Бюрокрацията или хипократовата клетва? Кое тежи повече?

Преди време директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов си направи експеримент със служителите от Спешното отделение. Преоблечен като клошар, той търси помощ и симулира всички симптоми на инфаркт. В продължение на почти час чака да му обърнат внимание. Ако беше действителен случай, за това време щеше да се е представил пред небесните порти.

По принцип идеята на бюрокрацията е - била тя в бизнеса или в държавна институция - да въвежда ред, да следи за качество и за изпълнение на разпоредбите за сигурност. Понякога обаче бюрокрацията се изражда в едно дребнаво, запетайкаджийско изчадие, което обсебва основната роля на институцията и подчинява всичко на себе си.

Така, когато преди два дни мъж е блъснат на метри от входа на спешното отделение на "Пирогов", лекарите там отговарят, че по разпоредби нямат право да излязат, за да помогнат и да приемат пострадалия. Звъннете на 112 и оттам да го превозят. Или го докарайте сами с личния си автомобил. Нищо, че жертвата е на 50 метра от работното им място.

Понякога животът е като черен хумор.

Вината е най-вече в системата от сухи правила, които обсебват основната функция на една болница и на едно спешно отделение - да лекува и да спасява животи. Но зад правилата стоят хора, а хората би трябвало да имат морал и съвест.

Преди две години, в много подобна ситуация, мъж почина отново на метри от "Пирогов". Тогава, както и сега, имаше назначена проверка от Министерството на здравеопазването, възможно е после да е имало и наказани. Очевидно обаче изводи не са направени и когато има тежко пострадал човек наблизо, отново няма кой да му окаже помощ.

Според "Пирогов" подобно излизане е потенциален риск за живота на някой пациент вътре в сградата на болницата. Това е хиптеза. Какво обаче се случва на практика - животът на един пострадал възрастен човек, намиращ се на 50 метра от болницата, наистина е застрашен.

Ами ако състоянието му беше по-тежко? Ако линейката, която в крайна сметка е повикана и идва от съвсем друга болница, беше закъсняла? Щеше да е с цената на един човешки живот.

Оставяме настрана доколко е оправдан този разход за Бърза помощ, при положение че пострадалият е на метри от лечебно заведение, и дали заради бюрокрацията на Пирогов не се застрашава живота на съвсем друг човек, който се нуждае от същата линейка в този момент.

Голяма част от служителите в спешната помощ са претръпнали на подобни болки. И разбираемо - работата им е напрегната, не е като да не са виждали смърт. Като добавим дългите дежурства, не особено високото заплащане, отношението, което се получава от някои пациенти или близките им, вероятно е лесно да се притъпят всякакви усещания.

И все пак всеки един от тях е държал Хипократовата клетва да пази човешкия живот. И всеки един от тях си е избрал медицината като призвание, а не като обикновена професия.

Междувременно по случая здравното министерство е назначило проверка. Поредната.

#2 pixie 23.09.2017 в 09:02:45

Basil, не е точно тъй. Твоята версия звучи много фантастично, предвид факта, че Пирогов не е някакъв лазарет и там със сигурност има повече от един лекар, който да поеме пациента с евентуален инфаркт. Всичко е въпрос на организация. Щото по тая логика с правилата, ако стане престъпление на метри от полицейското управление, пак ли полицаите няма да помогнат и ще гледат отстрани, да не би някой арестант да избяга, и пострадалият ще получи помощ само ако звънни на 112? Или ако има пожар в блок в съседство на пожарната, пожарникарите ще чакат обаждане на 112, за да почнат да гасят пожара? Друг момент е, че ситуации, като описаната в статията не се случват всеки ден, така че за да се спаси човешки живот, понякога трябва да се нарушат правилата. Аз съм с двете ръце "за" правилата. Смятам, че точно защото масово не ги спазваме сме на тоя хал. Но понякога правилата, а и законите, не са доизмислени и доизпипани, все пак се пишат от хора. Така че това, че имало някакво правило, пък то не било спазено или спазено, ама има проблем след това, означава по-скоро, че трябва да се преразгледа самото правило, за да се избегнат подобни случаи и дискусии в бъдеще.

#3 Kenny McCormick 23.09.2017 в 09:31:08

Склонен съм да се съглася с Basil. Всъщност били ли сте в Пирогов? Авторът, Pixie, другите, които си чешат езиците и се упражняват по темата. Аз съм бил. По спешност. Два пъти. В Пирогов, дами и господа пишещи и коментиращи, е лудница (не буквално). Нон-стоп, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Няма почивен ден, няма обедна почивка. Виждали ли сте опашките пред травматология? Пред коремна хирургия? Пред вътрешни болести? Аз лично не мога да си представя докато чакам пред травматология с коляно, раздробено на сол, и с още поне 10 натрошени човека да видя как лекарят става и излиза извън болницата да помага на друг. Така че Basil е напълно прав.

#4 pixie 23.09.2017 в 10:15:44

Kenny, В Пирогов сигурно е така. Но има още много други болници, където нещата със сигурност са различни, но правилото е за всички. И, упражнявайки се, както твърдиш, пак да напиша, че всичко е въпрос на организация.

#5 паяка 23.09.2017 в 10:47:35

Сигурна съм, че лекар, който в момента не е на работа, но който се озовава на едно и също място с пострадал човек, би отложил личните си ангажименти и би оказал първа помощ и съдействие за организиране на правилното му манупулиране. Когато са на работа, обаче - трябва са там.

#6 Kenny McCormick 23.09.2017 в 11:43:30

pixie, миличка, много ме радват такива способни душици. Ти, е-мил, разни други коментиращи. И от кино разбират, и Пирогов могат да организират. Не сме хванали Пирогов, не сме им показали как се организира. Ми организирайте ги тия болници, бе, другари! А сега искам да ми организираш следната ситуация: Травматология Пирогов, чудно място, горещо НЕ го препоръчвам, щото там е най-големият калъбалък. А и последният казус е с блъснат мъж, така че травматология е най-подходящият пример явно. Пред травматология Пирогов стандартно има между 10 и 20 човека с различна степен на спешност. Пукната кост рядко е спешност. Размазан глезен, коляно, лакът, ключица е спешност, щото може да доведе до по-сериозни травми - натрошените костички могат да почнат да навлизат в мускулните тъкани и да ги късат, това може да предизвика свирепи възпаления и дори ампутация. Така или иначе какво ти има трябва да прецени лекарят в травматология, не ти. Така, смятаме, че пред травматология има 15 човека. Да се потрошиш толкова зрелищно е рядкост, така че смятаме, че максимум 2-3 от всичките 15 са с наистина сериозна травма. Другите са пукнати, навехнати, изкълчени, ама пак трябва да се прегледат, мамка му. Може да си мисли, че е навехнато, ама да е счупено. Всичко това се случва зад входната врата на Пирогов, вътре в коридорите и кабинетите. И изведнъж на 20 метра някой го блъска кола. Организирай ми как тези 15 човека пред травматология И блъснатият човек навън получават едновременно и адекватно лекарски преглед и грижа. Много ще съм благодарен, ще предам и в Пирогов, там сигурно също ще са ти много благодарни. Лично ще предам на доктор Габровски (зам.-директор там), приятел ми е, сигурно ще почерпи даже. Ще му кажа - ей тука една Оправна девойка най-накрая намери как да ви организира, халал да ви е.

#9 паяка 23.09.2017 в 13:20:17

"...лекарите там отговарят, че...." Явно става въпрос за телефонен разговор. На телефон отговаря някой телефонист, в най-добрия случай мед. сестра или фелдшер. Едва ли някой е изтърчал от местопроизшествието до болницата /и по-точно до коя нейна част?/, че да говори лично с " лекарите" ? "Лекарите" - не са 2 или 5, те са няколко стотин. Дори едва 20 % от тях да са били в момента на работа, няма как да са дали ТЕ ТОЧНО отговора, какъвто и да е той. Така че това не може да е съвсем вярно. Това е мълва тип ЕЖК.

#10 Kenny McCormick 23.09.2017 в 18:59:16

"Явно си или чест клиент или работиш там щом си толкова запознат." - клиенти, бате, има у Кауфланда и у Лидъла. В Пирогов има пациенти. "Занчи от твоята логика - ако си вече там - ОК, ти си важен - другите да мрат." - ми ако ти си там и си на мястото на "аз съм вече там", нема да ти е много ОК ти да мреш, а други да живеят. Ама не си допирал до там, види се. Не ти го пожелавам в никакъв случай! "Никой тук не претендира..." "Просто обаче смятаме че може да е и по-добре" - хем не претендирате, хем знаете кое е по-добре. То Ганя все знае, че талпата не трябва да се държи така, ами иначе. То иначе няма да е Ганя де... "лекарите които са информирани да вземат някакво отношение а не да кажат "не можем да излизаме - обадете се на 112" - ти прочете ли какво съм писал, или просто реши да плякаш букви? Вземи ти решение, бе, Айнщайн, на 20 чакащи пред кабинета, пред ТВОЯ кабинет. Стани и излез от този кабинет, зае*и 20 чакащи, за да помогнеш на един някъде си. Евала, Хипократе, шапка ше ти свалиме. "Звучи смешно и несериозно - те да не са ученици?" - не, просто там е такава лудница, която ти пожелавам да не виждаш. За ученици не е гледка хич. "Като всичко в нашето общество има пълен нихилизъм щом няма лична изгода." - иди и го кажи на хората, които шият и наместват мангалките, дето се пробват да се самоубият, скачайки от първия етаж. Иди и им кажи, че има лична изгода от това. Ама ме викни да снимам, че ми е интересно. "Индикация е и че сега дискутираме това." - индикация е, че няколко глезени бебчета, за които сигурно и счупен нокът е травма, седите и дискутирате болница, в която спасяват животи и гледат черва, изсипани на линолеума, на живо ежечасно. Дискутирате болница, дето оня, който не му били помогнали, им е филмче на Дисни в сравнение с това, с което се борят ежедневно. "Индикация е че все пак има реакция на нещо което изглежда неправилно." - силно се моля, братле, да не попадаш в ситуация, дето да ти изглежда супер правилно да помогнат първо на тебе, а не да търчат по паважа докторите.

#12 Виктория Пенелопова 07 24.09.2017 в 21:12:01

Само като чуя/прочета, че някой писач/чиновник се позовава на Хипократовата клетва и направо ми призлява. Що, бе, Авторе, тия дето не са се клели не трябва ли съвестно да се вършат работата?? Журналята например? Много е хубаво, че мнозинството от форума разбират, че правилата и дисциплината правят медицината медицина. И че такива като пикси-микси-фикси просто са прекалили с гледането на докторски сериали. Като напр., как новият директор на болницата от Откраднат живот си зашива сам раната, точно като Рамбо. Да се смееш ли, да плачеш ли?!

#13 pixie 24.09.2017 в 22:51:18

Виктория, Последният ти коментар звучи като детинско заяждане и е проява на лош вкус.

#14 rare case 25.09.2017 в 09:36:56

Пикси, понякога човек трябва да преглътне и да се загледа в себе си, а не да обвнява околните, когато не го харесват. Естествено, че правилата в медицината са важни. И това не е бюрокрация, както авторът се мъчи да изкара.

#15 pixie 25.09.2017 в 11:19:32

rare case, не страдам от това, че някой не ме харесва, няма как на всички да се нравя. И не поствам коментари, за да се харесам на някого, най-малкото на Виктория или на теб. Единственото, което се налага да преглътна в случая е нейния злобен коментар. Аз не обиждам останалите във форума и затова го намирам за проява на лош вкус от човек очевидно с образование и претенции. Освен това имам мнение и правото на такова, и просто го изказвам. Всеки има право аргументирано да представи своето. И дори да се зароди разгорещен спор, той би трябвало да остане в рамките на добрия тон.

#16 dedo adji 25.09.2017 в 12:12:53

Пикси, винаги съм харесвал изисканите ти маниери. Обаче си сбъркала сайта, в който да се придържаш към добрия тон. Случаят наистина е в зоната на здрача, трудно е да се отсъди. Но пък има много медицински персонал, който се отнася към пациентите и работата си чиновнически. Всички сме ги срещали. И никаква клетва не може да направи от чиновника човек. Има някои от тях направо за бой. Но циганите бият не тях.

#17 pixie 25.09.2017 в 13:32:33

Dedo, В който и сайт да коментирам, се опитвам да спазвам добрия тон. Тук повечето коментиращи в повечето случаи го правят и е дразнещо, когато не се случва така. В такива случаи просто изоставям дискусията. Да, нищо няма да променим или решим с коментарите си, просто изказваме мнения и спорим. Нека е цивилизовано, това ми беше идеята.

#18 straight 27.09.2017 в 01:51:41

Нормативните разпоредби не (могат да) стоят над основната задача на една болница и мед. персонал, който работи там. Първостепенна задача е да се спаси живота на пострадал. В тази (а и други) спешни болници работят повече от един екип. Така напр, ако има кардиак арест в самата болница, кой се отзовава? Има екип, най-често от интензивното отделение (реанимацията). В работно време има поне 2 екипа в реанимацията, така че дори единият да бъде извикан по спешност, остава вторият. Има и анестезиолози от операционната, както и разни шефове, които основно се мотаят и имат срещи по цял ден. Достатъчно е от спешният кабинет да проверят за какво става дума и да извикат екип от реанимацията. Изобщо, решение има и то не е особено сложно. Нооо.. няма организация и, най-вече, няма човещина. Тотална незаинтересованост, както впрочем, е навсякъде в България, от върха на властта до обикновения човек. А иначе, за всяко идиотско деяние винаги може да се намери философско оправдание.

Новините

Най-четените