Кристо не е Христо

Най-хубавото в първата изложба на Христо Явашев - Кристо е, че 80-годишният художник не дойде в България. И по-добре. Защото призивите за бойкот, които заплюха дългоочакваната експозиция в Градската художествена галерия, не просто са обида от дребни хорица за един световен артист.

Те буквално щяха да върнат Кристо там, откъдето е избягал.

В обществото на отрицанието, където авторитетите се кастрират, така че да бъдат грешни, виновни и нещастни като всички останали. На нивото на посредствеността, където художниците рисуват само четки и боички. В държавата, която още позволява на кадри от номенклатурата да определят културната й политика - и не само.

Сега Кристо е низвергнат, също както бе низвергнат, бягайки от комунистическия режим през 1957-ма година, защото не искаше да е като всички останали. Видите ли, той е предател, отрекъл се е от Родината и най-скандалното - отказва да говори на български език. Следователно Кристо не заслужавал уважение.

Сериозно ли?

Да се разберем - ако Кристо беше останал, днес щяхме да го гледаме в Музея за социалистическото изкуство. Ако не беше избягал, нямаше да е „Кристо и Жан-Клод", както се самоопределя след смъртта на съпругата, музата и най-важния двигател в 50-годишната му кариера, която изобщо не е приключила.

Щеше да е „Заслужил артист" на Народна република България, а не световноизвестен творец, с поразителен мащаб на действие и развинтена фантазия. Щеше да рисува портрети на Ленин и Живков по канон, а не да опакова Райхстага, да строи най-голяма пирамида от петролни барели в Сахара или да кани италианци на разходка по вода.

Ама художник ли е това?

Кристо не работи с рамки, защото няма рамки. Негово изкуство не е за пипане, дори и за гледане не е, защото е временно. Платната се събират, инсталациите се разглобяват. Нищо не остава и не се продава. Остават снимките, скиците и филмите, които Кристо е подбрал да покаже на жадната българска публика, защото вярваме, че има такава.

Вярваме, че има хора, които не приемат дивия националистически популизъм да се отречеш от един от най-големите живи артисти в света, защото е „можещ", но не е „наш".

#1 vanko 16.09.2015 в 20:05:02

За мен написаното е низ от глупости. Ако ще и марсианец да е, пак ще имам същото мнение - неосъществен склададжия с притеснително развинтена фантазия. Аз виждам нещата така! Ще се опитам да резюмирам останалите простотии: "Някакъв си Христо се отрича от родината си, цял живот прави някакви безсмислени и неразбираеми за нормален човек "произведения", не желае да дойде на своята изложба, но ние ТРЯБВА да го харесваме, да го величаем и да му целуваме върховете на обувките (както вече се досещате - от дистанция, мислено), ЗАЩОТО БИЛ СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН..." Логика??? Татее, кой чука... Вероятно някои реакции по въпроса са по-емоционални, по-грубо обосновани и обременени от по-крайни лични възгледи, но всички, в някаква степен, имат своите основания. Жадувайте го, изпийте го до дъно... Само не ни казвайте как да мислим и какво.

#2 Дракон с кисело зеле 16.09.2015 в 20:48:44

Ъ, аз ли се бъркам нещо? На този "художник" творчеството му не беше ли да опакова сгради с гигантски презервативи? Хайде стига сме ги възхвалявали такива...

#3 Шебек Хасан 16.09.2015 в 21:56:41

Въпроса изобщо не е в това, че бил избягал. Много свестни хора също са избягали от комунизма, обаче не съм чул някой от тях с такова настървение и омраза да се отрича от корените си и дори да не иска да говори български и да се среща с българи. Това за мен е необяснимо, защото каквото и да се е случило с този човек, не може цял народ да му е виновен. Колкото и гениален артист да е, той е също така и един безроден психопат. И не го "оплювам". Просто изразявам безразличието си и съжалението си към Христо, защото едно дърво без корен винаги загнива по някакъв начин.

#4 Виктория Пенелопова 07 16.09.2015 в 22:34:25

Ау, и Кристо отлюспиха. БЪЛГАРИ, ЮНАЦИ.......ТЪПАЦИ....

#5 паяка 16.09.2015 в 23:24:45

Колко трябва да си пристрастен към лизането на гъзове и да харесваш собствената си оплюта мутра с ''висшочайща'' плюнка, за да се гърчиш и хлъзгаш блюдолизно в орбитата около този , който те ненавижда, гнуси се от теб, не желае да те чуе и види, камоли да диша един и същи въздух с теб, а ?

#6 dedo adji 17.09.2015 в 00:36:10

Не ми разбира главата от изкуство и ще се въздържа да давам оценки дали е гений или опаковач. Съгласен съм с Цветана Василева, че е по-добре, че е решил да не идва в България. По-добре за България - на него не му пука. А щом отказва да говори български за какво ни е тук? Интересно на какъв език говори с брат си? За сравнение, Силвия Вартан, която няма повече основания да обича политбюро, след 30 години отсъствие говореше чист български с умиление.

#11 strawsPulledAtRandom 17.09.2015 в 10:59:25

"...Вярваме, че има хора, които не приемат дивия националистически популизъм да се отречеш от един от най-големите живи артисти в света, защото е „можещ", но не е „наш"..." Престанете да му се слагате. Ние не сме се отрекли от него. Точно обратното - той се е отрекъл многократно от България. И то не от комунистическия режим, а точно от България. Сега за пореден път показва, че не иска да има нищо общо с нас... а може би точно с мазните слагачи. А те си мислят, че не идва заради хората, които не разбират изкуството му (между другото, и аз съм от тях). Колко поза и парвенющина. Той поне има минимално основание да се надува, но вие, слагачите, на какво основание раздавате присъди? На мен изкуството му не ми харесва, не ми харесва и Кристо като личност. Имам право на лично мнение, нали? Щото ако кажете и думичка срещу Джорджано например, попадате в очертанията на група "нехаресващи", която сами създавате и размахвате.

#12 dedo adji 17.09.2015 в 11:36:43

Макароне, съвсем си се изкривил с тия исторически екскурзии. Защо не наричаме бай Ганю предател? Защото не е. Бай Ганю е отрицание на някои високохуманни европейски постулати (които самите европейци нарушават на път и под път, без да им мигне окото, когато имат интерес) Но той никога не ги е приемал за свои, тъй че не може да бъде предател. Дай сведение отккъде извади, че братя Миладинови са отричали българския си произход. Тогава не е имало македонска "нация". Тяхното дело е сборникът "БЪЛГАРСКИ народни песни от Македония". За това дело се изучават в училище и за него са умъртвени от гръцкото духовенство. За Асен Йорданов до 1989 г. не се чуваше нищо. След това съм чел само хвалебствия за големия му принос в авиацията. И не съм чувал да се е отричал от българския си произход. Ако партията го е обявила за изменник на родината си е останало за вътрешнопартийна употреба. Същото важи и за Кристо. Ако в далечната 1957 година политбюро го е обявило за предател, целият български народ знаеше много добре, че е предател на политбюро, не на България, и никой освен най-надъханите партийци не вярваше на подобни етикети. Ако е обиден на политбюро, с какво го е обидила България? Ако тя е малка за неговите мащаби никой не му се сърди, че е избрал целия свят за поле за изява. Между другото, първото, което прочетох за Cristo преди повече от 30 години съдържаше bulgarian born. Ako Cristo от света е решил да затрие Христо Явашев от Габрово, това си е негов избор и никой няма право да му се меси. Пак ще попитам: На какъв език говори с брат си?

#18 паяка 17.09.2015 в 12:31:50

Погледни ме с едното око, за да те погледна с двете.

#19 dedo adji 17.09.2015 в 13:10:50

Макароне, вече се нави на архимедова спирала. С колики. Никой не оценява или обезценява труда и творчеството на Кристо. Тук говорим за отношението му към страната и хората, където се е родил, израсъл и оформил като личност. Защото никой не може да заличи първите 2 х 7 години, а той е напуснал на повече от 3 х 7. И след като станал световно известен заявило на всеослушание, че не дължи нищо на България. Добре. България му дължи още по-малко. Иди на изложбата. Да си направите там сбор и преглед на глобалистичните послушници, които плюете "дивия националистически популизъм". Само не забравяйте една дребна подробност. Кристо е световно признат и може да се отрича от всичко и от всички. А вие сте световно неизвестни. И при пръв удобен случай ще ви припомнят калните цървули на дядо ви.

#22 Дракон с кисело зеле 17.09.2015 в 14:09:07

Никой не оценява или обезценява труда и творчеството на Кристо. --- А, аз го направих. За мен този човек не е никакъв художник. Опаковането на сгради в найлон не е изкуство. Евала, че прави пари с някакви абсолютно безсмислени действия, но дето това наистина го поставя на едно ниво с Джорджано. Само дето Кристо печели по-добре.

#23 Дракон с кисело зеле 17.09.2015 в 14:12:22

(Допуснах малоумна грешка. Въведете опция за редактиране на коментарите, моля.)

#24 Дара 17.09.2015 в 14:28:37

Всеки е роден някъде. Tова е едно от нещата , върху които нямаме никакъв контрол. Ако Кристо не иска да е българин, това си е негова работа. Но да се преструва , че не разбира български и да отказва да говори език, който знае, е инфантилно. Какво пък му е виновен българският език? Знанието на всеки език е едно богатство. Не можеш да бъден обиден на някой език. Или е обиден на българите? Oбиден е на всички, които са родени в държавата където и той е роден? Аз нищо лошо не съм му направила , както и повечето българи, много от които , впрочем, са родени след като той е напуснал станата. Аз не се гордея с това , че съм родена в България, но не се и срамувам. Нито се гордея че Кристо или който и да е е роден в България. Но ако някой се държи като че ли съм му изяла филията... Xайде стига! А колкото до `` Нищо не остава и не се продава`` Продава се и още как! Снимки, скици, че и картички и фанелки. А и портрети е рисувал . Така се е запознал с Жан Kлод - когато е бил нает да рисува портрет на баща и. Не че нещо лошо, но не ни внушавайте , че Aх! Kакво високо изкуство, не го правим за пари! Oт изкуство заради самото изкуство не се живее. Хората на изкуството се издържат с продажби. По света , искам да кажа.

#25 Шамито 17.09.2015 в 14:59:50

Всеки откачен има правото да се титулува за гений.За някого опаковката е изкуство.Въпрос на мащабност а не на творческо вдъхновение.Всеки с много пари може да засенчи Кристо но не и Пикасо или ДА Винчи.Кристо е българин с американско самосъзнание.Ами да си остане такъв–ние не се вълнуваме от неговите страдания вертерови.

#27 deowin 17.09.2015 в 19:38:20

>Евала, че прави пари с някакви абсолютно безсмислени действия, но дето това наистина го поставя на едно ниво с Джорджано. Само дето Кристо печели по-добре. Има известна разлика в това, че Джорджано надали ще го поканят да пее в Carnegie Hall, докато инсталацията "Портите" на Кристо в Central Park беше огромно събитие с гигантска публичност. От моя гледна точка тази разлика е качествена, не количествена. Тоест, според мен виждането, че Кристо просто прави повече пари, е много повече арогантно и цинично, отколкото отразяващо обективна реалност. Но, да, отлично разбрах, че не харесваш изкуството му. Може бе не би било зле да помислиш доколко твоят личен вкус е субективен и, евентуално, да ограничиш степента, до която се опитваш да го изкараш обективен и представителен за всички хора. Която, от моя гледна точка, в момента е комично висока.

Новините

Най-четените