Проект "в последния момент" може да спаси паметника край НДК

Броени месеци преди началото на българското председателство на съвета на ЕС, в парка на основната сграда, която ще подслонява чуждестранните гости - НДК, все още се издига един странен артефакт, жалка останка от идеята "1300 години България" - останка, която въплъщава в себе си всичко грешно в културното развитие на българското общество през последните години.

Въпреки че от оригиналната творба са останали буквално отломки и тази пролет предстои паметникът да бъде демонтиран след взетото миналата година съдебно решение - занемареното пространство продължава да предизвиква полярни чувства у гостите и жителите на града.

Именно в този си неугледен вид "1300 години България" успява да породи изключителен креативен порив у един млад български архитект, живеещ в чужбина.

Юлиан Манев работи като асистент в архитектурно бюро в централен Лондон. При посещението си през септември в София, той прекарва един следобед при паметника "1300 години България" и се замисля как "би могъл да възвърне значимостта си и да допринесе към живота на града".

По същото време той разбира за потвърждението за разрушаването на "1300 години България".

"Искрено се надявах, че някой ще направи нещо, за да спре това безумие... След което реших, че този някой може би съм аз", разказва Юлиан на сайта, посветен на неговата нова идея - 681 или "Мемориал, който събира всички и разкрива кои сме".

Манев започва да изучава пространството и историята му и вниква и в трагичния край на предишния паметник на същото място - Мемориала на Първа софийска желязна дивизия, строен през 1934 - 1936 година. След Втората световна война този Мемориал постепенно запада, за да бъде унищожен в края на 70-те години и на негово място да бъде издигнат паметник, дело на спечелилия конкурса на тема "Минало, настояще и бъдеще" - скулпторът Валентин Старчев.

Юлиан Манев / Снимка: личен архив

Според Юлиан Манев както събарянето на сегашния паметник, така и пълната му възстановка, биха допринесли малко откъм историческото развитие на обекта. Затова представеният от него проект съчетава историческото развитие на сегашния паметник с историята на оригиналния мемориал.

Архитектът смята, че неговото предложение ще допринесе към съвременния живот, но и към историята на града.

Юлиан е провокиран от цялото пространство около НДК - най-вече от парка.

"Мисля, че паркът би могъл спокойно да приеме още едно по-голямо тяло, без то да е в конфликт с останалите. Северната част на парка, би могла да бъде още по-заредена от пространствена гледна точка...

Създаването на мемориален комплекс в близост до паметника, заедно с прилежащите към него музейна част, биха изцяло преобразили начина по който това пространство се използва от гражданите", смята той.

Въпреки предстоящото демонтиране, Юлиан все още е зареден с оптимизъм за своя проект.

Той смята, че идеята му е осъществима и има място за дебат до момента, в който не започне практическото премахване.

"Ако Софийска Община погледне на паметника и неговото бъдеще като възможност, а не като проблем - това ще е добро начало", казва той.

"Световните столици постоянно търсят да направят нещо с което да се отличат. Паметник от подобен мащаб, внушителност и качество би могъл да бъде едно от нещата, чрез който София да се разграничи от останалите столици. Проект като представения само би помогнал за имиджа на града и на България пред света. Неговото разрушение ще направи града по-беден - не по-богат".

Той смята, че проектът заслужава особено внимание и предвид гостуването на Европейския парламент в НДК през 2018-а година.

"Изключително важно е да спрем за миг и да помислим над посланието, което изпращаме към света. Дали сме нация, която се преструва, че миналото не съществува, или такава която го изучава и се поучава от него? Дали най-доброто, на което сме способни - е да рушим или да градим? Дали ще оставим един паметник от изключително скулптурно и архитектурно значение да изчезне? Цивилизовано общество ли сме или само се преструваме на такова?", задава въпроси Юлиан.

Работейки зад граница, той разчита на голяма гражданска активност, за да бъде взета идеята му на сериозно и да се подеме нов разговор с Общината.

Проектът обаче има нужда от обществена подкрепа и от мащабна реклама - с което и медиите могат да помогнат.

Юлиан има представа и как точно би могъл да бъде изпълнен проекта, както и в какви времеви рамки:

"Хипотетично, той би бил разделен на две фази: първо, обезопасяването, реставрацията и възобновяването на паметника и - второ, построяването на Мемориала. Работата по паметника би могла да бъде завършена на време за началото на 2018-а.

Напълно постижимо е да се обезопаси пространството около мястото, да се възобнови настилката и да се изчисти бетона. Изграждането на новата стоманена конструкция, която би обезопасила сегашната арматура и би придала завършен облик на целия монумент - също е възможно да се осъществи на време.

За Мемориала и предложения музей би било редно да се организира и обяви конкурс който да бъде завършен преди края на тази година. Печелившият проект би бил изграден в близост до паметника - предложението представено от мен е само пример за това как те биха могли да "съжителстват" заедно.

Проектът е само едно начало - ако мога да се изразя така - той е една скица за това какво би могло да бъде. Като решение, той е далеч от завършен, но би могъл да постави нов разговор с обществото и институциите...", смята архитектът.

Той признава, че досега нито една професионална институция не е взела отношение по проекта и би желал да говори и с професор Старчев, за да чуе неговото отношение към идеята.

Младият архитект приема конструктивната критика, която е получил досега. Той не е срещнал негативизъм до момента.

Вижте в галерията проекта на онова, което Манев си представя, че могло да се намира до паметника и да съжителства успоредно с него.

Допада ли ви идеята?

#6 boris 02.03.2017 в 19:45:08

Ако паметника не се измете от там ще остане спомен за социализъма. Това е недопостимо.

#11 Dox 02.03.2017 в 22:52:01

България е единствената държава в света, населението на която е убедено, че може да се заличат всички спомени за социализъма. Паметникът е сътворен в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава. И понеже това се случи през социализма, населението продължава да се плаши от 1300 години социализъм. Не, че щеше да е лошо, но ..... население, с успешно промит от телевизиите мозък, Сър. Да докладваме ли за успешно изпълнената мисия на Нейно Величество, Сър?

#14 dedogo6 03.03.2017 в 00:00:11

Самия бай Тошо при откриването му (има клип от тогава) го подминава заедно със създателя му. Ама да ми възстановяват седмокрилия петохуй, цопнат в центъра на града - не искам.Искам да го затрият завинаги.И не щото е соц.Грозен е, и няма как да стане хубав. Ако това се случи, лично ще му разказвам на сина ми защо, как и от къде се е пръкнало това "нещо", както и как го наричат хората а именно - седмокрил петохуй.

#15 Dox 03.03.2017 в 07:26:51

Дали паметникът е грозен или не е, няма отношение в конкретния случай, защото опираме до индивидуабни разбирания, предпочитания и пр. В момента изглежда грозно единствено заради това, че вече 30 години не се поддържа. А защо - това вече е друг въпрос. Според мен - съвсем умишлено. Да бъде шедьовър на изкуството, не е най-важната цел на един паметник. Основната му цел е да напомня за нещо. За произведенията на изкуството си има места, където отиваш, възхищаваш се, ако ти харесва, ако не - излизаш. Аз не го намирам за грозен. Да, има нещо модернистично във формата му и по онова време в соц-лагера трудно си пробиваха път подобни, по-смели идеи. У нас, обаче не беше съвсем така, благодарение основно на - Людмила. Тя беше хлътнала яко по някои източни учения, които въобще не се връзваха с тогавашната идеология. За това и бяха издадени някои книги, които иначе едва ли щяха да видят бял свят. Ето ви цитат от една от тях: "Обикновеният човек търси одобрение в очите на другите и нарича това увереност. Докато истинският войн търси съвършенството в собствените си очи и нарича това - смирение."

#16 Dox 03.03.2017 в 07:28:41

Иван Бардаров, Някои църкви също са подходящи за скално катерене.

#19 boris 03.03.2017 в 07:49:17

Една дума ще ви кажа за паметника - яземитифанитигоманити.

#20 Dox 03.03.2017 в 08:40:11

Докато пушех цигара на балкона, се загледах във Витоша. Видя ми се грозна. Най-добре е да я махнат. Човек обикновено не разбира кога нещо е хубаво. Просто защото няма мнение и не си задава този въпрос. Ако случайно си го зададе или му бъде зададен от друг, той най-често прибягва до това да приеме мнението на болшинството. Това, обаче, не означава, че въпросният индивид има мнение. При условие, че всичко на този свят е относително, не виждам как е възможно всички до един да определят нещо като "хубаво и ясно". За това и не знам до сега за такъв случай.

#21 partci 03.03.2017 в 09:25:22

@Dox, да сравняваш паметник с планина, малко нещо, нали... Браво на момчето че се е измъчило да прави проект (видимо е, че доста си е поиграл), но ме хваща клаустрофобия само като му гледам 3D проекциите - изглежда изключително тежко и "затворено", душно, потискащо - малко като концлагер. Не може ли най-накрая в тая столица (и като цяло "държава") да се направи нещо, дето да не ти стоварва небето върху главата, а хоризонтът своевременно да те смазва от изток, запад, север, че и юг, моля?

#23 boris 03.03.2017 в 09:29:23

Има един сайт-стара София. Там всяка снимка е за пример как се изграждат красиви и приятни за живеене градски пространства. Пространство с човешки мащаб.

#24 vanko 03.03.2017 в 09:51:52

Мисля си, че до НДК-то на културата трябва да има паметник (ако изобщо трябва да има), свързан с националната култура и изкуство. Не нещо модернистично/абстрактно/"инсталационно", тотално отличаващо се от околната среда, а монумент (или комплекс от монументи) напомнящ за родните творци/постижения/шедьоври, радващ окото и душата. Все си мисля, че може да се измисли и направи. Мемориал за нашата 1300-годишна история ТРЯБВА ДА ИМА. Най-удачното, според мен, място е сегашния паметник на съветската армия - там платформата е готова и позволява темата да се развие достатъчно мащабно. Излишните елементи от сегашния паметник да бъдат преместени (не унищожени!) на някое друго място, встани от центъра на града.

#26 vanko 03.03.2017 в 10:12:19

Адаш, нищо лично, но докато повечето хора творят такива експресни "смислени отговори", като твоя, ще си стоим в това положение.

#29 vanko 03.03.2017 в 10:30:50

Нищо и никого не омаловажам. Това, което предлагам го написах в първия ми коментар - ако искаш опитай да го прочетеш отново. Ето и жокер - ако тази наша България не бе създадена/основана, за какви полкове щеше да пишеш сега??? Елементарно степенуване... Държава с над 1300-годишна история заслужава да има мемориал и ден за честване на създаването си. Най-вече в столицата си.

#35 Gastaroll 03.03.2017 в 11:56:45

Юлияне, стой си в Англия и недей да се чудиш какви активни мероприятия да измисляш. Стой си там, където си избягал, защото ако за теб това е паметник 1300 години България, за болинството Българи това недоразумение е "Пето*уй", спомен от комунистическия мракобесен режим. Спомен, с който ние трябва да живеем. Срам!

#38 boris 03.03.2017 в 13:10:55

Ако този проект се осъществи - само за десетина години ще се превърне същата наркоманска клоака както е сега. Просто защото мястото може да изглежда добре, гледано от някой ъгъл, но е неприветливо и хората ще започнат да странят от него. На визуализациите са сложени много снимки на граждани дето се шматкат насам-натам но в действителност остава въпроса - какво ще правят там наистина? Мястото няма функция - всеки софиянец ще го разгледа веднъж - после се го почувства като сенчесто, студено и подтискащо и то ще се превърне в сборище на пияни и дрогирани. Ако едно място е просто сбор от бетонни стени - то трябва да е важен възел за транспорт или преминаване за да не бъде изоставено и опикано.

#39 паяка 03.03.2017 в 13:19:03

" паметник на България" Чакайте де, България все още я има.

Новините

Най-четените