До Нова година прототипът на българската ваксина на БАН ще е готов, след което идват клиничните изпитания. Това обяви пред БНТ доц. Пенка Петрова, директор на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.
Ваксината е съсредоточена върху генома на болестта и би трябвало да действа срещу всички щамове, обясния тя и допълни, че учените от БАН продължават да изследват геномите на вируса.
Те са установили, че при 12 000 различни има около 1200 мутации. Всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове.
Така в Европа и България преобладават едни и същи щамове.
Относно това дали българската ваксина ще е по-евтина от останалите, доц. Петрова заяви, че това ще зависи от производствените мощности и от това доколко държавата ще се ангажира със самото производство.
Според доц. Петрова, за да се действа към превенция на вируса е препоръчително да се промени хранителният ни режим, като тя препоръча храни с повече селен. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването.
В България обаче няма тежки селенови дефицити, тъй като селенът се среща в традиционни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж.
Силно препоръчителни са ядки като бразилския орех, както и морските продукти. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, затова е необдходимо да приемаме достатъчно витамин C и витамин D.
"Ако един на 10 човека е прекарал коронавирус, това значи, че той има антитела. Трябва непременно да се следи нивото на антитела, за да се знае как може да се противодейства", коментира доц. Петрова.
По думите ѝ част от лекарствата, които хората със съпътстващи заболявания приемат непрекъснато, всъщност провокират коронавируса, затова тези хора са толкова рискова група.
Повишението на случаите на заразени с коронавирус у нас през последните се дължи на отхлабените мерки, на това, че децата тръгнаха на училище. Вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява, обясни още доц. Петрова, като допълни, че от това може да се направи извод, че сега вирусът е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен.
В момента България е в оранжевата зона на Европа и няма защо да сме обезпокоени, това са нивата от юли месец, допълни тя.