ДАНС влезе в Министерството на образованието

Министърът на образованието проф. Тодор Танев съобщи за проверка от ДАНС заради финансови злоупотреби в центровете за развитие на човешките ресурси и за интеграция на учениците от малцинствата, дружество "Ученически отдих" и други структури под шапката на МОН.

Прокуратурата също участва в проверката, както и независими външни оценители.

„Има натрупана информация за работата на няколко отдела, дирекции, агенции, включително дружество за туристически отдих - не едно и две места, в които има подозрения за натрупани проблеми, организационни и финансови", заяви Тодор Танев.

„Никой не е нарочен, никой не е обвинен, но сме длъжни да проверим натрупаните сигнали, които не са малко", допълни той.

Днес в МОН беше представена Единната електронна мрежа, разработена съвместно с транспортното министерство, чийто стойност е 135 млн. лв.

През тази година към системата ще бъдат добавени университети София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен. Целта е в следващите 3 годин всички институции от системата на образованието да бъдат включени в една единна електронна мрежа.

„По този начин българските университети ще станат част от световната мрежа на университетите. По този начин те още по-лесно ще могат да обменят своите научни постижения с колегите си от останалата част от Европа и света", разясни заместник-министърът на транспорта Валери Борисов.

Новините

Най-четените