Кога Лудогорец ще има истински фенове

Лудогорец отново домакинства в София и му предстои мач за милиони.

Мач, който може да класира отбора за втори път в групите на Шампионската лига и да му гарантира минимум 14 млн. евро в поне 6 големи европейски вечери до края на годината.

До вчера продадените билети бяха към 9000 - така че днес Лудогорец няма да напълни „Васил Левски", но ако влезе в Шампионската лига, най-вероятно ще го направи. И дано им се случи, защото в българския футбол друга добра новина не се очаква.

Само че завръщането на Лудогорец сред най-добрите в Европа отново поставя на преден план и въпроса за публиката на отбора.

Публиката, която напълни стадиона и викаше за Лудогорец срещу Реал Мадрид, но съвсем очаквано ги забрави напълно през миналия сезон, след позорното отпадане от Милсами и безрадостното представяне поне в първата половина от българското първенство.

Даже да изключим отишлите просто да видят на живо Реал и Ливърпул в България и да вземем само всички онези със зелените фланелки, със селфитата на стадиона, с автографите от Владо Стоянов. Те изчезнаха в тежките месеци и едва ли някой е изненадан от това.

Да не би да сте очаквали същите хора да викат за Лудогорец и в българското първенство, например когато гостуваше на софийските клубове?

Да, столичните фенове на „орлите" са с тях само когато отборът е актуален, когато е победител, когато е "национална кауза".

А за разградските фенове какво да кажем? Пет поредни титли и поход към Шампионската лига, а в домакинството срещу Цървена звезда стадионът беше притихнал като на погребение.

След звездната игра и победата в Белград, 9-хилядният „Лудогорец Арена" отново не беше пълен при следващия мач на героите - домакинството срещу Ботев Пловдив. Когато общински съветник от публиката се отчете с просташкото поливане с вода на треньора на гостите...

В крайна сметка Лудогорец е най-хубавото нещо в българския футбол, но още си няма най-важното - истински фенове.

А всички, които ще викат за зелените днес, могат да се замислят дали ще подкрепят отбора и в по-тежките му периоди. Тогава зрителят се превръща във фен. И тогава клубът става не само успешен корпоративен проект, но и нечия футболна любов.

#3 bludniq_sin 18.08.2016 в 11:29:00

В крайна сметка Лудогорец е най-хубавото нещо в българския футбол, но още си няма най-важното - истински фенове. Милене, едно нещо не ви увира в главите на всички - лудогорец си има фенове, просто не са много. Защо ли - ами защото идва от 30-хилядния разград а повечето средностатистически градове в страната си имат собствени клубни отбори, които играят в едно или други ниво на профи футбола унас и не е признак на здрав разум да се очаква много хора от други градове да подкрепят отбора. Да направим следната сметка а ти я приложи за другите - при 30 хил. град (мъже, жени, млади стари, много стари) то средната посещаемост на домакинските мачове е малко на 3 хил.души. Това е около 10% от населението на града. В софия има 2 отбора в момента и население около 1,5 млн. Ако приемем, че двата отбора разделят на половина феновете си стават 750 хил. 10% от тях би следвало да са средно на мач на някой от двата отбора (левски или цска) което е равно на 75 хил души. Има ли ги? Няма ги! Я пак да те питам авторе - как е положението с феновете на един левски например? Къде са те? Нали са верни? Срещу лудогорец бяха всичко на всичко 5 хил души! ПЕТ ХИЛЯДИ при 1,5 милионен град, много по-висок стандарт на живот и заплати и с претенции да са фенове на ГРАНД (този въпрос е приложим за всички останали отбори дето имат тия претенции) Къде са бе? айде да не са 75 хил - по 15 хил средно на мач да са (което пак е срамно предвид населението на града и претенциите на клубовете) - НЯМА ГИ АВТОРЕ! И пак - направи справка колко е средната заплата в разград, цените на храните и услугите там, сравни ги със софия. Направи справка за цените на билетите за мач на лудогорец и за мачове на левски и цска. И пак си направи сметка колко е логично да е посещаемостта на стадиона. И сега да завърша - ако имаше малко акъл в главата и можеше да ограничаваш мисленето и перспективата си повече от екрана на телефона си щеше да разбереш, че лудогорец има достатъчно фенове предвид това къде играе, къде се намира и предвид разпределението в страната. Щеше да разбереш, че феновете му няма от какво да се срамуваме и щеше да се запиташ - а къде са феновете на грандовете щото на 8 хилядния лудогорец арена с 3 хил души не е толкова зле, но на 20-25 хилядните армия и герена с техните по 3-4 хил зрители на мач е много по-тъжно! Като няма за какво друго да се хванете такива злобни човечета като вас опирате или до феновете или до броя на българите в отбора - това са ви аргументите!

#4 vayk 18.08.2016 в 12:20:53

като нямаш история зад гърба си, какви фенове да имаш? Нали ако утре Домуса сгъне по някаква причина, на другия ден с "Каузата" е приключено.

#5 bludniq_sin 18.08.2016 в 12:26:43

Аз съм ходил на мачовете на отбора вкл. и преди 15 години в Б и В група и пак бих ходил ако живеех в разград. Но понеже имам приятели там ти гарантирам, че те бяха на стадиона и когато отборът беше във В група последните години и когато сега е в А група. Отборът ще приключи единствено за вас дето само търсите причини да го плюете, но за всички в града ще си го има и те все така ще си ходят на стадиона както и сега. Тоя отбор е по-стар от цска така че си има история. Това, че не е славна не означава, че я няма.

#6 Шамито 18.08.2016 в 13:56:59

По принципите на пазарната логика освен инвестиции в играчи са нужни инвестиции и във фенове особено ако са софиянци.Дай му самочувствие на софиянеца и му гледай изпълненията.А туй българина няма никакво значение.

#8 conscience 19.08.2016 в 08:21:45

Трудно е да си фен на отбор от Разград, собственост на един от най-неприятните индивиди в България с двама българи в състава. Малко все едно да си фен на Тотнъм, защото Бербатов играел там. Факт е обаче, че отборът изкарва зрелище, което няма еквивалент от поне 10 години. Едно е да гледаш Барса на Васил Левски с 50 хиляди българи, друго е да си просто един турист на някоя приятелска среща на Ноу Камп. Така че лека полека ме спечелиха и с кеф ще извадя 200 лева, за да гледам Шампионска лига на живо. А онези "имена" с генетичния товар на грандове по-добре да вадят тефтерите и да пишат.

Новините

Най-четените