Преименуване на местности може да има и в Шумен

Община Шумен също се готви да преименува местности с турско-арабски имена. На 28 юни ще общинският съвет ще разгледа предложението на съветника от "Атака" Добрин Чайлев.

Той иска създаването на временна комисия, която да проучи настоящите наименования и да предложи нови аналози на български език.

Чайлев казва, че инициативата е лично негова и само той се е подписал под искането. След това обаче е получил подкрепа от общинските съветници от "Патриоти за Шумен" и Националния фронт за спасение на България.

Засега от ГЕРБ се въздържат от конкретен отговор. В общинския съвет в града ДПС имат петима представители.

Към момента Чайлев няма точни данни колко местности ще бъдат преименувани, ако предложението му бъде одобрено. Той подчерта, че става въпрос за местности, но не и за исторически обекти с турски имена.

По този начин управата на Шумен се готви да последва примера на Стара Загора, където общинският съвет одобри преименуването на 838 местности. Решението беше посрещнато с противоречиви реакции.

От Главното мюфтийство определиха това като "нов възродителен процес", а ДПС излезе с декларация, според която смяната на имена на местности е "изпитание за българската демокрация".

#1 rare case 07.06.2018 в 09:25:02

Глупостта е заразителна!

#2 dedo adji 07.06.2018 в 10:28:19

То и ибрикчийството не ходи по гората. Ти нали беше п/с/едераст, бе рядко, кога стана и ДПСар? Пеевски и данчо ментата ефенди лапат гювеч от ДПС, а ти какво ще лапнеш? Имам едно предположение, но съм твърде добре възпитан, за да го публикувам.

#3 rare case 07.06.2018 в 11:34:13

Хаджи, не ти отива на възрастта да гледаш на света в черно и бяло и да публикуваш елементарни разсъждения. Не е необходимо да си гений на мисълта, за да разбереш, че това е измислен проблем, прах, отклоняване на вниманието и пр. ПР- акции на политиците. НА ВСИЧКИ, Хаджи, на всички. Защото всички политици се стараят да вкарат хората в релси, в които на тях им е удобно, за да ги контролират. Голям смях- измислени патриоти срещу измислена турска партия ЕООД разиграват отново турското робство!!

#4 pixie 07.06.2018 в 11:56:00

"По този начин управата на Шумен се готви да последва примера на Стара Загора" - ей така се прави новина. Нищо че някакъв активист на Атака, не особено любен от гражданите на Шумен, решил да приглася на умниците от Стара Загора, обаче изведнъж управата на Шумен се готвела. Наистина е прах в очите и идея за изкуствено насаждано напрежение на етническа основа. Досега като сме живели в местности с тези имена, нещо да ни е станало? И какво точно се промени в Стара Загора като смениха имената на местностите, по-големи българи ли станаха, що ли?

#5 dedo adji 07.06.2018 в 12:14:01

Вярно е, рядко, че с възрастта зрението се променя, развива се старческо далекогледство. Променя се и цветовото възприятие. Аз и на младини не възприемах дъговото знаме, а на тия години възприемам само три цвята - бял, зелен и червен. Всичко останало е от лукаваго. На друго място ви казах, че и други ще се хванат на хорото, поведено от старозагорци. Пак кажете, че дядо ви хаджия не вижда по-далеч от носа си. Как се получава така, бе, навсякъде патриотите са малцинство в управлението. Значи идеите им се възприемат и оценяват от мнозинството, още не цялото. Ами спомнете си зелените. Когато се появиха преди 50г, всички ги смятаха за шепа откачалки. Сега всички са, ако не тъмно зелени, зеленикави. Аз няма да дочакам да видя България напълно изчистена от турски следи. То пълно изчистване е и невъзможно. Но и в дома си не можеш да постигнеш стерилност. Трябва ли, щом е така, да оставиш прахосмукачката да клеяса?

#6 Виктория Пенелопова 07 07.06.2018 в 16:05:52

Дедо, не е до старческо далекогледство твоето Твоето си е болен патриотизъм. И това е единствено обяснение, защото си ми симпатичен. Иначе, с това "изчистване" в последните изречения, някой може да си помисли за теб доста неприятни неща.

#7 dedo adji 07.06.2018 в 16:18:36

Драга ми Победке, не ми пука кой какво щял да си мисли, само ТИ да не мислиш за мен неприятни неща. Това би ме съкрушило. А за болестта, "аз съм тъй доволен/и да бъда болен/сто години съм готов", ако помниш старата песен. До 100 няма да ги докарам, ама нейсе.

#8 deowin 07.06.2018 в 17:14:26

>това е измислен проблем, прах, отклоняване на вниманието и пр. Може би. Но пък - както лесно се наблюдава от реакциите на многобройните в България хора като dedo adji - работи чудесно.

#9 Алилуйщина 07.06.2018 в 18:33:42

Страните с които граничим са направили това което правим и ние. Те всичките са по- добре устроени и сплотени от нас, но там видиш ли, няма "патрЕоти" и "болен патриотизъм". Чудно! За мен остава непонятен магарешкият инат, с който някои българи защитават турските топоними в България.Повикът срещу смяната на турските имена на местностите с български такива е странен - в България си е вървяла промяна на турските названия още от Освобождението насам.Този процес протича на няколко етапа: от 1878-79, 1903 г., най-голяма промяна на селищни имена е станала през 1934 г., а и след това. Отделно е променян езикът и са изхвърляни, или заменяни турцизмите.Един нормален, естествен процес. Преодоляване на наследството от няколко века чужда власт. Новите имена постепенно, с времето са се наложили и усвоили от населението, до степен сега никой местен в много случаи да не си спомня старото име. Едва ли мнозина местни наричат Златоград - Даръдере, Смолян - Пашмакли, Асеновград - Станимака, Ботевград - Орхание, Русе - Русчук, Вихрен - Елтепе,или вр. Пирин - Джинджирица. Какъв реален проблем би било да се заменят заменяемите турски названия с български такива? Събитията са следвали своя логичен развой. Официалния език възприет от една държава, с топонимията и всякаква терминология, са символ на държавна принадлежност, суверенитет и културна независимост. Защо сте против това??

#10 deowin 07.06.2018 в 20:38:32

>магарешкият инат, с който някои българи защитават турските топоними Не виждам да е проявен инат. Негативните реакции не са яростна защита на турските наименования, както грешно ги определяш (сламеният човек е доста удобно лесен за борене), а просто несъгласа с това, че наименованията са проблем - или какъвто и да било, или достатъчно голям, че да си струва усилието да бъде "разрешаван". От тази гледна точка "разрешаването" му изглежда има една единствена истинска цел - да послужи на политиците като "постижение", с което да се похвалят пред лесно впечатляемия и управляем чрез евтин популизъм народ. Както е видимо от коментарите, тази цел изглежда е прекрасно постигната.

#11 dedo adji 07.06.2018 в 22:05:02

Единственият валиден аргумент на защитниците на турските имена е, че това наистина не е въпрос от първостепенна и жизнена важност. И затова е останал нерешен вече 140г. Все едно да кажеш: Да, бе, има дупки по кривите улички, но по тях минават 2 1/2 коли на ден, да хвърлим средствата и усилията за главните артерии, по които минават 200 коли в час. Правилно, но значи ли това, че като имаш 2-300лв и 2-3 работници свободни, не трябва да запълниш някоя дупка и там? Реституцията на топонимията е върло главоболен въпрос, който изисква много административен потенциал и дава малък резултат, при това, след десетилетия. То е като да посадиш дърво - ще береш плодове след 7 години. А за маслината съм чел, че се рентира след 50. Кой вече помни, че Варна се наричаше Сталин до 56г, а Шумен Коларовград до 60 и някоя? Само пъпърдаци като мен. Толбухин, Михайловград и Мичурин ги помнят малко повече, но за милениалите звучат като гръцки. Това е смисълът на реституцията. На времето е било важно да се набие в канчето на Мехмед ага, че вече не е ага, и не са обърнали внимание на Мехмедовата кория, под натиска на по-важни проблеми. И правилно. Да, ама след 140г Мехмед развява името на корията като нотариален акт. Тогава е време да му се каже: "Мехмед, ти нямаш дял в нашето наследство. Бъди доволен, че главата на прадядо ти е останала на раменете му и че днес по всичко си напълно равноправен с Манол. Както прадядо ти е отнел корията от българите, така днес ти отнемаме само името. И нито стотинка."

#12 Kenny McCоrmick 07.06.2018 в 22:35:49

"Единственият валиден аргумент на защитниците на турските имена е, че това наистина не е въпрос от първостепенна и жизнена важност." Това може да го каже единствено лице, което е: а) функционално неграмотно б) не е имало никога вземане-даване с кадастъра в) никога не е участвало в покупко-продажба на имот г) всичко накуп Ако преименуването се случи, в кадастъра ще настане... Не ми се мисли. Собствениците на земи ще трябва да дават щури пари по нотариуси за презаверяване. И на фона на бъркотията, която се е задала, идва Дедо ви аджи и най-спокойно вика "единственият валиден аргумент е, че не е жизненоважно". Е па щом Дедо ви аджи вика, къде са тръгнали собствениците на земи да реват...

#13 Алилуйщина 08.06.2018 в 00:14:52

deowin | 07.06.201820:38 >магарешкият инат, с който някои българи защитават турските топоними Не виждам да е проявен инат. Негативните реакции не са яростна защита на турските наименования, както грешно ги определяш (сламеният човек е доста удобно лесен за борене), а просто несъгласа с това, че наименованията са проблем - или какъвто и да било, или достатъчно голям, че да си струва усилието да бъде "разрешаван". От тази гледна точка "разрешаването" му изглежда има една единствена истинска цел - да послужи на политиците като "постижение", с което да се похвалят пред лесно впечатляемия и управляем чрез евтин популизъм народ. ------------- Кои политици? Тези след Освобождението, тези по време на Царство България, или тези днес в демократична България..или тези в съседните държави, или политиците на целия Балкански полуостров. Значи, всички тези политици в период на 100 - 150 години представят държавната принадлежност, суверенитет и културна независимост като "постижение" на евтин популизъм?! Ха,ти да видиш ..."популизъм" - увековечен

#14 dedo adji 08.06.2018 в 08:42:06

.... несъгласа с това, че наименованията са проблем - или какъвто и да било, или достатъчно голям, че да си струва усилието да бъде "разрешаван". .... Тук нямам НЕСЪГЛАСА с деосвин. След решаването на най-фрапиращите му части много преди демокрадцията социализъма, проблемът с пълното заличаване следите от турското владичество не е от първостепенна важност. Затова и виси вече 140г и ще виси още 30-40. Защото средствата и усилията за решаването му не са рентабилни. То и културата и образованието не са. Затова носителите на прогреса го оставят на заден план при културата и образованието и насочват усилията си към къде, къде по-важния, направо жизнено важен проблем с гей браковете. За какво са ни магистрали, по които няма да се возят деца, осиновени от гееве? За какво ни е енергетика, която няма да сгрява гейски семейни гнезда? Докога ще се излагаме пред чужденците!? И тук възниква една дилема. Главните противници на почистването на българската топонимия - ДПС - са и между главните противници на гей браковете. Ами сега? Направо да се отчаем, и носителите на прогреса, като кенчето и деосвин, и ретроградите, като Алилуя и мен. Нашата все пак е по-лесна, ние искаме да се заличи и ДПС, а те не дават прах да падне върху тях. Ами сега?

#15 Kenny McCоrmick 08.06.2018 в 09:55:50

Дедо, тъй като ти от думи прости обикновено не прихващаш, хайде да си говорим в цифри. Последно дадох 2800 (две хиляди и осемстотин) български лева за презаверяване на нотариален акт за няколко декара почти безполезно парче земя. Нотариалният труд е ценен и затова е скъп, тука нема да спорим. Сега аз ако съм един загорец и имам не едно парче земя, ами пет? Пет по 2800 колко прави? Моят калкулатор казва 14 000 (четиринадесет хиляди) български лева. Значи някоя баба или дедо, имАли късмета да имат земи у Загорско, ще трябва сега да се чудят откъде, аджеба, да изкарат 14 бона. Защото без валиден нотариален акт тия земи ни да ги продадат, ни нищо. Но нищо. На теб ти е патриотично. То на чужд гръб... Нали...

Новините

Най-четените