Закон спира множенето на професори и доценти

Властта ще премахне правото на университетите да присъждат званията „професор" и „доцент" по собствени критерии - това предвиждат поправки в Закона за развитие на академичния състав, които да спрат масовото раздаване на научни звания - особено наболял в последните години проблем.

Този режим бе въведен, за да улесни придобиването на научни степени и кариерното израстване на преподавателите, но на практика „произведе" нови и често спорни доценти и професори, без обективност и достатъчно строги критерии.

В предложения проект на закон, публикуван в сайта на образователното министерство, се въвеждат минимални национални изисквания към кандидатите за научна степен или заемане на академична длъжност. Те ще бъдат съобразени със спецификите на научните направления, като на тях ще трябва да отговарят и членовете на журито, които ще решава дали да им присъди звание или не.

Минималните критерии ще бъдат утвърдени чрез правилник към закони, а висшите учебни заведения ще бъдат свободни да добавят още изисквания.

Оценяване на дисертационен труд и на кандидатите за академични длъжности ще се извършва от журитата само за лицата, които отговарят на минималните национални изисквания.

Ако промените бъдат приети, те ще влязат в сила от 1 януари 2016 г.

#1 Risperidone 26.01.2015 в 17:46:28

veso56@abv.bg

#2 Risperidone 26.01.2015 в 18:02:23

хаха кво стана бе умник

#4 Harry 27.01.2015 в 10:48:52

А си имаше ВАК, преди соросоидите да го премахнат, за да могат смешници като Е. Дайнов, да се накичат с професотски титли. Излъгаха, както винаги лъжат, че "така било в Америка", а ние сме били много изостанали от "западните ценности". За 25 г. "реформи", соросоидите разрушиха под американска диктовка и с амрикански пари, разбира се,, българското образование.

#6 Harry 27.01.2015 в 12:15:19

Аз знам че системата на ВАК беше корумпирана, но принципно беше правилна. Каква е вашата логика, на маериканските мекерета, ако една система е пълна с корумпирани хора, по-добре да я разрушим и на нейно място да няма нищо, хаос, както сега. Така се постъпи с всичко у нас, така бе разрушена България. Истината е че на запад си имат и истински професори, и професори-обикновени даскали във ВУЗ, и правят разлика между тях.

#7 Harry 27.01.2015 в 12:22:03

И най-лошият ред е по-добър от липста на ред, можеш да мислиш как да го подобриш, хаосът нищо не е родил, амриканците си имат теория за "управляемият хаос" - технология за разрушаване на чужди страни, държави и общестъва, с цел завладяване, колонизиране и ограбване. За това американските мекерета вече 25г. правят у нас хаос, за това САЩ изляха милиарди долари на соросоидите у нас.

#8 Майкъл 27.01.2015 в 23:08:38

Ние сме изостанали не само от западни, но също и от източни и от всякакви други морални ценности. В коя друга страна "учен" е синоним на чалнат и/или синодален старец? В коя друга страна "учител" е най-нископрестижна професия и къде другаде бият лекарите когато отиват да окажат спешна помощ. Американците ли насадиха мутрафонията у нас ? Те ли насадиха у родителите, че ако детето учи ще мизерства, а ако боксира, стриже се гола глава и не бръсне закона ще успее в живота ? Американците ли наложиха чалгата "Давай газ, минавай на червено, на закона мамата еб@л съм" и т.н. ?

#9 Harry 28.01.2015 в 11:36:06

Harry | 28.01.201511:12 Да, точно американците, чрез Петата си колона у нас, хомосексуалните, от Отровено Общество, те облъчваха денонощно по телевизиите хората за някакви си "реформи", те писаха законите за тези "реформи", те развращават и промиват мозъците на младите в университетите, най-вече в НБУ. Или си от тях, или си просто наивник, но САЩ от 1989г. до 2011г. признават че са наляли в така нареченото "гражданско общество" в България 3 милиарда и 600 милиона, както се струва?

Новините

Най-четените