Живеем с БАН в различни светове

Българската академия на науките - тази жилава и неизтребима структура - отново напомни за себе си. В началото на седмицата медиите съобщиха, че академиците са излезли с годишен доклад по адрес на българската икономика, в който "препоръчват плоският данък да отпадне и да бъде заменен с по-справедлив фискален модел".

Аз не съм специалист (камо ли "академик") по икономика, но все пак съм някакъв среден гражданин, който през живота си е успявал да оцелява и дори да се справя твърде удовлетворително в икономическата си среда. Нещо повече, сигурен съм, че съм постигал финансови резултати, за които учените в БАН дори не са мечтали и в най-разюзданите си сънища.

Тоест, очевидно не съм лишен напълно от икономическа адекватност, макар у мен тя да е инстинктивна или в най-добрия случай - в областта на общата култура.

Как тогава така драматично се разминаваме с БАН в мнението си за данъците!

Какъв е този "фискален модел“, който е "по-справедлив" от плоския данък? Справедливостта (слава Богу, тя все още не е икономическа категория!), най-общо казано, е морална правота и се основава на естествения нравствен закон.

Прието е за справедливо да се смята всички да бъдат поставени при равни условия, в които да развият различните си способности. Ето защо в областта на облагането ми е трудно да си представя нещо по-справедливо от плоския данък. Ако спечеля хиляда лева, връщам на обществото сто; ако спечеля сто лева, връщам десет; ако спечеля десет, връщам един - повече печелиш, повече плащаш и обратно.

Къде тук е несправедливостта? Или ако съм успешен, за награда обществото трябва да ми вземе половината? Това ли е по-справедливо?

Но освен нравствено-философския абсурд, в "препоръката" на БАН има и някои чисто икономически положения, които ме карат озадачено да повдигна вежди.

Българските капитали се "отливали" от страната и търсели реализация в чужбина. Изглежда, според учените, това ще се поправи, когато сменим плоския данък с "по-справедлив фискален модел" (тоест, с прогресивен данък). Аз пък си мислех, че плоският данък е въведен именно в интерес на инвеститорите – да задържи тук българския капитал и да привлече чужд.

Всички сме чели какво се случва там, където въведат прекалено "социален" прогресивен данък: лицата (юридически и физически), които попадат под ударите на най-големите ставки, са сравнително малко, а и те, като видят какво става, отиват да си плащат данъците другаде.

Ако все пак български капитали напускат масово страната (не съм чел това да се случва, но да речем, че е така), то това е по съвсем други причини - несигурност, невъзможност за дългосрочно планиране, лоша администрация, регулаторен режим, корупция, по-добра възвращаемост другаде и т.н. Ако някой си мисли, че това е поправимо чрез увеличаване на данъците, то очевидно не е съвсем наред.

Друго наблюдение на учените от БАН: "Ако навремето имахме какво да изнасяме, но нямахме пазари, сега можем да обърнем нещата, че пазари имаме, но в момента нямаме точно какво да изнасяме. Експортният потенциал стагнира".

Да видим. Според НСИ, наред с всички останали икономически показатели, през последните години расте и износът. По отношение на това, че няма какво да изнасяме, БСК е на друго мнение - България е в световния топ 3 по износ на цели 10 вида стоки, за които в БАН вероятно не са и чували.

Например по износ на нефтени масла България е на второ място в света след САЩ. А по износ на брашна от маслодайни семена България е на първо място в света с най-голям пазарен дял от 21,8%. В челната тройка сме и по износ на тръбопроводи от каучук. Водещи износители сме на маслодаен слънчоглед и семена от кориандър. Втори в света сме по износ на анодна мед. Рафинирана мед и сярна киселина изнасяме за Китай, Германия, Турция, Белгия, Сингапур и др. На второ място в света сме по износ на консервирани череши. На трето място в света сме по износ на медна ламарина.

Изнасяме концентрати от благородни метали, калцинирана сода, тютюн на листа, санитарна керамика, рапица. От заводите Teklas край Кърджали изнасяме уплътнителни системи за Меrcedes, BMW, Аudi, Volkswagen и др. И това е резултат от дейността на подплашени от плоския данък чуждестранни инвеститори!

Очевидно възгледите на БАН за икономиката се разминават не само с моите, който не съм специалист, но и с възгледите на организации и хора, които са. Защо го правят? С какво толкова плоският данък възпламени умовете на рицарите на чистата и висока наука?

Не можем да останем незасегнати от горчивото подозрение, че БАН отново действа като поръчкова организация. Особено след доклада от миналата година, в който БАН защити идеята за построяване на АЕЦ "Белене" - само месеци по-късно правителството заговори за съживяване на проекта и се започнаха посещенията на президента и премиера в Москва.

Няма как! Щом учѐните са рекли, че "Белене" може да го бъде – ще го бъде!

Сага като нищо могат да рекат, че плоският данък трябва да отпадне, и той ще отпадне, за да потекат нови приходи към бюджета за социални помощи, заплати и бонуси на администрацията, сладки обществени поръчки и т.н.

Ех, учѐни, учѐни… С вашето име на уста си умиват ръцете и се изтриват о вас като о стари парцали. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

#1 Бай Пешо Танкиста 29.05.2018 в 13:02:16

Абсолютно съм съгласен!! Много хора в България не искат да правят нищо, освен да мързелуват-но пък искат социален статус и права на богаташи, като някой друг плаща за това!! Поради тази причина дълги години у нас нямаше прилив на чужди капитали и изостанахме още повече от цивилизования свят!! Все пак е вярно, че в някои държави-примерно Русия-плоския данък не дава резултат, защото там 90 % от обществото са бедни, а милиардерите им са изнесли капиталите си в офшорки и също не плащат данъци!!Освен това там липсата на условия за развитие на бизнес и икономика са като по времето на Ленин!!!

#2 тристан 29.05.2018 в 14:47:17

Ех Сула, то за картаген ясно, ама май объркваш две неща. 1 За плоския данък мисля като теб. Не защото е по справедлив, а защото всяка таблица за облагане някой я наглася по себе си. Така че тук сме на едно мнение. 2 Виж за износа съм готов да поспорим. "Например по износ на нефтени масла България е на второ място в света след САЩ. А по износ на брашна от маслодайни семена България е на първо място в света с най-голям пазарен дял от 21,8%. В челната тройка сме и по износ на тръбопроводи от каучук. Водещи износители сме на маслодаен слънчоглед и семена от кориандър. Втори в света сме по износ на анодна мед. Рафинирана мед и сярна киселина изнасяме за Китай, Германия, Турция, Белгия, Сингапур и др. На второ място в света сме по износ на консервирани череши. На трето място в света сме по износ на медна ламарина." Я кажи колко изброените от теб неща имат голяма добавена стойност, както аз го рабирам вложен труд за обработка на суровини. Бъди здрав и аз не винаги харесвам БАН, ама чак пък да ги анатемосвам?

#4 KrasenYordanov 29.05.2018 в 16:14:56

Я Сула бързо да отговори между един ИТ специалист с 5000 брутна заплата и един чистач с 510 брутна заплата кой ще даде по-голям процент от дохода си за данъци и осигуровки? Ако може да каже и прогресивно или пропорционално е облагането в страните от западна Европа?

#5 bfm 29.05.2018 в 16:48:18

Необяснимо за мен остава самочувствието на Сула, че разбира от икономика. Вярно, в България всеки разбира от всичко, но да съдиш по съдържанието на джоба си за икономическите си познания е твърде елементарно. По тази логика най-големите икономисти у нас са "бизнесмените" откраднали най-много. Колкото до плоския данък... Под плосък данък по принцип, както и в случая, се разбира облагане с еднаква ставка на доходите на населението, т.е. плосък подоходен данък. Това е един много демократичен и пазарен инструмент, когато е реализиран правилно, т.е. определен е справедлив необлагаем минимум (Сула ако желае може да провери какъв е той за България и дали съответства на прага на бедност). Друго интересно, което експертът Сула е пропуснал, е че плоският подоходен данък е характерен основно в Източна Европа, но не и в развитите европейски страни (може би е добра идея да обясни колко икономистите от най-богатите страни не разбират нищо от икономика). Та така, уточнихме, че плоският данък касае доходите на физическите лица, а не печалбите или оборотите на фирмите, които плащат корпоративен данък, който също е плосък, но не за него става дума. И сега възниква въпроса, как Сула направи връзка между "изтичащите от страната капитали" и плоския подоходен данък?! Аз лично няма да инвестирам време да търся логика...

#7 pixie 29.05.2018 в 17:55:48

Няма страшно, нали в БАН са само феодални старци (по премиера). Едва ли някой ще ги чуе. Да не би да ги чуват за Белене. Освен ако слушането е избирателно. Ако ги чуят, а то е вероятно все пак, сатъра ще е за мижавата "средна" класа, състояща се от хора с малко по-високи доходи от средната заплата. Те ще духат супата.

#8 explorer 29.05.2018 в 18:06:39

Много мераклии да преразпределят спечеленото от други, а да изкарват пари и да развиват печеливши работни места, почти няма

#9 SamVaims 29.05.2018 в 18:31:31

"Ето защо в областта на облагането ми е трудно да си представя нещо по-справедливо от плоския данък. Ако спечеля хиляда лева, връщам на обществото сто; ако спечеля сто лева, връщам десет; ако спечеля десет, връщам един - повече печелиш, повече плащаш и обратно." И в коя вселена и по какви критерии това е справедливо и правилно? Значи колкото по усърдно работя с толкова повече пари ще ме скубе държавата, за да може да издържа паразитите, които пък съвсем нищо не правят. Всички социалисти са изначално сбъркани, крадци и мародери. . . . "морална правота" Това понятие е изкривено и звучи нелепо в речника на социалиста.

#11 boian 29.05.2018 в 19:39:12

Владимире, владимире ...... каша ти е в главата , ама голяма. Явно и ти си от БАН. Как бе младеж ще разбереш кой колко е получил от обществото преди да спечели доходите си? Че точно на него да сложиш по-високата ставка. А, сетИх се, по-богатият няма как да не е получил повече ресурси като ученик - примерно - вероятно е ял двойна порция в стола на училището? Аман от дървени философи, аман!

#12 boian 29.05.2018 в 19:49:15

KrasenYordanov | 29.05.201816:14 Я Сула бързо да отговори между един ИТ специалист с 5000 брутна заплата и един чистач с 510 брутна заплата кой ще даде по-голям процент от дохода си за данъци и осигуровки? ................ Ами смятай бе младеж. Аз мога да ти помогна - един и същ е процентът - сумата обаче е различна. И какво се получава, че мечтата на пролетариата е изпълнена - БОГАТИТЕ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ. Ура! Е, на някои /случайно или по-скоро не - тези някои са все на държавна служба/ и това им се вижда малко . Богатите могат да бъдат изтръскани още повече, нали? И почват едни локуми за "справедливото разпределение" и "социалната роля" на данъците и т.н. лакърдии. А целта е ясна - ДА НАКАЖЕМ БОГАТИТЕ ЗА ТОВА, ЧЕ СА БОГАТИ. Мръсни чорбаджии и изедници. Е, ще го отнесат и ИТ специалистите, ама няма как - социалната революция иска жертви. Ако тези хора от БАН наистина ги мислят тези псевдо-социални тъпотии - значи БАН си е за закриване.

#13 KrasenYordanov 29.05.2018 в 20:27:16

boian, да ти помогна и аз - сметката ти е грешна

#14 SamVaims 29.05.2018 в 20:43:36

"И какво се получава, че мечтата на пролетариата е изпълнена - БОГАТИТЕ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ." Е да тук всеки се опитва да се изкара беден. Хей, бедни българи, буквално милиарди хора по света си мечтаят за живота, който водите. Оценявайте какво имате, тъпачета.

#15 Виктория Пенелопова 07 29.05.2018 в 22:15:05

Пикси, инсуфициентна ти е информацията /или паметта /. Култовата фраза за "феодалните старци" /съвсем вярна, впрочем/, принадлежи на Симеон Дянков, не на премиера.

#16 pixie 29.05.2018 в 23:19:03

Виктория, забележителна памет. Очевидно за теб има голямо значение кой точно го е казал.

#17 bodko 29.05.2018 в 23:27:04

Владимир. За да съм успешен семейството ми отделяше средства който си ги изгладува по времето на великия соц-релизъм. Сега аз постоянно плащам за образованието на децата си за да поправя грешките в системата на МОН,която е пълна с експерти и всякакви палячовци комплексари.БАН са като IBAN копи-пейс професори и доценти,академици и всичките млади умове от60г нагоре. С този данък плоския -покориха Римската империя и създадоха Османската. великата държава СССР просъществува само 75г другари.

#20 Dox 30.05.2018 в 00:12:15

Единствените смислени коментари до тук /от общо 18/ са на Владимир. Наистина трагично! ФаСула, както и останалите 12-на коментиращи са на мнение, че противниците на плоския данък са мързеливци, които гледат да отмъкнат изработеното от някой друг. Всъщност е точно обратното. Хората си искат парите, които са изработили, но са им присвоени от друг. Този "друг", вместо да се нарича крадец, са му измислили името "инвеститор". Но да оставим това. ФаСула изглежда все още не е наясно, че съвременните "инвеститори" по цял свят са абсолютния еквивалент на едно-времешните партийни секретари. Те не разбират от нищо и не могат нищо. За това са станали и "инвеститори". Оцеляват единствено заради изкривените представи за света, които съществуването на парите все още поддържат. И все пак, партийните секретари от 20-30-годишно стоене на поста, в един момент започваха /щат не щат/ да поназнайват нещичко от ресора, за който отговарят. Днешните "инвеститори" не могат и това. Магнатът Бил Небил /примерно/ "притежава" собствен Боинг. Катилът е абсолютно убеден, че този Боинг е "негов". Ако наистина е така, нека си го ремонтира сам, когато се повреди. Да навлича гащеризона, да хваща гедорето и ключовете и да почва ремонта. Вярвате ли, че така ще стане? Не, разбира се. Тук парите ще му се притечат на помощ и ще подхранят за пореден път илюзията, че Боингът е "негов". От както се е пръкнал капитализмът, от тогава се пръква и проблема с преразпределянето на произведеното. До средата на 70-те години на миналия век, страните от Западна Европа преразпределяха сериозен процент от богатствата за социални цели. И именно заради това бележеха растеж и се развиваха. Задминаха успешно в някои показатели страните от соца. Даже се говореше, че социализмът е постигнат именно там, а не в соц-лагера. След това се появи неолибералната икономическа идеология и нещата вече са изцяло извратени. Като върховна мъдрост се спряга това, че нямало безплатен обяд, но нито дума не се казва за това - кой го плаща. Така че, с горния текст ФаСула е решил да приглася на крадците. Нещо повече - ФаСула се опитва да е солист в хора на крадците, викайки скромно, че нямал слух и не можел да пее. И още нещо - плоският данък не е единствения проблем. Средно около 80% от приходната част в държавния бюджет се формира от ДДС, акцизи, данък общ доход, местни данъци, и др.п., т.е. все данъци, чиято тежест се понася от хората, не и от фирмите. Останалите 20% са от данък печалба на т.нар. "инвеститори". Щом и това им е много, за какво са ни тогава тия киеци?

Новините

Най-четените