Батков: Не можем да задържим Гара при добра оферта

Спадът в играта на Левски
Започнахме много силно сезона, доминирахме, играехме добре. Просто виждахме Левски такъв, какъвто не го виждахме от 5 г.

Причините за последвалия спад са много. Има проблеми в подготовката, в сработването, все пак имаме 8 души нови, плюс двама от преотстъпените, които ги върнахме. Това е половин нов отбор. Другата причина е в методиката, която видимо куца. Третата е в късата скамейка. Очертава се да изиграем 45-46 мача през сезона и се вижда, че ни е трудно. Дойде умората, дойдоха контузиите...

При всички положения целите са ясни - титла и купа. Постигнахме първата цел - влязохме в групите на Лига Европа. Имаме още два мача и съм сигурен, че дори да не продължим, няма да се изложим. Но така или иначе основните ни цели са титла, купа и атака на Шампионската лига.

Спортно-техническото ръководство на клуба

Ясен Петров е треньорът на Левски. Имам доверие в него, подкрепям го и няма да го сменям. Напатихме се с бързи смени.

Няма да скрия, че като го назначих, получих различни референции за него. Половината бяха в посока "той е интересен, неординaрен, като поеме отбор, прави бум и после се срива". Предстои да говоря с него за програмата за подготовка, а преди това с Гонзо по селекцията.

В отбора командват спортно-техническият директор и старши треньорът. Пред мен отговорността изцяло е на Гонзо и доверието ми към него е безгранично. Наблюдавам го десет години отблизо, той има всички морални качества за този пост. Опит се трупа.

Състезателите са доведени от нас. Аз и Гонзо, разбира се, със съгласието на Ясен. Не бих казал, че всичките ни попадения са добри, очевидно се налага да привлечем още хора.

Гара Дембеле

В момента Гара е решаващ футболист за Левски и без него Левски не е това, което е. Той показа много голяма ефективност, борбеност, отбеляза 22 гола в 20 мача. В същия момент е изключително прилежен в подготовката, нямам забележки и по отношение на режима. Той е много лъчезарно, сърдечно момче, положително настроен, носи на шега, което е много важно. Бих запазил Гара и сигурно ще го запазя.

Но ако дойде оферта от голямо първенство, трудно мога да задържа Гара Дембеле. Говоря за едно от шестте най-силни първенства в Европа. Те се знаят - Англия, Испания, Италия, Германия, Франция и Русия. УЕФА ги е класирала, а там критериите са много обективни. По парите, които се въртят.

Той има клауза в договора, тъй като привличането на футболист е сложна процедура от преговори. С неговото привличане се занимавах лично аз, около десет варианта обсъждахме с мениджърката му, беше див пазарлък. И той има клауза, при която аз не мога да го задържа, държа това да се знае. Клаузата е при оферта над определена сума да не мога да го задържа.
Не мога да назова точната сума кажа, но при трансфер от 3-4 млн. евро аз не мога да го задържа. Измениха се правилата на ФИФА, клубът, който го иска, може да плати направо на федерацията и служебно да му вземе правата. Имахме подобен проблем със Станислав Ангелов. В крайна сметка водихме дело, съдът каза, че клаузата е в полза на играча, за нас играчите са приоритет, техните интереси са над интересите на клубовете и Енерги да си плати на Левски. Същото може да стане с всеки друг играч.

4 милиона евро е 2/3 от годишния бюджет. Но въпреки това искам да се знае, че ако се стигне дотам, ще го направя с много раздвоени чувства и гарантирам, че ще се опитаме да привлечем футболист от неговата класа.

Той има невероятно желание за игра, скромно момче е. Много мачове игра с болежки, с оплаквания, но това никой не разбра. Шапка му свалям. Той е по-сърцат и по-спортист от някои наши футболисти. Защо да не кажа - той на моменти е повече левскар от някои левскари. При него няма такова нещо - задникът ме заболял, хващат се за всички възможни места, при него такива неща няма. Неговото голямо желание е да играе в някое от големите първенства. Все пак той е продукт на една велика футболна школа - френската. Негов ментор е Ги Ру, те продължават да поддържат добри отношения. Иска да изчисти петното, че е несериозен, че е проблемен играч, че кара без книжка, че употребява алкохол, обвинението за това изнасилване, което, държа да подчертая, е отпаднало като обвинение.

Това е било чиста проба провокация. Проучих го специално. Да, той е имал интимен контакт с някаква сервитьорка в Италия, след като се е договорил с Лацио. На следващия ден е трябвало да подпише и е отишъл да празнува в някаква дискотека. Преспал с нея и на другия ден, вместо да подпише с Лацио, се оказва в ареста по оплакване за изнасилване. Лацио моментално забравят за него, отказан му е договор, текло е следствие, загубил е половин година. Оказало се, че момичето просто е излязло на лов. Тя е американка и американската полиция има регистрирани подобни нейни действия. Преди да замине за Европа, си е направила специална застраховка срещу изнасилване в чужбина. Това е достатъчно с добър адвокат всичко да бъде прекратено, но така или иначе петното си остава.

Андвеле Слори

Слори дойде с голяма визитка, все пак има два мача в холандския национален отбор, в който не попадат случайни футболисти. Ще разговарям с него тези дни. Искам да го чуя, защото аз поех риска за него, той беше привлечен буквално в последния ден от трансферния прозорец. Той е футболист с нормален професионален договор, ние му дължим изпълнение на своите ангажименти и го правим. Той трябва да работи по най-добрия начин, но продукцията му не е задоволителна, това се вижда от всички. Вероятно вината за това е и негова, и треньорите. Сигурно и аз имам вина, защото настоях да го вземем. Вече бяхме влезли в Лига Европа, трябваше ни силен играч по фланга заедно с Жоазиньо и Дани Младенов. Младенов тогава играеше много силно, с агресия към вратата, с много голове, и то важни голове в евротурнирите. Дани също изпадна в криза, но той е млад футболист, на него трябва да му се даде шанс, ние продължаваме да разчитаме на него. А Жоазиньо кръгли три години е в Левски, израсна много. Не бих казал, че Слори е издънка. Оказа се, че Слори е дошъл с контузия, която не бяха хванали нашите лекари, което е странно за лекарското ни обезпечаване. И за всичките специалисти, които са го гледали, преди да подпишем. Реално първите 15 дни той не можа да започне подготовка, започна на 15 септември индивидуално по доста съкратена процедура, хвърлиха го в мачове, но се вижда, че той не може да поеме. Така или иначе ще има нови попълнения, ще има и футболисти, които ще бъдат освободени.

Новините

Най-четените