Как се пресича правилно на пешеходна пътека?

Група граждани от Клуб "Безопасни улици" се опитаха да пресекат на пешеходната пътека срещу Софийския университет, стремейки се да го направят съгласно мотивите в становището на Висшия адвокатски съвет. То гласи, че докато пешеходецът има предимство на пешеходна пътека, само ако пресича е заел пътеката правомерно.

Становището на Висшия адвокатски съвет е във връзка с въпрос до Конституционния съд, зададен от главния прокурор, председателя на ВКС и правосъдния министър за уеднаквяване на практиката в подобни случаи. В задълженията на пешеходеца е записано също, че трябва да преценява скоростта на идващия автомобил и да даде знак с ръка, за да предупреди за намерението си да пресече.

Според организаторите е абсурдно да има подобно тълкувание на закона, защото не може да се очаква от деца или хора с увреждания да имат правилна преценка за скоростта на движещите се автомобили, както и подобно пресичане да оневинява водача.

Демонстрацията премина под надслов "Митинг и демонстрация за правомерно заемане на позиция за законово пресичане на пешеходна пътека тип зебра".

#1 partci 04.10.2016 в 20:06:56

"Как се пресича правилно на пешеходна пътека?" Отговоът е ясен: както навсякъде в БеГе - на прибежки и припълзявания.

Новините

Най-четените