Да превъртиш новините на лоста

Доскоро само Бойко Борисов можеше да победи стена на тенис, от днес Румен Радев вдигна нивото: успя да преъврти новините само с лост и опорна точка. "Още мога".

Кадрите от 360-градусовото коремно възлизане на президента в поделението на Спецчастите си струват публичното зрелище, дори само заради техниката "55-годишен мъж прави задно салто със закопчано сако".

Зрителите цъкат с език, зрителките въздишат и се надяват тайно, че семейният коалиционен партньор поне ще се сети да изтупа килима на висилката зад блока.

Не знаем дали в президентството се крие анонимен spin doctor или фотосесията е военнополева импровизация, но Румен Радев изглежда видимо доволен. А че имаше нужда от позитивни новини след злополучното гостуване на патриарх Кирил, в това спор няма.

От началото на мандата си Радев не беше изпадал в толкова слаба позиция. При това ударът не дойде от "беквокалите" на ГЕРБ, а от скъп руски гост.

Ако за Росен Плевнелиев беше висока чест да бъде обект на московските хули, за Радев едва ли можеше да има по-болезнен шамар от 5-минутния запис с патриаршеската проповед за "историческата правда и неблагодарния български елит".

Проблемът не беше само в монтажа, в който режисьорът бе отредил на Радев роля на гузен новобранец пред старшина. Проблемът е, че и в прокремълските медии се повториха личните критики към президента - в Москва остават с впечатление, че срамежливата му русофилия е камуфлаж, а иначе си остава лоялен на американската школовка.

Целуването на патриаршеската десница, концертите с балалайки в Народния театър и Шипченските чествания на фона на съчленени българо-руски трибагреници май не са били достатъчни.

Дали заради отложеното за след Председателството гостуване на Путин, дали заради неуспеха в затварянето на сделката за бойните самолети, дали поради трета и четвърта причина - още на първата година от мандата Радев настъпи руска мина.

Едноседмичната липса на ясна реакция след провокацията може да е била ход на тактическо отстъпление, но ослушването издаде неприятната изненада в президентството.

Сега Радев се върна на собствен терен със сцени на казармена задушевност, спонтанна пъргавина и челичени юмруци. Да послужи пред когото трябва.

Все пак една снимка казва повече от 1000 думи, особено когато думите ти идват със закъснение.

Физкултурата на властта винаги е била по-ценен управленски ресурс от всякакви декларации. Още като главен секретар на МВР Бойко Борисов обичаше да се снима на лежанките и гладиаторите, Иван Костов правеше гръбна преса на подиума в "Търси се", лекоатлетът Цветанов има практиката да измъчва кметове в слаба (електорална) форма с безкрайни кросове на местния стадион.

А говорителят на Путин обича да го хвали с това, че "чупи ръце с едно ръкостискане".

Ако активното мероприятие на патриарх Кирил е било само спаринг, не смеем да си помислим какво го чака Румен Радев при същинската среща с онзи "гост", на когото не можа да откаже покана.

#1 kaka 13.03.2018 в 17:42:05

Много злобарско, бе!

#2 Виктория Пенелопова 07 13.03.2018 в 18:45:31

Следващият път очаквам да чете цитати от Швейк, за да завърши казармения си облик. Един човек беше писал по повод Фейсбук-творчеството на президентшата "тъпо, тъпо, та вдлъбнато". Същата работа и с льотчика.

#3 dedo adji 13.03.2018 в 21:05:40

И на какво толкова се радвате, Диянке и Победке? На шамара, не по Радев, а по България ли? Патриаршеското сбогуване и бълвочът в руските медии по този повод е храчка в лицето на всеки българин, включително и във вашите. Президентът компенсира леко неуместното споменаване на нациите на войници, поданици на руската империя, сражавали се под знамето с двуглавия орел, с достойния отговор на патриарха. Стенограма може да не е водена, но записи не може да няма. И не президентът а премиерът поздрави по телефона премиерите на тия нации, като пропусна Грузия, Армения, Азербайджан, Беларус и Украйна, които не са от ЕС. Но руските храчки са по президента. Той, както и външната министърка предпочете достойното мълчание пред плачливото доказване, че не сме предатели. И отговори след седмица, през която нападките по него не спряха. Радев е в същото положение като целия български народ. Руснаците го обявяват за предател а 3/4 от българите го обявяват за русофил и руски агент. Също както обявяват българите за отстъпници, а европейците за троянски кон на Русия. И накрая, г-жа Деси може да е всичко, което казвате, не съм се интересуваал и нямам намерение, но все пак, президент на България е човекът й, а не тя. И не му личи да се води по женски акъл.

#4 deowin 13.03.2018 в 23:20:47

Принципно никак не одобрявам Радев, но в случая не ми се струва, че направи превъртането заради някаква евтина показност както обичат да правят всички останали изброени политици. По-скоро ми изглеждаше игриво и на шега, за което поне мога да го харесвам. Ако и да не е за каквото и да било друго..

#5 Dox 13.03.2018 в 23:27:47

Уважаеми, Предлагам на вашето внимание следния цитат: "Никой не обърна внимание на последните думи на руския патриарх, заснети на летището, в които президентът Радев се определя като: “интелигентен, православен, патриот на родината си”. Това бяха финалните думи на патриарх Кирил. Но те не носят сензация. Не са адресирани до целия български политически елит, а лично до президента Радев, а това трябва да се заглуши. И от руските либерални и казионни медии, и от българските обидени и възмутени журналисти и общественици – защо ли? Защо обидата от тона измести смисъла на думите? Защото те са верни: не размивайте руското в българската свобода!...България дарява духовната свобода на Русия през Х век, Русия връща жеста, дарявайки ни политическата свобода на 3 март 1878 г. Обща духовна и историческа съдба. Над конюнктури и идеологии, над обиди и огорчения. Без българското православие нямаше да има руско православие, без руската държава нямаше да я има третата българска държава." Това е от статия на доц.Дарина Григорова, преподавател в Историческия факултет на СУ "Св.Климент Охридски". Който желае, може да я прочете цялата тук: http://www.glasove.com/categories/komentari/news/treti-mart-obida-vsyaka-tuka-ostavete И още едно интервю с нея относно Истамбулската Конвенция: http://www.glasove.com/categories/intervyuta/news/darina-grigorova-socialniyat-pol-e-nadnacionalen-opit-za-obezobrazyavane-na-choveka

#6 dedo adji 14.03.2018 в 10:30:58

Доксе, стига си цитирал разни корифеи, бе. Ти нямаш ли собствено мнение?

#7 bfm 14.03.2018 в 10:49:32

Колкото и коремни да направи, лошото чувство си остава. Радев не направи необходимото, за да защити себе си и нацията от неоснователните нападки на един поп. Всичко останало е оправдание - Борисов бил благодарил по телефона, Радев бил казал еди-кво-си, но пък никой не го е чул... Дет се вика, колкото е да се въртиш, г@з@ все ще ти е отзад.

#8 dedo adji 14.03.2018 в 11:12:04

бафму, на времето не чувахме свободна Европа, спомни си защо. И сега по телевизията от верме на време се чува пиу-пиу. Без да ставам адвокат на Радев, не го харесват много хора с политическо и медийно влияние. А сливата на патриарха и руските теле сволочи се повториха много пъти.

#9 rare case 14.03.2018 в 11:33:11

Коремното е важно за всички фатмаци. За Президента е важно също. Строените подчинени го гледат с възторг. Червените бабички припадат. Народът си мисли за Гундяев.

#10 bfm 14.03.2018 в 11:36:14

Дядо Анджи, то е ясно, че през цялата ни история сме били нечия пионка. Дали на Византия, на Османците, на Райха или на Русия/СССР - все тая. Ама айде стига вече. Не знам дали е въможно България да бъде уважавана, но докато не започнем сами - себе си да уважаваме, все ще ни подритват.

#11 Winora 14.03.2018 в 12:12:51

Цяла нощ се въртях в леглото и се опитвах да си представя, как Б.Б. прави коремното. Не можах. Както и не видях задното салто със закопачно сако на президента. Сори, Диянче. Все пак е добре, можеше да напишеш "лупинг" или "тоно".

#12 rare case 14.03.2018 в 12:42:24

Елементарно, Уинона, много елементарно.

#13 maznislav 14.03.2018 в 17:38:16

Човека направи едно коремно и журналята се подмокриха

#14 Виктория Пенелопова 07 14.03.2018 в 18:06:08

Резидентът Чък Норис - той не се върти на лоста, лостът се върти около него!

#15 Dox 14.03.2018 в 19:41:39

Деде, Ужасно съжалявам, че се е наложило да чакаш толкова дълго, изгарящ от нетърпение, да чуеш моето собствено мнение! Но, Деде, когато мнението на корифеите съвпада с моето, аз не се хабя да пиша, а направо копи-пействам /ех, че хубава българска дума, а?/ написаното от тях тук. Не виждам защо да не използвам постиженията на науката и технологиите, нали така? Изключително съм ти благодарен за проявения интерес и се радвам, че ще имам възможността и удоволствието да те запозная с един въпрос, който ме занимава откакто избухна тоя скандал с руския патриарх. И той е - Защо беше всичко това? Изчетох още някои материали, както и няколко предавания, едно от които с участието на В.Вацев и мисля, че нещата вече започнаха да се поизбистрят. И това, което се показва, хич не е повод за отваряне на шампанско, и естествено, дано да се окаже, че бъркам. Защо, например, руските и нашите медии не подскачаха така, когато Бойко Борисов официално утвърди документ, в който определяме Русия за враг? Защо Светиня Му, не се възмути така от изцепките /при това регулярни/ на предишния ни "президент"? Още много подобни въпроси може да бъдат зададени, но в лицето на сегашният ни президент, България вече от година и половина държи съвсем друг тон с Русия. А възмутата дойде сега и беше усилена почти до истерия от руски телевизии. Според мен целта може да е само една - подготвя се общественото мнение в Русия. Съвсем скоро предстоят събития /изказването на Ердоган онзи ден съвсем не е случайно, както и няколко дни преди това, когато укоряваше НАТО, че не помага на Турция да се справи с кюрдите/, в които България ще бъде пряко засегната и вероятно ще изгуби част от териториите си. Задава се ново прекрояване на граници - както в Близкия изток, така и на Балканите. В тези събития Русия изглежда е решила да се въздържи от намеса, поне що се отнася до България. А за това вече има повод, нали.

Новините

Най-четените