съд доказателства. В най-добрия случай българските полицаи (и прокурори, и прокурори...) действат като герои от слаб американски екшън. Само че вместо в ролята на доброто ченге, което „служи и защитава", по-отвътре им идва да се вживяват в тази на лошата мутра и следват реплики и действия от типа „на колене, престъпнико и всичко си кажи, иначе много ще боли". Смешно, възмутително или жалко - изберете сами.

По-важното е, че ефектът от действията на полицията - извън това да наруши нечии и други права и заради това потенциалният или дори доказан престъпник след това да осъди България в Страсбург - клони към никакъв. Поне 9 от всеки 10 арестувани след няколко дни се оказват пак на свобода и спокойно продължават дейността си, каквато и да е тя. Така че не можем да говорим за кой знае какви нарушени престъпни интереси, а краткото пребиваване в ареста е нещо като бойно кръщение или забавно риалити "Биг Брадър Зандан" за арестуваните, след който те даже излизат известни подобно на участници в истинския "Биг Брадър". Отгоре на всичкото битовата престъпност даже расте, макар и това да е от кризата. При тези условия кой луд ще вземе да гърми вътрешния министър или премиера за това?

Виж, икономическите интереси са друго нещо. Премиерът нахока "Сименс" за паспортите, ЕРП-тата за разходите им и липсата на дивидент за държавата и... това е. Представяте ли си как команадоси на ЧЕЗ планират да го гръмнат с РПГ заради глоба с каквато и да е сума... която компанията просто ще включи в сметките на абонатите си и по никакъв начин няма да засегне печалбата й? Тц, тъпо някак звучи...

Пък да сме чули някакви други икономически интереси да е настъпил - не е. Борисов даже не се опълчи на Русия, подобно на Стефан Стамболов преди повече от век. Нито вкара бивш свой приятел в затвора като него, че да го съсекат както Стамболов навремето. (Алексей Петров - човекът, виновен на всички за всичко, не се брои.)

Кой тогава заплашва Борисов и Цветанов - двамата най-обичани хора в тази държава?

Без да подценяваме реалната опасност, каквато винаги съществува, бихме отговорили - рейтингът, драги зрители, рейтингът. Защото борба с престъпността има, резултати обаче няма. А екшънът трябва да продължи.

И той продължава:

"Полиция нахлу и преби семейство в Кърджали по погрешка. 4-ма цивилни полицаи са нахлули в дома на Айсел Мустафова в Кърджали в петък, малко преди полунощ, пребили семейството и гостенинът от Турция, а призори се оказало, че адресът е сбъркан, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали."

Случаят, който стана известен в късния следобед днес, е невероятно скандален, а подробностите по него са направо умопомрачителни. Вътрешният министър Цветан Цветанов вече се е извинил на пострадалото семейство. Остава обаче въпросът - кого е трябвало да пребие полицията не "по погрешка"?

И някак си се натрапва мисълта, че с такава полиция бандити изобщо не ни трябват...  

#1 Almudena 27.07.2010 в 16:38:58

Няма какво да търсите сметка, че полицаите биели, аз лично съм била свидетел около 1991, 1992 година беше още, когато бях много близо до полицията в град Никопол, също един път бях и в Плевен в полицията, излизаха групи от цигани, също на другото място излизаха българи и роднините им казаха, че са яли доста бой. Имам познат в полицията, който ми е казвал, че когато трябва ги бият. Тогава защо го правят постоянно на въпрос.??? Винаги е било така, от години. Сега за пръв път ли се случва??? Ама че глупости се чуват само. Щом си престъпник трябва да те бият, как иначе ще се откажеш от вредните си навици. Няма отказване, само бой трябва, иначе те ще бият полицаите. И престъпниците не само ще пребиват полицаите, ами и нас хората от народа ще бият. Така че - в полицията трябва да има бой, но когато трябва, разбира се....!!!

#2 lina 28.07.2010 в 10:51:53

Алмуденоооо! Преценката е субективно понятие. Точно тези дни го доказаха тъпанарите в Кърджали. Трябва да се спазва стриктно закона и презумпцията "невинен до доказване на противното". А да не говорим, че не можеш да пребиеш някого и да му се извиниш после. Дано пострадалите да не се примирят и да ги съдят до трето коляно чак и в Страсбург.

#3 BULgarskiat tur4in 01.08.2010 в 19:28:15

Алмудена за какво са създадени законите тогава каква е гаранцията че некъв полицай няма да реши ей така че ти си престъпник и да те набие

Новините

Най-четените