Крачка напред, три назад и "у лево"

Има дни, в които здравият човешки разум отказва да обработи новините от българската политика. От онези чудесни дни, в които не знаеш чай ли да си направиш или да се обесиш.

Да се посмееш ли на дебелашкия хумор на Валери Симеонов или да се засрамиш, когато вицепремиерът на Република България нарича 36-годишна евродепутатка от Германия "зелена джихадистка", "нагла и самонадеяна особа", "със самочувствие на добре платен командирован сюнетчия"?

Да го възнаградиш ли с презрението, което заслужава всяка дива простотия от улицата? Да махнеш ли с ръка, когато каруцарският език се легитимира като държавническо поведение?

Или може би е редно да си дадем сметка, че след 30 години децата на децата ни ще изучават творчеството на Валери Симеонов - строител на Съвременна България, останал в историята с призива си да експулсира гражданин на ЕС "с камионетка през Капъкуле" и с дърпането на мукавен сак от ръцете на турска пенсионерка пред заставата на "Капитан Андреево".

Не е ли късно за превъзпитание? Какво превъзпитание в държавата, в която всичко е лично, а "елитният" политически спор се води на нивото на унизителни каламбури с малки имена.

"Що за име е Ска?!", се зачудил човекът, известен в зевзешкия форумен фолклор със злобното прозвище "Далавери" - анаграма, производна от личното му име. Лидерът на парламентарното мнозинство беше наречен "Бай Х*й" от депутат в национален ефир. Парламентарното мнозинството нарича лидера на опозицията "Госпожа Лъжа". Тиквата, Фуражката, Чехльо, Бялата Златка - тези любезности са придобили такава публичност, че предизвикват незабавна асоциация дори у най-възпитаните и безпристрастни наблюдатели.

Някъде там, отвъд цинизмите в позицията на НФСБ, вероятно се крие легитимен въпрос: когато политическо лице се ангажира с протест в чужда държава, кого представлява?

Въпросът обаче е и колко "чужд" е националният политически дебат за евродепутат, член на наднационалния Европейски парламент - институция, чиято юрисдикция България признава и в която изпраща свои делегати.

Ако българинът Ангел Джамбазки има право да осъди остро анти-македонските демонстрации в Гърция, има ли право германката Ска Келер да подкрепи "зелените" протести в България?

Впрочем, важи ли възмущението на Симеонов и спрямо коалиционните му партньори от "Атака", които развяваха руски трикольори в центъра на София и свалиха знамето на ЕС от пилон пред НДК в присъствието на руския депутат Николай Валуев през 2016? Видяхте ли протестна нота на НФСБ до Външно министерство с нареждане незабавно да експулсират боксьора в надуваема лодка до Сочи?

Нито един от тези въпроси няма да получи отговор, защото не това е целта на провокацията.

Крачка напред, три назад и "у лево" - това е пътят, по който Валери Симеонов сам избра да върви. Път, който не води никъде.

Изборът на публично поведение си е личен, но отговорността за посоката на обществения живот е и на всеки, който все още пази здравия си разум и отказва да асимилира подобен род политически абсурди.

Рано или късно ще дойде момент за равносметка, в който ще се чудим как можахме да допуснем вулгарността и гьонсуратлъкът на власт.

Както е казано: смелост без разум е беля, но разум без смелост е направо дивотия.

#1 follow_the_cash_flow 10.02.2018 в 12:35:52

Национализмът, дори и примесен с простащина и безпринципност, дори и спондириран от кремъл (ако ориемем, че атака и акцията със знамето на ЕС е това), са нужен и ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН коректив. Докато не научим нещо, което можем да пропуснем. Има опасност от социалистическата тоталитарна система да ореминем към неолибералната такава, БЕЗ да се баумим да сме граждани. ------ Ние НЕ СМЕ европейски ПОДАННИЦИ! Ние не приемаме безусловно никакви директиви отгоре. Брюксел не е Москва. ЕК и европейския парламент не са КПСС, макар че у т.нар. 'прогресивни' умни и красиви се наблюдава такова сантиментално припознаване и сгушване под крилцето на партията майка. Слава богу, вече има достатъчно умни и красиви, млади интелектуалци, които са стъпили на земята с едни по-реалистични позиции. Ние ДЕБАТИРАМЕ ВСИЧКИ спуснати директиви. Нещо повече - никой не може да забранява да ИНИЦИИРАМЕ директиви, като се допускат ВСЯКАКВИ предложения. Плурализмът и демокрацията са единствената норма и законодател, а политкоректността е само мода и временно състояние на нещата. Така че - НИЕ РЕШАВАМЕ каква е европа. Ако не можем да убедим европейците на глобално ниво, ПРИЛАГАМЕ каквото локалната общественост смята за правилно на локално ниво.

#2 Виктория Пенелопова 07 10.02.2018 в 13:02:04

Кои сте ВИЕ, бе Кеш?? Като те чета, не си стъпил много здраво на земята.

#3 follow_the_cash_flow 10.02.2018 в 13:21:41

Мнозинството, което става по образовано и формира гражданското общество. Поради географски и исторически исобености, се оказва ме въороснито мнозинство е леко консервативно и леко националистически. Болшинството от НПО хрантутниците се борят за това, то да не е представено. А ти явно се възприемаш като поданничка на ЕС. Аз се възприемам като гражданин, който има право да промотира своя начин на виждане на нещата. И може да намери съмишленици за позициите си, или поне за някои от тях, във всяка ЕС държава. Каква е европа не се налага отгоре. Решава се тук, сега и на място, от отделните европейци.

#4 VK 10.02.2018 в 13:22:20

Въпросът обаче е и колко "чужд" е националният политически дебат за евродепутат, член на наднационалния Европейски парламент..... ___________________________ Въпросът е, че не Европейския парламент дава мнение по темата. а някаква персона с лично мнение. Нека не смесваме нещата. А личното мнение на всякакви екотерористи може да вълнува "един файтон и Со" , ама едва ли е нещо, което има смисъл, освен в някаква изкривена посока. И вече почва да ми писва от този рев за 103 дървета, че щели да секат. Че то 100 пъти по толкова се секат само при санитарна сеч! Изобщо всякакви зелени протести са не за природа и екология, както се рекламират, ама за едни зелени пари най-вече. И да , обидите в позицията на НФСБ са недопустими не само за евродепутат, а за всеки човек, но като смисъл е правилна, поне според мен.

#5 dedo adji 10.02.2018 в 13:57:49

Ама Дияна имала и здрав човешки разум? Изпълнен с инструктажа на НПО, тоя разум отказвал да възприеме думите на Симеонов. От всички думи, нецензурно звучи само "сюнетчия". Но не е не на място, като се има предвид, че образованието на Ска-та е турско ислямси или ислямско турски науки в турски университет. Европейка, та дрънка. Турците не са стигнали до германия и затова в немския език я няма българската дума "потурнак". (няма я и в речника на кафенето, подчертава я с червено) Но й отива. Като потурчените си е сменила името, от ФранциСка на Ска. Не знам дали в хорариума й е влизало сюнетчийство, но то е част от науките, които е изучавала. По-прилично ли е "ибрикчийство"? Че е добре платена е извън всчко съмнение. По мои сведения един евро дупе дат разполага с 35 000 евра месечно. Не претендирам, който е по-добре осведомен да ме поправи. Нагло е да диктуваш на (уж) суверенно правителство. Българското правителство все още се отчита (официално) само пред българския парламент. Бойко преди години мънкаше "Как ще се оправдавам пред Брюксел", но напоследък проявява зачатъци на гръбнак. Зелена джихадистка. Лъжа ли е? Тя сама се кичи със зеления цвят, а най-върлите зелени малко се различават от джихадистите. Някои не се гнусят и от бомбени атентати, засега сто пъти по-малко от ислямските джихадисти. Какво следва? Симеонов да бъде изправен пред съд за език на омразата. Въпросът е само кой да сезира съда - Дияна или Ска. Да се разберат помежду си. Вероятно ще го осъдят, но колкото и да е мъчно на Диянка, Ска и НПО-тата, патриотите вече не могат да се пренебрегват. Или, както казваше една моя умна и красива приятелка, да им правят игнор. Тъй като е учила в Анадола, Ска-та ще разбере, като й кажат "Ай сиктир бурда тепегьоз кадън" Ако е забравила турския, да й го кажем на родния" Lecken Sie sich am haariger Arsch, ungnaedige Frau" Стоп, грешка, на немски задължително се прибавя Bitte.

#6 dedo adji 10.02.2018 в 14:32:13

Явно зелените наистина много прекаляват, щом вече и ВиК не агитира да се уволни Валери Симеонов а НФСБ да се пратят да чукат камъни. Добре дошъл между нас, ВиК. А обиди няма. Има една несъответстваща дума, всички останали са верни на 100%. Може да не звучат изящно, но изящният език в политиката е останал във времето на покойната кралица Виктория. Даже и тогава, попадали са ми някои думи на Дизраели за Гладстон и на Гладстон за Дизраели, които Диянка би класифицирала като "език на омразата". Що се отнася до дърветата, десетки дървета се изсичат всеки Божи ден от цигани бракониери. Но няма да видите лицемерните зелени и еврогейски НПОшки в опит да ги спрат. Даже скачат в тяхна защита в редките случаи, когато конфискуват каруцата и коня на някой мангал.

#7 VK 10.02.2018 в 15:21:29

Добре дошъл между нас... ___________________ Кои вас ? Ако ме причисляваш към патреотите - в грешка си И да - нямам против да ходат да чукат камъни. Таа сбирщина "орел рак и щука, все ченгета" не ми е по вкуса. А че нещо казали и то съвпада с моето мнение, не значи, че съм им станал фен. Голем мерак да се вкарват хората в некви "отбори" ... Е, не съм от вашия

#8 dedo adji 10.02.2018 в 15:43:49

Ей, ама ти от майтап не разбираш, бе ибрикчи. За чий си ни в отбора? На патриотите ибрикчии не ни трябват, за патреотите, не знам, питай тях. И си мечтай шорош да те назначи надзирател на командата по камъните.

#9 boian 10.02.2018 в 20:33:15

Че Симеонов си е простак, простак си е. Ама това не пречи да е прав за ската.

#10 boian 10.02.2018 в 20:33:46

Че Симеонов си е простак, простак си е. Ама това не пречи да е прав за ската.

#11 AlahAkbar 10.02.2018 в 21:17:58

Бях забравил, че малоумния дъртак верно гласува за тия подчовеци патреОтите масковски...

#12 follow_the_cash_flow 11.02.2018 в 09:03:46

Най-големия проблем на симеонов и др. патриоти е един: - има опасност да изтъргува принципите си и вота на хората, които са го подкрепили. Това се очаква да стане във връзка с истанбулската К., под натиска на герб, които пък са натиснати някъде отвън. Ама така е при представителната демокрация. Имаш право да делегираш власт на някого, и до там. От там... той може да си прави каквото иска. За справка - от 89 година насам - нито един политик в затвора за корупция.

#13 follow_the_cash_flow 11.02.2018 в 09:16:14

Та ние можем да формираме европа, можем дори да предизвикаме преразглеждане на наложени от НПО еничери и скритите им господари политики. Преразглеждане, шум и фокус, до степен да убедиме другите, че не са прави. Но костеливия балкански характер включва голяма доза интересчийство и корупция. За простащината - да експулсираме еди кой си до еди къде си, хвърлено като празни думи, е нещо напълно легитимно в условията на демокрация и плурализъм. Аз предпочитам да живея сред свободни простаци, а не сред проститутки на политкоректността. Проблема е, когато тези свободни простаци се окажат двулични лицемери... Удар в гърба. А политкоректните проститутки са ясни - те винаги и всякога заслужават само презрение. Плюс това, нали се уточнихме, че съдържанието на политкоректността е нещо флуидно, според модата и конюктурата?? А истинския стожер винаги трябва да е демокрацията и плурализма.

#14 sim4o 11.02.2018 в 10:23:40

Тая Дияна яко малоумна.. Евала на Кафенцето, че ни запознава с вижданията на всякакви чудаци ..

#15 AlahAkbar 11.02.2018 в 10:54:26

Ало, втечненото мозъчно съдържание, ако не си забелязал, патреОтите не спират да търгуват с настоящето си положение, защото не се знае колко малоумници ще ги подкрепят наследващите избори. Ти и и миризливия старчок сте неспасяем случай де.

Новините

Най-четените