По традиция

Евро 2012 е най-логичното първенство от години. Да не говорим за дузпите...

Всъщност вероятно повече няма да има на този турнир. В него останаха само отбори, които ще търсят победата в редовното време и продълженията, няма да „добутват" нещата до дузпи. Англия избра тази тактика и загуби.

По традиция. Като изключим световното през 1990 и Евро'96 англичаните винаги са отивали на дузпи, след като явно са играели за тях. Не е ясно защо. Трудно е да си спомним последния им вратар, спасил такава, а и не са дарени с бог знае какви изпълнители на наказателни удари. В неделя Англия бе надиграна и нямаше да е нелогично да загуби още преди дузпите.

Логиката върви в крак с атракцията на Евро 2012. Тук бият добрите отбори, а на полуфиналите останаха наистина само най-добрите. Португалците, които надиграха за дълги периоди Германия, смазаха Холандия и Чехия, а и имат в редовете си Кристиано Роналдо.  Дори само той е гаранция за класа.

Тук е и Испания, която все повече се превръща в машина - отбор, който те бие без дори да ти дава обяснение къде бъркаш. Правиш грешка и следва наказание. А и нямаш дори много възможности да сбъркаш, защото топката идва у теб веднъж на 4-5 минути.

Италия, този нов и вдъхновен отбор на Прандели, логично гони финал. И би трябвало да го постигне, защото исторически Германия сънува кошмари от Италия на футбол. Водени от невероятния Пирло, италианците играят футбол, който ти е приятно да гледаш, стига да... не си съперникът. Много подавания, много сила и рязък демараж от Балотели, който оставя цялата защита в шах. На тази „скуадра" й липсва само повече ефективност пред гола и ще бъде най-добрият отбор на Европейското. Засега короната е за Испания.

Тук е и Германия - силна и мощна, млада и обещаваща. Но с голям багаж от очакванията на света и родината. Именно те могат да провалят иначе впечатляващия отбор на Льов. Германия дотук всъщност направи един истински и изцяло силен мач - срещу гърците. В останалите допусна колебания, а и бе недалеч от отпадане срещу датчаните, ако бе свирена дузпата за нарушението срещу Бендтнер. Това щеше да е нарушение на логиката, която властва на Евро 2012.

Логиката казва финал Испания - Германия, а и всички сякаш това искат. Да, но нито Роналдо, нито Пирло ще са съгласни. Португалия и Италия са много силни и няма да се дадат лесно, не и след като са стигнали на един мач от финала.

Преди първенството Sportcafe написа, че това е първенството на Италия. И така изглежда! По някаква логика, която не може да се обясни, всеки път след голям скандал с уредени мачове и корупция, италианците отиват на голямо първенство и го печелят. През 1982 Паоло Роси излиза от ареста, за да донесе успеха на мондиала в Испания. Преди шест години Калчополи бе в разгара си, но Тоти, Дел Пиеро и компания взеха световната титла.

Сега отборът на Прандели е свеж и приятен, освен че бие. Дотук най-голямата заплаха за испанската доминация с игра отправи именно Италия. Ако това е финалът, кой знае? Може би е време вече някой да бие и надиграе машината за тики-така.

Останаха три мача. Дано не разочароват, както дотук не го направи нито един двубой в турнира. И дано дочакаме зрелище на финала. Така, както не се е случвало от 2000 г.

#1 Vasil 25.06.2012 в 13:01:55

Интересно съждение за Европейското но невярно и с пристарстия към Италия и анти - Германия ! Българинът по принцип не може да си срие пристрастията и да е обективен дори и да е коментатор на мача ! което е лошо защото в белите държави хората отдавна са се научили да са обективни и да си знаят мястото ! единствената истина в текста е че Италия е най0неудобният съпреник на Германия чисто исторически ..... само че Италия може да се каже че няма нито един играч от световна класа в момента освен Пирло и определоно е най- малко силинят отбор от 4-те стигнали полуфиналите . дори и да минат през Бундестима ,което ме съмнява Испания няма да могат да бият !

#2 Vasil 25.06.2012 в 13:11:08

а и тезата че англичаните винаги са играели за дузпи е повече от измислена ! те не МОГАТ да бият дузпи .... почти никога не са играли за такива освен може би сега но итова беше грешка

#4 fALLEN 25.06.2012 в 16:47:06

за мене финала е германия-португалия...

#5 http 26.06.2012 в 09:19:54

васил Аз не смятам, че Италия са най-слабия от четирите отбори на ЕП. Имат си класни футболисти на всеки пост...Буфон на вратата, Пирло и Де Роси в центъра, Балотели (макар да е леке и малоумник е много качествен играч), Ди Натале, който и на 35 вкарва....и още и още... Силата на Италия е, че са сработени, защото повечето играчи са от Ювентус. Срещу Испания ги видяхме как "стояха" на терена...комбинативен футбол, без лежане, без симулации, чак бях изненадан! Всеки от тези 4 може да спечели, аз лично като върл тотоманиак не се наемам да прогнозирам

Новините

Най-четените