Някои са пуритани на тема кафе. Други са готови да пробват ободряващата напитка и в по-интересни форми - с мляко, със сметана, с млечна пяна, с интересни сиропи и подправки. Двете страни се срещат в латето - изобретено от италианците кафе с топло мляко и пухкава млечна пяна.
Популярна верига за кафе напитки пък се решава на още повече смелост и пренася латето на ново ниво.
Така се ражда пъмпкин спайс лате - напитката, по която инфлуенсърките наесен полудяват.
В него всъщност няма тиква под никаква форма, а обединява подправките, които си подхождат превъзходно с печената тиква.
Въпросната верига за кафе изобретява латето през 2003 г., само че всъщност корените на подправката могат да бъдат проследени до XVII век и първите западни заселници в Северна Америка.

Индианците им подарявали красиви, узрели в ярко оранжево тикви като знак на почит, а заселниците се залавяли да ги приготвят по разнообразни начини.
Някъде тогава се появяват първите пайове с тиквено пюре, тиквеният хляб и рецептите, в които се приготвят гъсти яхнии от парчета тиква и месо или морски дарове.
Точно така се пръква и подправката за печена тиква, която комбинира канела, карамфил и други аромати според наличностите.
През XVIII и XIX век десертите с тиква вече са невероятно популярни в Америка и се смятат за национална гордост.
В напи дни латето с подправка за тиква е невероятно популярно, а покрай него и всякакви готови кутийки и шишенца с подобен вкус и аромат.
В някои от подправките има съвсем малко тиква на прах или тиквено пюре, само че вече споменатите магазини за кафе опитват само веднъж да сложат от зеленчука.
Количеството обаче е толкова малко, че не се усеща и не променя крайния резултат в латето.

Междувременно обаче пъмпкин спайс лате става емблематична напитка за западните "кифли".
Всяка есен Instagram се пълни с жадни за лайкове потребителки с ръце, които сякаш са се сраснали с латето. То хем напомня домашните сладкиши с тиква на мама и баба, хем е модерно, поднесено в брандирана чаша и украсено с майсторски шприцована пухкава и въздушна сметана.
Освен това е и "лимитирана версия" - предлага се само през септември и октомври.
Така хората не просто искат латето, искат го, преди сезонът му да е свършил. Иначе други ще ги изпреварят.
Пъмпкин спайс латето е и създадено така, че пасва на американския вкус като ръкавица. То всъщност е десерт, маскиран като кафе напитка - в него има 50 грама захар, пълномаслена сметана и пълномаслено прясно мляко.

Една чаша възлиза на почти 400 калории - със 100 по-малко, отколкото в голям бургер от McDonald's.
Куп компании обаче не спират излизат със свои версии на пъмпкин спайс нещо-си - кремове, десерти, десертни и протеинови барчета, лосиони за тяло и какво ли още не. Защото защо не, печалбата си е печалба.
А ако се чудите какво представлява подправката в модерен вариант - тя е от канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, бахар и много, ама много малко черен пипер.
Спокойно можете да си я забъркате у дома и да я ръсите както на лате, така и на обикновено кафе или сладкиши.