НАП ще разваля сделки, сключени под пазарна стойност

НАП ще разваля сделки, сключени под пазарната стойност на имотите, съобщиха от агенцията. Това е част от мерките на НАП за намаляване на рисковете от неотчитане и недеклариране на приходи и доходи в този сектор.

Данъчните са изчислили, че средно на година бюджетът търпи 43 млн. лв. щети от продажбата на имоти под себестойността им. За това и данъчните ще имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни. Такава практика в НАП вече се прилага от няколко години.

Анализ на риска от неспазването на законодателството, свързан с неотчитане на приходите от строителство на нови сгради и тяхната продажба от строители и инвеститори, е показал щета от 400 млн. лв. средногодишно за бюджета в периода на строителния бум.

Експертите от НАП са установили, че рискът се проявява при 8016 строители и инвеститори, които представляват 63% от всички лица. Според данъчните в по-голямата част от случаите строителите и инвеститорите умишлено не са спазвали данъчното и осигурително законодателството. Според данните, 35% от установения размер на щетата се дължи на целенасочени действия за укриване на данъци - недокументирани разходи за труд и материали, а работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалните им размери и др.

За да се намали проявлението на риска за неотчитане на приходите от строители и инвеститори на нови сгради, през 2013 и 2014 г. НАП възложи 281 ревизии на рискови лица. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях - 68%, са по Закона за ДДС.

Оценката на риска и повлияването му за 2014 г. показва, че рискът не се е повлиял съществено от осъществените контролни действия. Според анализа на данъчните, промяната на характеристиките на риска, а именно намаление броя на рисковите лица на 4 000, причиняващи щета за около 112 млн. лв. на година, се дължи основно на външни фактори - спад на обемите на ново строителство на сгради и отпадане от бранша на част от действащите строители и инвеститори, заради икономическата криза след 2008 г.

Затова през 2015 г. НАП планира да продължи контролните мерки чрез възлагане на ревизии на рискови лица от бранша, както и да инициира публикации по темата в специализираните издания за строителство.

Новините

Най-четените