Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Сладоледът с фипронил може да бъде върнат на пазара

Производителят трябва да направи анализа на готовия продукт
Производителят трябва да направи анализа на готовия продукт

12,5 тона сладолед, за чието производство е използван яйчен прах с фипронил, може да бъде пуснат в продажба, ако се докаже, че съдържанието на веществото в него е под 0,005. Това каза Пламен Николов от Българската агенция по безопасност на храните пред Нова ТВ.

Според регламента от 2014-а година ако в готов продукт или в суровината количеството фипронил е под тази стойност, той не е опасен за потребителя. Производителят на сладолед трябва да направи анализа на готовия продукт за своя сметка и ако резултатът е под 0,005 - БАБХ ще освободи стоката за свободна реализация.

Тъй като в момента няма тези резултати, стоката е под възбрана за продажба. Николов допълни, че в Европа няма нито един пострадал потребител. Световната здравна организация определя този инцидент като умерено токсичен.

Вчера още една партида яйчен прах, съдържащ фипронил, е засечена в България като внос. Пратката е от 500 кг и е с произход Германия. Общо 470 кг от яйчения прах са под възбрана в склада на получателя като ще бъдат насрочени за унищожаване.

Отделно в преработката са вложени 93 кг яйчен прах в производството на около 12 500 кг сладолед. Към момента БАБХ е изтеглила продукцията от пазара.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените