Менда Стоянова защити плоския данък като справедлив

Прогресивното подоходно облагане ще наруши балансът в данъчната система. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БНТ.

"Данъчната система не може да бъде инструмент за решаване на социални проблеми", каза тя по повод отхвърлените вчера законопроекти на БСП и "Атака" за премахване на плоския данък и заместването му с прогресивен данък.

"Ако се въведе прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум, това означава, че се нарушава балансът в данъчната система, т.е. 811 млн. по-малко приходи ще постъпят", каза Стоянова.

По думите й сега данъчната система е ориентирана към косвените данъци, като основните приходи идват от ДДС и акцизи, следвани от приходите от данък върху общ доход и накрая постъпленията от корпоративния данък.

Ако се реши, че основните приходоизточници ще бъдат от доходите на хората, тогава трябва да се направи корекция в косвеното облагане, акцизите или в данъка върху корпоративните печалби, каза Стоянова.

Според нея плоският данък е по-справедлив, защото стимулира хората да работят повече, да имат собствен бизнес, което дава възможност те да измъкнат икономиката нагоре.

 

#1 Nikkor 20.11.2014 в 12:35:41

Хайде сега всички левичари да започнат да плюят. "Плосък" е ефемизъм, който заблуждава.Данъкът е пропорционален - на 1000 лева доход се плащат 100 лева данъци, на 2000 лева доход 200 лева данък и т.н. И не само че е справедлив, но ноа-важното работи.Дори при стагнираща икономика приходите от него като процент от БВП се запазват, което означава че се изсветляват доходи, които преди са били укривани. БСП само приказват как искали да го сменят с прогресивно облагане. Ми нали бяха на власт, що не го смениха? Колкото "отпочнаха" Белене.

Новините

Най-четените