Ядосахме французите и те ни нашамариха - 4:1

България очаквано загуби гостуването си на Франция във втория мач от квалификациите за Мондиал 2018.

Пред над 80 хил. зрители на "Стад дьо Франс" французите надделяха с убедителното 4:1, макар че българският отбор им създаде трудности до средата на първото полувреме.

Новият селекционер на България Петър Хубчев беше заложил на двама пълни дебютанти в титулярния състав - защитника на Левски Димитър Пиргов и халфа Георги Костадинов, също от "сините".

Мачът започна идеално за нашите и още в 6-ата минута Георги Миланов получи една топка по левия фланг, напълно развинти Бакари Саня с няколко финта в наказателното поле и футболистът на Манчестър Сити го фаулира.

Реферът Лука Банти не се поколеба да даде дузпа, а зад топката застана Михаил Александров, който откри резултата след щастлив рикошет в гредата и оказалият се единствен точен удар за България в мача.

Така България поведе, докато за Франция следваха трудни минути, в които "петлите" търсеха пролуки между компактните линии в българския отбор. Французите постепенно увеличаваха натиска си, но не стигаха до чисти голови положения, а българите ги спираха чрез зонова защита и голяма взаимопомощ.

Без да разгърнат възможностите си обаче, французите изравниха в 23-ата минута. Неразбирателство между Георги и Живко Миланови остави твърде голямо пространство на Саня на фланга, той спокойно си нагласи топката и центрира към Гамейро. Играчът на Атлетико Мадрид изпревари Александър Александров и с глава преодоля Владислав Стоянов за 1:1.

Само три минути по-късно Франция достигна до пълен обрат след ново неразбирателство в отбрана за българите, този път на отсрещния фланг. Пайе беше оставен необезпокояван да центрира прострелно, Гризман се размина с топката, но Стоянов също не се намеси и тя влетя направо във вратата. При 2:1 французите се успокоиха и до края на полувремето изчакваха нова грешка на България.

Тя дойде от Димитър Пиргов в 38-ата минута, който без да бъде поставян под напрежение сгреши пред наказателното поле и подаде топката на Гризман. За звездата на Атлетико не беше проблем да порази Стоянов с шут точно до гредата - 3:1.

През второто полувреме България продължи да действа предпазливо и така и не създаде нищо интересно пред Лорис, докато Франция владееше топката и играеше разкрепостено. В 59-ата минута атака на "петлите" отляво матира българската защита и Гризман подаде на Гамейро, който отблизо вкара втория си гол в мача.

До края французите доиграваха мача и рядко губеха топката. В 77-ата минута чисто положение имаше Матюиди, който излезе сам срещу Стоянов, но стреля в гредата.

В другите два мача от нашата група "А" Холандия удари Беларус с 4:1, а Швеция надделя трудно с 1:0 при гостуването на Люксембург. В класирането Холандия, Франция и Швеция излязоха пред България с по 4 т., а в следващия си мач на 10 октомври националите гостуват на шведите.

Новините

Най-четените