Русия спира "Южен поток"

Русия се отказва от проекта "Южен поток" и е възможно да работи заедно с Турция по изграждането на газопровод за Южна Европа. Това каза руският президент Владимир Путин при срещата си с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в деня, в който руската рубла удари дъното си - спадът ѝ от началото на годината вече е 40%.

По думите на Путин Русия не може да реализира "Южен поток" заради възраженията на Европейския съюз и проблемите около изграждането на отсечката в България.

"Да се започва проектът сега, когато нямаме одобрението на България, сами разбирате, е нелепо. Ако България е лишена от възможност да се държи като суверенна държава, то тогава поне да поиска пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно", коментира Путин.

Той припомни уверенията на българските власти, че „Южен поток" ще бъде завършен. Шефът на „Газпром" Алексей Милер коментира, че стратегическият проект, с който Москва искаше да заобиколи Украйна като транзитна страна, е закрит.

По план Южен поток трябваше да бъде също с годишен капацитет от 63 млрд. куб. м. Връщане към проекта „Южен поток" няма да има, посочи ръководителят на „Газпром", предаде РИА Новости.

Москва ще увеличи доставките на газ към Турция, с която заедно да работят по създаването на газопровод до границата с Гърция, където ще бъде построен нов газов разпределителен център. Капацитетът на договорения газопровод ще е 63 млрд. куб. м годишно, като за нуждите на турския пазар ще остават около 14 млрд. куб. м, а останалото ще влиза на пазара на ЕС през границата с Гърция.

През лятото Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията по отношение на изграждането на газопровода.

Русия и Турция са се договорили да строят морски газопровод към Турция, като по-голямата част от горивото по него ще се насочи към турско-гръцката граница, където ще бъде построен нов газов разпределителен център.

Русия ще построи и първата ядрена централа в Турция. Турция в момента има проекти за две ядрени централи - руска и японско-френскa, които се очаква да струват съответно 20 милиарда долара и 22 милиарда.

През 2011 г. руската компания Росатом сключи договор за изграждане и експлоатация на 4800 мегавата (МW) атомна електроцентрала в южната провинция Мерсин.

През 2013 г. консорциум от японската Mitsubishi Heavy Industries и френската GDF Suez се договориха да построят ядрена централа с капацитет от около 4500 MW в черноморския град Синоп.

Междувременно преди седмица се разбра, че Турция е влязла в ексклузивни предварителни разговори и с американската компания Westinghouse Electric Company , част от японската групата Япония Toshiba, за изграждането на трета атомна електроцентрала в страната.

Разговорите ще продължат до шест месеца и ще се провеждат от турската държавна електрическа компания.

Проектът е за развитие и строителство, както и за всички дейности, включващи опериране и доставка на ядрено гориво, инженерингова поддръжка и извеждане от експлоатация.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 01.12.2014 в 21:29:38

Чакам сега, Оня, с бакелитовата тиква, като го нахока мама в къщи, да обясни защо тези простите турци са се навили да се "набутват" с транзит през тяхна територия. Понеже от транзита, по негови думи, не се печели нищо, а напротив, губи се. Правят се излишни инвестиции в полза на гадната Раша. От друга страна, защо транзита през България ще се санкционира, а през Гърция не? Гърция да не са в някакъв друг ЕС?

#2 тъп 01.12.2014 в 21:32:27

Мара викала: " иди, иди". Ко иди ма Маро, попитал коалиционният партньор? Густуту иди!!! Та и ние с шистите идим.

#3 Шрайка 01.12.2014 в 21:50:08

Е, честито на всички НПО-шници. След като няма да има Южен Поток, след като евроатлантическите ценности победиха, сега чакаме в България да потекат реки от мед и масло. Ама друг път! Д*ба и тъпите г*зодавци, д*ба! Сега какво спечелихте бе, пу*ьовци продажни? Спасихте скапаните укри? И на тях ще им се разгони фамилията. И тях ще ги разсипят, и тях ще направят обслужващ персонал, а жените им ще напълнят бардаците. Ама си го заслужават! Точно както и ние!

#4 Оня Дето Го Трият 01.12.2014 в 22:00:44

Американския гражданин А на бас, че договора на Турция за транзит е твърде различен от договора на България за транзит? Така и не разбра америаканския гражданин, че не строежа на потози и транзита са лошо нещо, не атомите централи са лошо нещо, а начина по който се правят нещата в ущърб на България и в полза на чужда държава. Разбира се подкрепено от патрЕоти като тебе и компанията тука

#5 AlahAkbar 01.12.2014 в 22:07:21

Съгласен съм с Оня. При този договор за Южен поток в България печелеха само рашките, олигарсите и корумпираните чиновници. Щяхме да се дозаробим съвсем, а СССР не е добър стопанин, камо ли господар. Така и не се разбраха условията за проекта - тайна, ма тайна точно от тия дето трябваше да налеят парите за проекта и да го одгладуват!!! И кво ще прави сега ПИБ с тая земя детоя изкупиха по трасето? А на турците ще платят или и там няма да строят.

#6 dedo adji 01.12.2014 в 22:08:22

Това ви го предсказах преди половин година. ЕВРОПА НИ ПРОДАДЕ ЗА 2 ЕВРОЦЕНТА НА ТУРЦИЯ. Е, ще има няколко милиона комисионни за гъзоблизците по високите места, но за ончо и пепе няма нито цент. Честито.

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 01.12.2014 в 22:14:20

@Оня "А на бас, че договора на Турция за транзит е твърде различен от договора на България за транзит?" Що не вземеш да ни осветлиш за разликите. Отворко. Като си толкова отворен, дай конкретни [и ги докажи] примери. В "Южен поток" беше така, а в другия поток еди как си. Айде... дрисльо...

#8 Оня Дето Го Трият 01.12.2014 в 22:14:25

Златно време да се плаче за KLETA MAJKA BALGARIQ Ако имаше само кой и да обясни какво точно значи Европа да ни е продала на Турция Или е все тая - важното във всяко изречение да има нещо лошо за Европа, нещо там за Турция и ние да сме най-горките жертви на световната конспирация... Класика

#9 Оня Дето Го Трият 01.12.2014 в 22:17:08

Американеца Ми чети бе, младеж. Отчисленията за България трябваше да бъдат на база на количества газ, които може би никога нямаше да бъдат достигнати (може би съвсем нарочно). И печалбите за които хленчиш са на принципа "Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път" Смятам не е нужно да се доказва, че Ердоган не си е разтворил задника по същия начин само за да може по-дълбоко да му го вкарат. И турските патрЕоти не са мазохисти като нишите...

#10 AlahAkbar 01.12.2014 в 22:26:13

Мнение от форума на Капитал: Причината и за стартирането, и за спирането на "Южен поток" естествено не е България, а Москва, и по-точно Путин и обкръжението му. Ако не бъкаше с корупция и нелегитимни, непублични договаряния и договорки (като липса на протоколо при договаряния или поне оповестяването им), с много лъжи и увъртания, с "необяснимо" вдигане на първоначалната цена в пъти, ако както се оповестяваха и коригираха - и все нагоре разходите бяха добре разчетени и защитени И ИНТЕРЕСИТЕ И ПРИХОДИТЕ И НА ДВЕТЕ СТРАНИ, ТОЕСТ И НА БЪЛГАРИЯ, ... , ако нямаше точно Москва дълга история на далавери, измами и корупция по проектите си, донесли огромни загуби на България (проекта Белене и потъналите милиарди в един гьол...),...АКО БЯХА ИЗПЪЛНЕНИ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРАВИЛА И ЗАКОНИ, то едва ли "Южен поток" щеше да мионава през такива кански перипетии, драми и обрати. В крайна сметка "Южен поток" бе спрян и поради това, че търговията и износа на енергоносители на Русия, която е основно и много важно перо в бюджета й (приходите от нея) Е И ЧАСТ ОТ ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА Й СТРАТЕГИЯ И ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ, което съвсем естествено прибавя към всички останали рискове и ГЕОПОЛИТИЧЕСКИЯ И ТОЗИ ОТ ПРОМЕНИ В ПОЛИТИЧЕСКАТА КАРТА НА РЕГИОНА И ЕВРОПА, КОИТО ТОЧНО МНОГО ХАРАКТЕРНО СЕ НАБЛЮДАВАТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ЕДНА-ДВЕ ГОДИНИ... Поне така мисля аз, и точно атова още преди време изразих мнението си, че в крайна сметка колкото и парадоксално да изглежда (тогава), вероятно ТОЧНО МОСКВА И ПУТИН ЩЕ СПРАТ ПРОЕКТА СИ "ЮЖЕН ПОТОК"!

#11 Шрайка 01.12.2014 в 22:30:57

Добре де, каква ви е тезата? Щяхме ли да спечелим, нямаше ли...? Кой щеше да спечели, аз ли, ти ли, олигарсите ли...? Е сега спора е решен. Със СИГУРНОСТ никой, нищо няма да спечели в България! Само не разбирам, вие душевна че*ия ли си правите по този повод?

#12 tonkich 01.12.2014 в 22:54:49

честито братя реформатори за пореден път победихме злите славянски червени империалисти

#13 pepe 01.12.2014 в 22:56:40

Има и още една неявна полза /две даже/ - следващия път тези които преговарят за подобни проекти, ще знаят, че по този начин - всичко скрито-покрито със задкулисни споразумения, няма да стане.

#14 Dox 01.12.2014 в 23:01:53

Онзи, Родриго те помоли за аргументи, доказателства и т.н., а ти вдигаш комсомолски лозунги. Да, преди 25 години беше така, ама началството не ви ли каза, че сега е друго време ..... ? Така вече не става! Е, и от мен честито на про-западните подлоги, повечето от тях изнесли се тъкмо там - на запад. Не за друго, ами защото би било много трудно да са предатели тук, нещастниците, освен ако не са в политиката. Само, ако обичате, кретеноиди скапани, не ми говорете повече за България и най-вече пък за демокрация или пазарна икономика. И знаете ли защо? Ами защото бъкел не разбирате от тези неща. А не разбирате, защото сте отишли да живеете именно там - на запад. Т.е., няма и да разберете! Отдавна там няма демокрация и пазарна икономика. Жал ми е за вас!! Но, ако зависеше от мен - един ден, когато ще се юрнете да се връщате обратно - ще ви натиря обратно точно там, където толкова ви харесва и където ви е мястото - в Империята на злото, а именно - САЩ и /в последно време/ страните от западна Европа в ЕС. За пореден път България е дадена курбан и за пореден път не от друг, а от т.нар. "запад", "Атлантически съюз" и тинтири-минтири. Една от алтернативите Европа да получи газ от друго находище е Иран, но за това най-евтиният път е пак през Турция. Другата алтернатива е от Катар, но за целта трябва да падне Сирия. А Баба ванга веднъж каза - "Рано е. Още Сирия не е паднала....." Въобще не ми се говори за доставки на газ за Европа от САЩ и на каква цена. За това, ако искат, да си говорят про-западните подлоги. Те обичат много да говорят за несъществуващи и невъзможни неща, но така, сякаш наистина съществуват и наистина са възможни. А когато желаните неща започнат да се представят за действителни - за това психолозите отдавна си имат диагноза. И точно това беше характерно за държавите от социалисническия блок, преди краха на т.нар. "комунизъм" - желаните неща се представяха така, сякаш наистина съществуват.

#15 pepe 01.12.2014 в 23:02:39

А относно "славянски" - поляците, чехите, словаците, словенците, хърватите, вече и украинците, а дано дойде време и белорусите и русите - също са славяни, и всички те предпочетоха ЕС пред Евразийския на Путин.

Новините

Най-четените