Паркирай трудно

Традиционно, преди да се отдадат на заслужена почивка - 10 дни за Великден, депутатите отчитат някое гениално законотворчество за възмездие на обществото. Този път те решиха глобата за паркиране да скочи 10 пъти - от 20 на 200 лева, специално за тротоари, зелени площи и детски градини.

Да, паркирането там е ужасно, пречи на всички останали и е видимо неприятно. Но с такова бързо законодателство проблемите няма да се решат, а просто ще се преместят от едни глави на други.

В „синя" и „зелена" зона толеранс няма - всички знаем, че е въпрос на минути да ти вдигнат колата. Извън зоните цари истинска парко-вакханалия и всеки спира където поиска - един върху друг, долепени, на завои, пред входове и гаражи, колите се трупат поради липсата на елементарна инфраструктура и жилищно планиране.

Да не говорим, че под „зелена площ" се разбира буквално всичко, а тротоарите понякога не се виждат с просто око.

Депутатите обаче се отчетоха с едно добро дело, те раздават справедливост, защото пазят тротоарите и градинките за майки с деца и пенсионери.

Обаче, щом са казали А, нека уважаемите депутати кажат Б, В и нататък до края, защото азбучната истина е, че в България никой не се страхува от глоби, били те и 200 лева за неправително паркиране. Тези коли просто няма къде да се дянат, защото големите градове, особено София, са тесни като уличка в „Лозенец", която трябва да обходиш 15 пъти, докато намериш къде да си оставиш колата.

Така че тази мярка само ще стимулира корупцията, която и без това прояде всичко - от шофьорските изпити до техническите проверки на автомобилите. Апропо, заради това всеки ден загиват хора.

#1 d0ni 08.04.2015 в 16:21:42

Авторе, нещо не ти се разбира мисълта. Аз съм дал към 50 000лв за да имам два гаража - за мен и за жена ми. Защо държавата да мисли къде да имаш да паркираш? Парко-мястото не ти е гарантирано по конститутиция. Ако имаш бизнес идея - теглиш заем, строиш подземен паркинг и печелиш. Ама с моите данъци да ти строят паркинг, където да си паркираш трошката - не става.

#2 Xaoc 08.04.2015 в 17:55:15

Дони, заради чугунени тикви като теб сме на това дередже. Колко българи могат да извадят 50000лв за гаражи???

#4 veselavesela 08.04.2015 в 18:59:59

Във всяка нормална държава има общински или държавни паркинги - подземни, надземни...всякакви. Крайно време е да инвестират в такива.

#6 тъп 08.04.2015 в 22:54:40

никой не е длъжен да осигурява паркоместа за всяка трошка!!! като си купуваш кола, мислиш за ВСИЧКИ разходи свързани с нея, вкл. паркирането. който не му харесва - бегом обратно на село. а нраушилите който и да е закон, да си плащат. ама че довод - ще увеличи корупцията. както се научиха на колани и зебри, така и на паркиране!!!

#8 d0ni 08.04.2015 в 23:38:58

Хем нямате пари за платен паркинг/гараж, хем искате да те карате автомобил. Ами не става така, автомобилът е скъпо удоволствие. Който няма пари - ползва градския транспорт+таксита - излиза по-евтино от покупката и поддръжката на нормален автомобил (не визирам 20 годишни кочини на метан). И както казах ,конституцията на държавата не гарантира паркоместа на всеки с кола :-) И аз бих искал комунистите като са строили тези огромни блокове да бяха предвидили места за паркиране за всички, но уви.

#9 Ролинс 09.04.2015 в 01:47:26

Ако искаш да се съобразяваш по-малко с коли и търсене на паркоместа, не живей в центъра на София. Ако искаш още по-малко да се съобразяваш с горните, живей на село или в някой по-малък град. Ако пък съвсем не искаш да се съобразяваш с никого, живей в гората. Чувам че има вече села-призраци с по един жител. Това е цената да живееш в общество - трябва да се спазват правила и нарушителите да се санкционират. Коментарите по-долу (освен този на _дони) са безсмислени и всички започват по типичния нахален начин с "някой ми е длъжен на мен".

#12 Мунчо 09.04.2015 в 10:07:52

Абе, хавтомобилистите, вие ако вземете, че се замогнете някой ден и си купите я хеликоптер я самолет, я пък яхта, сигурно ще мрънкате, че общината не ви е осигурила хангар и док, а?

#14 *666* 09.04.2015 в 13:57:26

До уважаемият автор. Първо - зелени площи са строго регламентирани участъци, със съответният план за това. Обикновеено са със зелен гвят. Съществуват обикновено в по-големите градове, както и в централните части на по-малките и селата. Поляните и синурите между нивите и лозята не се считат за такива и за там законът не важи - там може да се паркира. Тротоарите вече не се виждат с просто око, защото тези, които поописаният по-горе начин не желаят да паркират дойдоха в София, Варна, Бургас и направиха с каруците си структурата както е по родните им места. После - в България много хора се страхуват от глоби. Особено, ако са в такива размери и се събират от общините, а и държавата ако иска може да ги събира, ама в държавата безхаберието е в пъти по-голямо, отколкото в общините? Много пъти съм обяснявал как това може да стане, а и във Варна отдавна му намериха цаката. Проблемът е, че до сега с 20-те лева на никого не му пукаше, ама сега с 200-та на много хора ще им пука. Отделно, дето при желание, може напълно да се избегне човешкият фактор при наказване на нарушителите - автоматично видеозаснимане и издаване на електронен фиш. Така е в Москва и Санкт Петербург. ---------------------------------------------------------------- Тези коли просто няма къде да се дянат, защото големите градове, особено София, са тесни като уличка в „Лозенец", която трябва да обходиш 15 пъти, докато намериш къде да си оставиш колата. ----------------------------------------------------------------- Защо да няма? На село място за паркиране колкото си искаш! Може в нивата, може на пполяната, може на синура, може до обора на баща ти, може до курника на майка ти, може до кочината на чичо ти. Няма нужда да обикаляш по 15 пъти като в "Лозенец".

#15 *666* 09.04.2015 в 14:02:47

Мунчо Туй, дето го описваш няма да стане, ама ми е интересно, ако 80-те % от тях решат да си заменят колите с транспорта на родовете си, държавата в центъра на града и по местоживеенето им обори ли трябва да им построи. мног ще ми хареса, ред коневръзи пред народното събрание. А за хангарите - то и сега биха ревнали, че държавата трябва да им ги осигури в центъра на големите градове. все още не са започнали да използват тракторите и комбайните за придвижване...

#16 *666* 09.04.2015 в 14:11:22

Marin Georgiev За какво са платените паркинги, като си има достатъчно безплатни. Да не говорим, колко много безплатно място за паркиране има. Проблемът, с липсата на места за паркиране се създаде от Жельо Желев през 1991 г., когато премахна жителството.

#17 Astarot 09.04.2015 в 14:43:02

Да налагаш санкции без да предлагаш алтернатива е абсолютен дебилизъм. Създава допълнителни предпоставки за хората да продължават да не си плащат актовете... А доводите "продайте си колите и идете на село" са долу-горе толкова валидни като "като ви пречат колите, ходете да гледате овце в планината". Законът не е само за централните части на града, където е нормално да има по-строги правила за паркиране, синьо-зелено-пембени зони и т.н. Още повече, че в София наистина има метро и е много по-удобно да се ползва. Но засягат и кварталите, където наистина няма място за толкова автомобили, а хората, живеещи там все някъде трябва да ги паркират. По тая логика, 200 паяка за 1 ден могат да опразнят половин квартал на голям град със законово основание. Лично аз където живея, по чудо има достатъчно парко-места, което е абсолютно изключение в сравнение с 90% от жилищните места във Варна. И тези хора какво да правят?

#18 Astarot 09.04.2015 в 14:46:28

*666* | 09.04.201514:11 Айде, още един луд... Жителството ти било виновно. Щото дядо ти и баба ти на теб са 18-то поколение от Лозенец... Цяла Европа премахна ограниченията върху свободното придвижване на хората, на него жителството му е мъката... Ебаси, как не са се сетили лондончани? Или парижани... Сега нямаше да имат такива проблеми с малцинствата и с емигрантите.

#19 aaa 09.04.2015 в 14:50:47

Нали никой не си мисли, че някой е длъжен или пък, че има възможност да има осигурено паркомясто за колите на всички на всяко място и то да ни чака свободно винаги и навсякъде и по възможност да струва 0,50 ст. на ден?!?

#20 abductor 09.04.2015 в 15:06:55

Астарот, брат, ниса ядосвай на Сатаната, той е все пак наследника на Ончо в ролята на форумен дебил. Майка му на село още пасе овцете, ама той - върла гражданя, жителство му се прищяло Пуста градска аристокрация...

#21 *666* 09.04.2015 в 15:33:17

Astarot Не са, ама са от центъра на Варна. От времето, когато Лозенец е бил само поляни от Софийското равно поле. Разликата между селото и града е, че в града има улици за автомобилите и тротоари за пешеходците. както и зелени площи за осигуряването на кислород и за красота. И за трите дадената община осигурява средства за построяването и поддръжката им. За зелените площи на село общините не осигуряват средства, освен за градинката на мегданя.Тротоари има и на село, но там те не се използват по предназначение. И за това, не може някой да дойде в града и да унищожава безнаказано съграденото и поддържано с години, защото имал значка на ревера "Никуй ни мой мъ върнъ у селу!" като нямаш къде да паркиргаш каруцата - продаваш я и се качваш на велосипеда, автобуса, таксито. Както е в Белгия, Холандия, Германия, Австрия. А иди в Германия си курдисай каруцата в някоя зелена площ, пък да видим какво ще ти се случи... И после се чудите, защо в Германия всичко било зелено и красиво, защо тротоарите им не били разбити и кални...

Новините

Най-четените